Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιουν-2018 07:50

  Το προδιαγεγραμμένο φιάσκο της επαναλειτουργίας της ΕΝΚΛΩ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το προδιαγεγραμμένο φιάσκο της επαναλειτουργίας της ΕΝΚΛΩ

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Η ανυπαρξία πλειοδότη στον πλειστηριασμό, στις 21 Μαΐου, των κλωστηρίων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας στην Μαρώνεια της Ροδόπης εξανέμισε κάθε ίχνος ελπίδας μεταξύ όσων εργαζομένων είχαν απομείνει να πιστεύουν ότι θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στα παλιά τους πόστα. Όχι επειδή είναι ασυνήθιστο οι εκποιήσεις εργοστασιακών μονάδων να βαίνουν άγονες, αλλά κυρίως επειδή, η επαναλειτουργία, -τμήματος έστω- της χρεοκοπημένης βιομηχανίας του Θωμά Λαναρά συνοδεύτηκε από πολλές και διαφορετικές κυβερνητικές εξαγγελίες. Αλλά και από διαβεβαιώσεις υποψήφιων επενδυτών ότι είναι σε θέση να επενδύσουν στη νεκρανάσταση της ΕΝΚΛΩ.

  Άφαντοι οι επενδυτές

  Ούτε το λουξεμβουργιανό fund Aiglon το οποίο φέρεται να είχε καταθέσει επίσημη πρόταση για την εξαγορά του υπολοίπου της πτωχευτικής περιουσίας της κλωστοϋφαντουργίας, εμφανίστηκε στον πλειστηριασμό της 21ης Μαΐου. 

  Στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας της ΕΝΚΛΩ, ο στόχος που έχει τεθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι να εκπλειστηριαστούν τρία κλωστήρια- προγραμματίζεται το Φθινόπωρο να εκποιηθεί αυτό στη Ροδόπη όπως κι ένα ακόμη- ώστε ο υποψήφιος επενδυτής να διαθέτει μία παραγωγική βάση για να προχωρήσει στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του. 

  Η…κακή αρχή όμως, προδικάζει τη συνέχεια της πορείας των εκποιήσεων, ενώ αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η περαιτέρω απαξίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού των μονάδων θα αυξήσει το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης.

  Γιατί δεν εμφανίστηκε ούτε το Aiglon με έδρα το Λουξεμβούργο; 

  Πηγές του αναφέρουν στο Capital.gr ότι το τίμημα υπήρξε υψηλό, αποθαρρύνοντας την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Οι ίδιες βέβαια πηγές, ανέφεραν τον Οκτώβριο του 2017 ότι το fund διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να καταθέσει προσφορά, είτε αυτόνομα είτε μέσω της κυπριακής Hellenic Partners For Reconstruction & Development Limited, όταν και εφόσον ξεκινήσει η εκποίηση της πτωχευμένης βιομηχανίας.

  Το παρασκήνιο

  Ωστόσο, άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι η αποτυχία του εγχειρήματος της επαναλειτουργίας της ΕΝΚΛΩ ήταν, εξαρχής, προδιαγεγραμμένη. 

  Όπως αναφέρουν στην αγορά, ο φερόμενος ως εκπρόσωπος του fund είχε καταφέρει να συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι εκτός από ενδιαφέρον υπάρχουν και λεφτά για την υλοποίηση επένδυσης με στόχο την επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ. 

  "Η  σχέση του, με εγνωσμένου κύρους, επιχειρηματική οικογένεια φάνηκε ικανή για να ενισχύσει την αξιοπιστία της πρότασής του” σημειώνουν όσοι γνωρίζουν.

  Κάπως έτσι, ουδείς κυβερνητικός παράγοντας διερεύνησε εάν οι διαβεβαιώσεις εκείνες είχαν αντίκρισμα, οδηγώντας, σε, δίχως φειδώ, εξαγγελίες από αρμόδια χείλη για την επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ.

  Την επιχειρηματολογία όσων υποστήριζαν ότι…τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στη συγκεκριμένη υπόθεση, είχε τροφοδοτήσει τον Οκτώβριο του 2017 η σύλληψη του N.Π.Κ., του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του fund Aiglon (με την κατηγορία της πώλησης περιουσιακού στοιχείου που δεν του άνηκε). Μετά την αθώωσή του όμως, στο δικαστήριο της Πάτρας, οι εν λόγω ισχυρισμοί αποδυναμώθηκαν και πηγές του Aiglon έσπευσαν να διαβεβαιώσουν, τότε, εκ νέου ότι "λεφτά και βούληση για επένδυση” υπάρχουν.

  Αυτό όμως, δεν αποδείχθηκε στην εκποίηση της 21ης Μαΐου. Και τρία χρόνια μετά από την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα βιομηχανίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Τόλιου για επαναλειτουργία των κλωστηρίων Μαρωνείας και Κομοτηνής, τίποτα δεν προμηνύει ότι τα φουγάρα της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας θα ανάψουν.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων