Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 24-Ιουν-2018 08:58

  Μετά το deal για το Υγεία, η ώρα του "Ερρίκος Ντυνάν"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μετά το deal για το Υγεία, η ώρα του "Ερρίκος Ντυνάν"

  Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

  Στην τελική ευθεία μπαίνει η συμφωνία του CVC Capital Partners και της MIG για την εξαγορά του ποσοστού που κατέχει ο όμιλος στο Υγεία (70,38%). Με την προθεσμία για την ολοκλήρωση του νομικού και οικονομικού ελέγχου (due diligence) να λήγει στις 30 Ιουνίου, η επικύρωση του deal περνά στη συνέχεια από τους μετόχους. Οι εξελίξεις τρέχουν και η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του Υγεία έχει οριστεί για τις 5 Ιουλίου.

  Οι διαδικασίες σύμφωνα με το ρεπορτάζ προχωρούν κανονικά, παρά τα προσκόμματα που επιχείρησε να βάλει στην πώληση η πλευρά Αποστολόπουλου του Ιατρικό Αθηνών. Η Apostolopoulos Holdings προσέφυγε στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας αίτημα προσωρινής διαταγής για την απαγόρευση κάθε νομικής μεταβολής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Όμως το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε τελικά το αίτημα, βάζοντας ταυτόχρονα τέλος στα σχέδια για καθυστέρηση της συμφωνίας.

  Η επικύρωση της συμφωνίας, η οποία θα σηματοδοτήσει και τη σημαντική διεύρυνση της παρουσία του CVC στην αγορά της ιδιωτικής περίθαλψης μετά την εξαγορά του νοσοκομείου Metropolitan πέρσι τον Απρίλιο και με τη μετέπειτα απόκτηση της γενικής κλινικής Iaso General στο Χολαργό, αλλάζει τα δεδομένα και τις ισορροπίες, επανακαθορίζοντας τους ισχυρούς παίχτες του χώρου.

  Όπως, άλλωστε, σημειώνουν στελέχη του κλάδου, αυτός είναι και ο λόγος που η είσοδος του επενδυτικού κεφαλαίου, μέσω της Hellenic Healthcare Hellenic Healthcare Sarl, εταιρεία ειδικού σκοπού με έδρα το Λουξεμβούργο, συμφερόντων της CVC Capital, έχει εγείρει αντιδράσεις.

  Σημειώνεται πως στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται επίσης η γενική μαιευτική και παιδιατρική κλινική Μητέρα, το μαιευτήριο Λητώ, το Hygeia Hospital Tirana στην Αλβανία, το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής Αλφα-LAB, όπως και η εταιρεία εμπορίας ειδικών υλικών, αναλωσίμων, φαρμακευτικών ειδών και ειδών ιατρικής γενικής χρήσης (Y-LOGIMED A.E.). Επιπλέον, στη MIG παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσει ποσοστό έως 10% στον επενδυτικό βραχίονα του CVC, τη Hellenic Healthcare, ένα δικαίωμα ενδεχομένως θα ασκηθεί.

  Το χάσμα των προσφορών

  Η προσφορά του CVC για το μερίδιο της MIG στο Υγεία ήταν ανταγωνιστική και σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την πρότερη δημόσια πρόταση του ομίλου Αποστολόπουλου. Το Υγεία αποτιμήθηκε στα 410-420 εκατ. ευρώ, μαζί με τον δανεισμό και η προσφορά του CVC ανέρχεται τα 198 εκατ. ευρώ από το CVC. Η πλευρά Αποστολόπουλου έκανε μεν το αρχικό χτύπημα για την απόκτηση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΥΓΕΙΑ τον περασμένο Νοέμβριο, προσφέροντας  0,45 ευρώ ανά μετοχή. Το CVC Capital Partners όμως, και ενώ είχαν δοθεί πληροφορίες από τη MIG προς το fund στο πλαίσιο συμφωνίας εμπιστευτικότητας, προχώρησε δεσμευτική προσφορά στα 0,92 ευρώ ανά μετοχή.

  Στενεύουν τα περιθώρια αντίδρασης

  Οι πληροφορίες θέλουν τον όμιλο Αποστολόπουλου να μην έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες να ισχυροποιήσει τη θέση του στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην αγορά της ιδιωτικής περίθαλψης, θέτοντας αρχικά στο επίκεντρο των ενεργειών του το Υγεία. Αν και στελέχη από τον χώρο που παρακολουθούν τις εξελίξεις εξηγούν πως τα περιθώρια αντίδρασης είναι  περιορισμένα και η μόνη "διέξοδος" που έχει η πλευρά Αποστολόπουλου θα είναι να προσφέρει υψηλότερο τίμημα, σε μετρητά. Μια προοπτική που, όπως όλα δείχνουν, δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα.

  Βέβαια το Δ.Σ. της MIG διατηρεί το δικαίωμα να μην αποδεχθεί αίρεση διενέργειας due diligence σε περίπτωση που η προσφορά Αποστολόπουλου είναι ελαφρώς υψηλότερη, καθώς θεωρείται ανταγωνιστική στην προσφορά της CVC, η οποία έχει διενεργήσει οικονομικό και νομικό έλεγχο. Στην περίπτωση που το τίμημα σε μετρητά είναι σημαντικά υψηλότερο, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. "Εάν το πραγματικό ενδιαφέρον της "Εταιρείας Συμμετοχών Γ. Αποστολόπουλος Α.Ε.” είναι η εξαγορά του ΥΓΕΙΑ, ο δρόμος είναι πάντα ανοιχτός για την προσφορά υψηλότερου τιμήματος σε μετρητά" είχε, άλλωστε, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η MIG μετά την κίνηση της Apostolopoulos Holdings να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

  Παίρνουν θέση οι "μνηστήρες" στη Μεσογείων

  Οι εξελίξεις τρέχουν και για το Ερρίκος Ντυνάν. Η PwC, ως σύμβουλος πώλησης, προχωρά τις επόμενες μέρες στην αποστολή των συμφώνων εμπιστευτικότητας σε υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι στη συνέχεια –και εφόσον το ενδιαφέρον μετά την εξέταση των οικονομικών στοιχείων του νοσοκομείου της λεωφόρου Μεσογείων παραμένει ενεργό– θα κληθούν να υποβάλλουν μη δεσμευτικές προσφορές.

  Από την Τράπεζα Πειραιώς είναι να δοθεί η δυνατότητα υποβολής και ξεχωριστών προσφορών, για τη λειτουργία του νοσοκομείου και τις υποδομές, υπό την προϋπόθεση πως δραστηριότητα και ακίνητο θα πωληθούν ταυτόχρονα. Ως εκ τούτου, ακούγεται πως μεγάλοι όμιλοι του real estate ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι, όπως η Invel.

  Οι πληροφορίες του "Κ" λένε πως υπάρχει ενδιαφέρον από δύο επενδυτικά σχήματα του εξωτερικού, ένα από την Αμερική και ένα από την Αραβική Χερσόνησο, ενώ οι υπόλοιπες προσφορές αναμένονται να έρθουν από την εγχώρια αγορά. CVC Capital Parnters, Υγεία, όμιλος Ιατρικού Αθηνών, Ιασώ και Ευρωκλινική έχουν επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για το "Ερρίκος Ντυνάν", όμως δεν αποκλείεται και μικρότεροι παίκτες, από την αγορά των διαγνωστικών κέντρων ειδικότερα, να δώσουν το "παρών" στη διαγωνιστική διαδικασία, προβαίνοντας πιθανότατα σε συνεργασίες ώστε να ενισχύσουν την παρουσία τους.

  Η PwC τον προηγούμενο μήνα είχε στείλει προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε περίπου 60 επενδυτές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχουν επιλεγεί για την εξαγορά της Ημιθέα, θυγατρική της Πειραιώς που ελέγχει το Ερρίκος Ντυνάν, περίπου είκοσι υποψήφιοι επενδυτές. Παράγοντες του χώρου που παρακολουθούν από το 2014 τις εξελίξεις με το Ερρίκος Ντυνάν εκτιμούν, πάντως, πως οι διεργασίες πριν από την κατάθεση προσφορών θα είναι έντονες. Μπορεί το νοσοκομείο να έχει το πλεονέκτημα των υποδομών και να βρίσκεται σε κομβική θέση, όμως λέγεται πως θα χρειαστούν εκτεταμένες επενδύσεις για την ανανέωση του εξοπλισμού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων