Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιουν-2018 09:46

  Η Motor Oil εξαγοράζει την NRG

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Motor Oil εξαγοράζει την NRG

  Νέα δεδομένα δημιουργεί στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η εξαγορά που ανακοινώθηκε προ ολίγου επίσημα και σηματοδοτεί την είσοδο της Motor Oil Ελλάς στην λιανική του ηλεκτρισμού. 

  Συγκεκριμένα, η Motor Oil προχωρά στην εξαγορά της εταιρείας προμήθεια NRG, η οποία βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των ανεξάρτητων προμηθευτών με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 1%.

  Σημειώνεται ότι η Motor Oil δραστηριοποιείται στην λιανική αγορά της ενέργειας, τόσο στην αγορά καυσίμων με ένα από τα εκτεταμένα δίκτυα πρατηρίων (Shell, Avin), ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και στην αγορά του φυσικού αερίου. 

  Επίσης, η Motor Oil συμμετέχει και  στην αγορά παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω της εταιρείας Korinthos Power (από κοινού με την Μυτιληναίος). 

  Σχολιάζοντας το deal, o κ Αλέξανδρος Χανδρής, Διευθύνων Σύμβουλος της NRG δήλωσε: "Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την nrg και τους ανθρώπους της. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την ψήφο εμπιστοσύνης που έδειξε στην nrg ο Όμιλος της MOTOR OIL. Μια ψήφος εμπιστοσύνης που δόθηκε όχι μόνο στον καινοτόμο και υγιή τρόπο λειτουργίας της, και στις εσωτερικές της αξίες, που οδήγησαν στην επιτυχία της αυτά τα χρόνια,  αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους που την απαρτίζουν. Με απόλυτο σεβασμό στο προσωπικό όραμα, την ομαδική προσπάθεια και το προσωπικό ταλέντο όλων των ανθρώπων της nrg, προχωράμε μπροστά. Σήμερα η nrg είναι πιο δυνατή από ποτέ".

  Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του με τίτλο: "Ανακοινώνεται μεγάλη εξαγορά που "ταράζει τα νερά" στον ηλεκτρισμό", το Capital.gr μετέδιδε:

  Θέμα ημερών ίσως και ωρών είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσημη ανακοίνωση της πρώτης μεγάλης εξαγοράς στο χώρο της αγοράς ηλεκτρισμού και ειδικότερα στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η συμφωνία αφορά στην εξαγορά από μεγάλο ενεργειακό όμιλο παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος έχει μερίδιο της τάξης του 1%. 

  Η συγκεκριμένη εξαγορά αναμένεται να βοηθήσει τη δραστηριοποίηση του ομίλου στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, στην οποία μέχρι σήμερα δεν είχε παρουσία και εντάσσεται στη στρατηγική διεύρυνσης του ενεργειακού αποτυπώματος, όπως έχει τονίσει η διοίκηση.

  Αντί λοιπόν να ξεκινήσει από το μηδέν το χτίσιμο πελατειακής βάσης, η εν λόγω εξαγορά θα δώσει την ευκαιρία να αποκτηθεί μια κρίσιμη μάζα και ένα αξιοσημείωτο μερίδιο αγοράς που θα αποτελέσει την αφετηρία για ακόμη πιο έντονη δραστηριοποίηση και ανάπτυξη στη λιανική του ρεύματος.

  Ως προς τη χρονική συγκυρία, το τελευταίο διάστημα η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και συνακόλουθα του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, έχει οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, δηλαδή την τιμή που αγοράζουν οι προμηθευτές από τους παραγωγούς την ηλεκτρική ενέργεια. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και την επικείμενη σταδιακή μείωση των ποσοτήτων που δημοπρατούνται δημιουργεί συνθήκες πίεσης στην αγορά. 

  Στο πλαίσιο αυτό έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις και οι διεργασίες για πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Έτσι εκτός από την εξαγορά που ενδεχομένως να ανακοινωθεί σήμερα, υπάρχουν τουλάχιστον μία ακόμη ώριμη υπόθεση εξαγοράς. Συγκεκριμένα καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος βρίσκεται σε συζητήσεις, χωρίς ακόμη να έχουν πέσει οι υπογραφές, για την εξαγορά παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας με σημαντική παρουσία και αποτύπωμα στη λιανική αγορά. 

  Να σημειωθεί ότι η αρχιτεκτονική της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έχει ως εξής: η ΔΕΗ διατηρεί κυρίαρχο μερίδιο αγοράς της τάξης του 82%, ενώ το υπόλοιπο 18% μοιράζεται μεταξύ 13 παρόχων που έχουν μερίδια από 0,1 έως 4%. Στην αγορά ηγούνται οι τρεις καθετοποιημένοι ιδιώτες παίκτες, δηλαδή οι εταιρίες Ήρων, Protergia και Elpedison, με μερίδια κοντά στο 4%, ενώ ακολουθούν 3 εταιρείες (Watt & Volt, NRG, Volterra) με μερίδια άνω του 1%. Το παζλ συμπληρώνεται από μία τρίτη ομάδα εταιρειών (ΕΛΤΑ, Green, KEN) που κινείται στα επίπεδα του 0,5% έως 0,8%. Τέλος υπάρχουν και οι αναπτυσσόμενες εταιρείες που μπήκαν στην αγορά πρόσφατα όπως η Ζενίθ, η ΕΠΑ Αττικής, αλλά και η Volton που κινούνται στα επίπεδα του 0,1% έως 0,2% της αγοράς, ενώ ο ΟΤΕ διαθέτει παρουσία ως αυτοπρομηθευόμενη εταιρεία για τις ανάγκες των καταστημάτων του (0,3%).

  Πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι η κινητικότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν θα εξαντληθεί στα δύο προαναφερόμενα deals, τα οποία περισσότερο σηματοδοτούν την έναρξη παρά το τέλος, μιας ευρύτερης διαδικασίας συγκέντρωσης στον κλάδο που θα καταλήξει σε σημαντικά λιγότερο αριθμό παικτών στη φάση της ωρίμανσης της αγοράς.

  Λιγνίτες

  Σε αυτήν την κατεύθυνση, σημαντικό ρόλο πιθανόν να παίξουν και οι εξελίξεις γύρω από την πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ. Σήμερα μάλιστα λήγει η προθεσμία του διαγωνισμού που διενεργείται από την εταιρεία, για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος. Η εικόνα που εκπέμπεται από τους συμβούλους της ΔΕΗ είναι ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού θα δώσουν το παρόν αρκετές εταιρείες και όχι μόνον από την Ελλάδα. Το προηγούμενο διάστημα με επίσημες δηλώσεις ή μέσω διαρροών, είχε γίνει γνωστό ότι στο διαγωνισμό θα εκδηλώσουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον τέσσερις ελληνικοί όμιλοι, η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ Τέρνα, ο όμιλος Βιοχάλκο και ο όμιλος Κοπελούζου σε συνεργασία με την κινεζική εταιρεία Shenhua.

  Ωστόσο για την απόκτηση των δύο εταιρειών στις οποίες έχουν εισφερθεί οι μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη 3 και 4, η πλευρά της ΔΕΗ εκπέμπει την εικόνα ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από ξένες εταιρείες. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, οι οποίες στο πλαίσιο των ευρύτερων διεργασιών σε επίπεδο ΕΕ, αποεπενδύουν από τον άνθρακα. Αντίθετα όπως φάνηκε και από τα ερωτήματα που τέθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού, υπάρχει ενδιαφέρον από παίκτες εκτός ΕΕ, πιθανόν από άλλες κινεζικές εταιρείες. 

  Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση:

  Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε., κορυφαία εταιρεία στο διεθνοποιημένο κλάδο διύλισης αργού και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου, διαθέτει ένα από τα πλέον σύνθετα και ευέλικτα Διυλιστήρια (Nelson Complexity Index 11,54) παγκοσμίως, και μία ιδιαίτερα ικανή και διορατική διοικητική ομάδα που αξιοποιεί τις ευκαιρίες στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο. Η Εταιρεία ενισχύει συνεχώς το χαρτοφυλάκιό της διαθέτοντας, πέραν της διύλισης, παρουσία στους τομείς του αεροπορικού καυσίμου, του φυσικού αερίου και της έρευνας & εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου (upstream). Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τον Αύγουστο 2001 και στην πορεία των 17 χρόνων που μεσολάβησαν έχει διαθέσει 1,3 δις Ευρώ σε επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής και την ενίσχυση των υποδομών του Διυλιστηρίου της. 

  Η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην NRG TRADING HOUSE ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. αποτελεί ένα ακόμη βήμα της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. για την ενίσχυση του ενεργειακού της αποτυπώματος (foot print) και σηματοδοτεί την είσοδό της στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. 

  Η NRG TRADING HOUSE ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., αποτέλεσε φυσική συνέχεια της πολύχρονης και επιτυχημένης παράδοσης του Ενεργειακού Ομίλου Χανδρή στον τομέα της Ενέργειας. Η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2012 και αποτελεί μία από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρείες Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η δυναμική της πορεία αποτυπώνεται στην ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της ο οποίος τη χρήση 2017 διαμορφώθηκε σε 86 εκατ. Ευρώ έναντι 48,5 εκατ. Ευρώ το 2016 και 16,5 εκατ. Ευρώ το 2015. Διαθέτει ισχυρό πελατειακό χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και σημαντικό μερίδιο μεταξύ των οικιακών καταναλωτών.

  Η εξαγορά του 90 % της NRG από τη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην αγορά της ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα και δημιουργεί νέα δεδομένα καθόσον πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι η ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση του Έλληνα καταναλωτή μέσω παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα τόσο της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ όσο και της NRG είναι η εταιρική φιλοσοφία και κουλτούρα του ανθρώπινου δυναμικού τους γεγονός που αποτελεί τη βάση για την επιτυχία του εγχειρήματος.

  *Διαβάστε ακόμη:

  -Ανακοινώνεται μεγάλη εξαγορά που "ταράζει τα νερά" στον ηλεκτρισμό

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων