Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιουν-2018 07:40

  ΔΕΗ: Ανακοινώνει κέρδη, προχωρά την πώληση των λιγνιτών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΔΕΗ: Ανακοινώνει κέρδη, προχωρά την πώληση των λιγνιτών

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, αναμένεται να εγκριθούν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της εταιρείας, τα οποία κινήθηκαν σε θετικά επίπεδα. Η εταιρεία επωφελήθηκε σημαντικά από την υψηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών στην αρχή του έτους, εξέλιξη που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην κερδοφορία.

  Αύριο πάντως στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, αναμένεται να συμπληρωθεί ένα ακόμη κομμάτι του παζλ της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της εταιρείας, καθώς οι μέτοχοι αναμένεται να εγκρίνουν την απόσχιση των δύο εταιρειών που θα διατεθούν προς πώληση. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα εκδηλώθηκε μη δεσμευτικό ενδιαφέρον από 6 εταιρείες/ σχήματα, από την Ελλάδα, την Τσεχία και την Κίνα. 

  Επίσης στην έκτακτη ΓΣ των μετόχων, θα αποφασιστεί και η παράταση για ένα ακόμη έτος της ισχύος των τιμολογίων της υψηλής τάσης μαζί με τις εκπτώσεις που εφαρμόζονται σήμερα.

  Αποτελέσματα

  Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει σήμερα η εταιρεία για το πρώτο τρίμηνο αξίζει να αναφερθούν τα εξής: 

  • Οι οικονομικές επιδόσεις της ΔΕΗ στο πρώτο αλλά και στο δεύτερο τρίμηνο επηρεάστηκαν από τη σημαντική αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής, η οποία μάλιστα για διάστημα που έφτασε τους δύο μήνες (Μάρτιο και Απρίλιο), είχε επιβληθεί για λόγους ανωτέρας βίας, αφού οι ταμιευτήρες της εταιρείας σε αρκετές περιοχές είχαν υπερχειλίσει. Έτσι η ΔΕΗ το επίμαχο διάστημα στο τέλος του πρώτου τριμήνου και στις αρχές του δεύτερου, κάλυπτε σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών στο ηλεκτρικό σύστημα, με τη χαμηλού μεταβλητού κόστους υδροηλεκτρική παραγωγή (κόστος 2,12 ευρώ η μεγαβατώρα) η οποία πληρωνόταν από τη χονδρεμπορική αγορά από 30 έως 50 ευρώ η μεγαβατώρα.

  • Στον αντίποδα η κερδοφορία της ΔΕΗ επηρεάστηκε αρνητικά στο πρώτο τρίμηνο από την αύξηση του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και την αύξηση της οριακής (χονδρεμπορικής) τιμής της αγοράς. 
  • Επίσης το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά συνέχισε να υποχωρεί και στους τρεις πρώτους μήνες του έτους, η εταιρεία έχασε περίπου 2% της αγοράς προμήθειας, που κατέληξε σε άλλες εταιρίες (από 84,9% τον Ιανουάριο, υποχώρησε στο 82,75% τον Απρίλιο).

  Απόσχιση

  Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της αποεπένδυσης, στην αυριανή ΓΣ οι μέτοχοι αναμένεται να εγκρίνουν τα καταστατικά, τους ισολογισμούς, τα σχέδια απόσχισης κλάδων, την έκθεση των ορκωτών αλλά και την έκθεση του ΔΣ για τις δύο υπό πώληση εταιρείες.

  Για τη μεν Μελίτη σύμφωνα με την έκθεση του ΔΣ η καθαρή θέση - λογιστική αξία κλάδου ανέρχεται σε 52,8 εκατ. ευρώ, για τη δε Μεγαλόπολη η καθαρή θέση - λογιστική αξία κλάδου ανέρχεται σε 99,13 εκατ. ευρώ. 

  Τιμολόγια βιομηχανίας

  Τέλος μετά από εισήγηση του ΔΣ της εταιρείας η συνέλευση των μετόχων καλείται να εγκρίνει με ισχύ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 τη χορήγηση έκπτωσης όγκου στα τιμολόγια των βιομηχανιών με ετήσια κατανάλωση από 700 έως 1000GWh, η οποία θα είναι κλιμακωτή και η οποία θα ξεκινά από 4% και θα φτάνει έως το 12% ανάλογα με το μέγεθος του πελάτη. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων