Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιουν-2018 07:38

  Αυτή είναι η πρόταση Καλλιτσάντση στους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αυτή είναι η πρόταση Καλλιτσάντση στους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την περασμένη Τετάρτη με μια ανακοίνωση που αποτέλεσε καταλύτη εξελίξεων για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι κ.κ. Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης πιστοποιούσαν αυτό που ήταν κοινός τόπος στην αγορά: ότι δηλαδή οι βασικοί μέτοχοι του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την οργάνωση και στρατηγική της εταιρείας και ότι πλέον η συμβίωσή τους υπό κοινή διοικητική σκέπη έχει καταστεί αδύνατη.

  Ακριβώς μία εβδομάδα μετά τη γνωστοποίηση της πρωτοβουλίας για την  άρση του διοικητικού αδιεξόδου η πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση, όπως είχε δεσμευτεί, κάνει το επόμενο βήμα θέτοντας στην κρίση των μετόχων 10 μέρες πριν την κρίσιμη Γενική Συνέλευση της 29ης Ιουνίου, την πρότασή της για την επόμενη ημέρα του ομίλου. 

  Σημειώνεται ότι η πρόταση που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα www.change4ellaktor.com γνωστοποιήθηκε με προφανή στόχο μέτοχοι και επενδυτές να έχουν πλήρη εικόνα για το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας και της στρατηγικής που προτείνεται από την πλευρά Καλλιτσάντση για τον όμιλο.  

  Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη η ανακοίνωση των κ. κ. Αν. και Δ. Καλλιτσάντση για την πρωτοβουλία change4ellaktor ενημέρωνε το επενδυτικό κοινό ότι "όντες πεπεισμένοι πως το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο της περαιτέρω υποχώρησης της θέσης της στην εγχώρια αγορά, απευθύνονται στο σύνολο των μετόχων του Ομίλου, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις και ζητώντας από τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ να λάβει επίσημη θέση επί αυτών".

  Περαιτέρω οι δύο μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσαν ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους, προτείνουν για τον όμιλο νέο ΔΣ απαρτιζόμενο από έμπειρα και ανεξάρτητα μέλη (Γεώργιος Προβόπουλος, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Δημήτριος Καλλιτσάντσης, Ιορδάνης Αϊβάζης, Παναγιώτης Δουμάνογλου, Μιχαήλ Κατούνας, Αλέξιος Κομνηνός, Δέσποινα – Μαγδαληνή Μαρκάκη, Ελένη Παπακωνσταντίνου)  το οποίο και θα αναλάβει να φέρει σε πέρας συγκεκριμένο πλάνο για την επόμενη ημέρα του ομίλου.

  Η αναλυτική παρουσίαση από την πλευρά Καλλιτσάντση, αποτιμά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία, παρουσιάζει το στρατηγικό πλάνο για την επόμενη ημέρα και αναλύει  τους λόγους για τους οποίους θεωρεί επιβεβλημένη τη στήριξη των μετόχων στην πρωτοβουλία για άμεση αλλαγή. 

  Ποιο είναι το περιεχόμενο των θέσεων της πλευράς των αδελφών Καλλιτσάντση, όπως αποτυπώνονται στην παρουσίαση των 62 σελίδων; 

  Τρέχουσα κατάσταση 

  Παρουσιάζεται αναλυτικά η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο όμιλος εξαιτίας του διοικητικού αδιεξόδου, της απογοητευτικής οικονομικής και λειτουργικής απόδοσης, της αναποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης, της μη επαρκούς οργανωτικής δομής. 

  Στο κομμάτι της οργανωτικής δομής και της εταιρικής διακυβέρνησης η παρουσίαση αποτιμά ότι:
  - οι επιμέρους δραστηριότητες λειτουργούν ως αυτόνομοι μικρόκοσμοι
  - υπάρχει ασαφές οργανόγραμμα με επικάλυψη ρόλων και αρμοδιοτήτων
  - απουσιάζει διαδικασία αξιολόγησης προσωπικού και καθορισμού αμοιβών με βάση την απόδοση
  - υπάρχει αδύναμη εταιρική διακυβέρνηση και εσωτερικός έλεγχος

  Στο κομμάτι της στρατηγικής επισημαίνεται ότι:

  - Κάθε δραστηριότητα έχει δικές της προτεραιότητες και στρατηγική που τα συμφέροντά της δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα το ευρύτερο καλό του Ομίλου
  - Το γεγονός ότι βασικοί μέτοχοι είναι ταυτόχρονα μέλη Δ.Σ. και Διοικούντες επιμέρους δραστηριοτήτων εμποδίζει το Δ.Σ. του Ομίλου να βάζει το κοινό καλό πάνω από τις επιμέρους στρατηγικές και προτεραιότητες κάθε διοίκησης των θυγατρικών
  - Δίνεται προτεραιότητα στο ανεκτέλεστο έναντι της κερδοφορίας στον τομέα των κατασκευών
  - Απουσιάζει το πλάνο για την εξασφάλιση ανάπτυξης δεδομένης της συρρικνωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας

  Επίσης η παρουσίαση επισημαίνει ότι υπάρχει μη αποδοτική νομική διάρθρωση και λειτουργίες, αλλά και προβληματική κανονιστική συμμόρφωση. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται το πρόστιμο των 40 εκατ. ευρώ για μη ανταγωνιστικές συμπεριφορές. 

  Στρατηγικό πλάνο

  Η παρουσίαση της change4ellaktor προτείνει στους μετόχους ένα συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο που βασίζεται σε 4 άξονες (αυτό αντανακλά ο αριθμός 4 στο change4ellaktor), που προϋποθέτει, όπως αναφέρεται την υλοποίησή του από νέα διοίκηση.

  Ως πρώτο άμεσο βήμα προτείνεται η αλλαγή και ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης με υποστήριξη από ισχυρό εσωτερικό έλεγχο και κανονιστική συμμόρφωση.

  Το δεύτερο άμεσο βήμα που όμως θα ολοκληρωθεί μεσοπρόθεσμα, αφορά στην αλλαγή της οργανωτικής δομής και συγκεκριμένα στην απομάκρυνση των στεγανών μεταξύ των δραστηριοτήτων, την κατάρτιση ολοκληρωμένου οργανογράμματος και την κατανομή ρόλων αρμοδιοτήτων και διοικητικών εξουσιών με αντίστοιχη λογοδοσία.

  Το τρίτο άμεσο βήμα που επίσης θα ολοκληρωθεί σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα αφορά στην τροποποίηση της δομής και την αναθεώρηση της κοστολογικής βάσης του ομίλου. 

  Το τέταρτο βήμα που θα ολοκληρωθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αφορά στην εφαρμογή νέου επιχειρηματικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει: 
  * Αναμόρφωση του κλάδου της κατασκευής προκειμένου να καταστεί εκ νέου αποδοτικός
  -Έμφαση στις αναπτυγμένες αγορές και στην κερδοφορία (έναντι απλά της αύξησης του ανεκτέλεστου)
  -Έμφαση σε έργα με καλύτερη ορατότητα 
  -Έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε επίπεδο τεχνογνωσίας (σήραγγες, μετρό, βιολογικοί καθαρισμοί, κτήρια υψηλών προδιαγραφών, facility management) 
  * Εστίαση στις παραχωρήσεις, στις ΑΠΕ και στη διαχείριση απορριμμάτων
  *  Ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου του κλάδου των αιολικών
  * Μεγιστοποίηση της αξίας των διαθέσιμων assets στον τομέα του real estate

  Κλειδί για να προχωρήσει η πρωτοβουλία, που όπως τονίζεται θα προσφέρει μακροπρόθεσμη αξία στους μετόχους είναι ένα νέο ΔΣ με μέλη που θα μπορούν να φέρουν σε πέρας το πλάνο.

  Εδώ είναι χαρακτηριστική η σύγκριση που γίνεται με το υπάρχον  ΔΣ, που όπως τονίζεται αξιολογείται χαμηλά ως προς τα στάνταρ της εταιρικής διακυβέρνησης για δύο κύριους λόγους: πρώτον περιλαμβάνει πολλά εκτελεστικά μέλη (έξι στα δέκα) και δεύτερον μόνο το 20% είναι ανεξάρτητα. 

  Η πρόταση της  πρωτοβουλίας είναι το 70% του νέου ΔΣ να είναι μη εκτελεστικά μέλη και το 56% ανεξάρτητα.

  Επιπρόσθετα υποστηρίζεται ότι καθώς επιχειρείται μια εκτεταμένη αλλαγή, θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια και η καινούρια διοίκηση να έχει την υποστήριξη και βοήθεια των βασικών μετόχων. Ως εκ τούτου προτείνεται η παραμονή των αδελφών Καλλιτσάντση στο ΔΣ, οι οποίοι καλούνται να παίξουν ρόλο γέφυρας από το σημερινό status στην επόμενη ημέρα. Στόχος, πάντως είναι, όπως αναφέρεται στη δημόσια τοποθέτηση προς τους μετόχους, η σταδιακή αποχώρηση και η πλήρως ανεξάρτητη λειτουργία του Συμβουλίου με την υποστήριξη όλων των επενδυτών. 

  Αλλαγή

  Σε ό,τι αφορά τέλος τους λόγους για τους οποίους η πρωτοβουλία  change4ellaktor θεωρεί άμεση και επιβεβλημένη την αλλαγή, στην παρουσίαση υπογραμμίζονται μεταξύ άλλων τα εξής: 

  Την τελευταία 5ετία η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει χάσει σημαντική αξία σε όρους κεφαλαιοποίησης και πλέον υπολείπεται σημαντικά έναντι των βασικών ανταγωνιστών της. Χαρακτηριστικά η ΕΛΛΑΚΤΩΡ από σε  διπλάσια αξία (με όρους κεφαλαιοποίησης) έναντι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έφτασε να αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό άλλου μεγάλου κατασκευαστικού πόλου της χώρας

  Στο ίδιο χρονικό διάστημα της τελευταίας πενταετίας ο όμιλος έχει καταγράψει 370 εκατ. ευρώ ζημιές εκ των οποίων τα  232 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον κλάδο των κατασκευών.

  Την τελευταία 7ετία δεν έχει διανεμηθεί μέρισμα στους μετόχους. 

  Η πλειοψηφία του παρόντος Δ.Σ. είναι υπέρ της πώλησης της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ, η οποία μέσα σε 7 χρόνια αύξησε την λειτουργική της κερδοφορία EBITDA 135%. Προτείνεται δηλαδή η πώληση μιας κερδοφόρας αναπτυσσόμενης δραστηριότητας για να αποκτήσει ρευστότητα η δραστηριότητα των κατασκευών. 

  Καταγράφεται από το 2013 αύξηση 84% του κόστους κεφαλαίου κίνησης 

  Στην οργανωτική δομή του ομίλου απουσιάζουν βασικότατοι ρόλοι: 
  *  Ένας όμιλος με κύκλο εργασιών που φτάνει  τα 2 δις ευρώ δεν διαθέτει  CFO
  * Παρότι απασχολεί σχεδόν  5.000 προσωπικό δεν διαθέτει διεύθυνση Ανθρώπινων Πόρων
  * Δεν υπάρχουν Επιτροπές Ορισμού Υποψηφίων και Αμοιβών (Nomination & Remuneration Committees)
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων