Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Ιουν-2018 13:18

  Πιέσεις για αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πιέσεις για αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Θέμα εξορθολογισμού των τιμολογίων του ρεύματος, με αφορμή την εκρηκτική άνοδο των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και του φυσικού αερίου, που αποτελούν κρίσιμους παράγοντες κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, θέτει η ΔΕΗ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist "Η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου και συνεπακόλουθα του αερίου, σε συνδυασμό με την αλματώδη άνοδο της τιμής των πιστοποιητικών CO2, αυξάνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και πιέζουν ασφυκτικά για άνοδο των τιμών”.

  Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο επικεφαλής της ΔΕΗ μιλά ανοιχτά για την ανάγκη εξορθολογισμού των τιμολογίων ρεύματος, ούτως ώστε να αντανακλούν πλήρως τα κόστη παραγωγής και να μην υπάρχουν στρεβλώσεις, που επιδεινώνουν τη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

  Η χρονική σύμπτωση της παρέμβασης Παναγιωτάκη μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να εκληφθεί. Προ ημερών ο πρόεδρος της ΔΕΗ είχε αποκαλύψει ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό σχέδιο που είχε αναθέσει η εταιρεία στην εταιρία  McKinsey. Οι διαρροές τμημάτων παλαιότερων εκδοχών της μελέτης, είχαν αποκαλύψει ότι ο σύμβουλος έχει προτείνει στη ΔΕΗ τον αναγκαίο εξορθολογισμό των τιμολογίων της.

  Με δεδομένο μάλιστα ότι πλέον η ΔΕΗ δεν λειτουργεί μόνη της στην αγορά αλλά υπάρχει ανταγωνισμός από ιδιώτες παρόχους, πιθανή αλλαγή στα τιμολόγια θα επιτρέψει αφενός να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές, αφετέρου να δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης του μεριδίου της και να επισπεύσει την άρση των αρνητικών μέτρων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της (δημοπρασίες ΝΟΜΕ).

  Βεβαίως η αφορμή για την παρέμβαση Παναγιωτάκη δίνεται από ένα αντικειμενικό γεγονός, δηλαδή την αύξηση του κόστους (ρύποι, φυσικό αέριο) που δεν μπορεί να απορροφηθεί από τη ΔΕΗ. 

  Με δεδομένο πάντως ότι ανέκαθεν το θέμα των τιμολογίων του ρεύματος περιείχε και πολιτικό κόστος, απομένει να φανεί στην πράξη κατά πόσο θα επιμείνει ο κ. Παναγιωτάκης στο αίτημα για κοστοστρεφή τιμολόγια ή αν αντίθετα θα επικρατήσει μια πιο πολιτική προσέγγιση, ενόψει μάλιστα 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων