Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Ιουν-2018 08:19

  Σημαντικά οφέλη από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σημαντικά οφέλη από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ

  Σε συμφωνία για την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κατά 20 χρόνια, έως το 2046, κατέληξαν οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ Κομισιόν και ελληνικής κυβέρνησης.

  Το "πράσινο φώς" της DGComp για να κλείσει το deal θα επιτρέψει να προχωρήσει η πώληση του 30% των μετοχών του ΔΑΑ ΑΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ένα περιουσιακό στοιχείο που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό και το οποίο εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.  Σήμερα η καναδική επενδυτική εταιρεία PSP κατέχει το 40% των μετοχών, το ΤΑΙΠΕΔ και το δημόσιο το 55% ενώ ποσοστό 5% διατηρεί και ο όμιλος Κοπελούζου.

  Σε ό,τι αφορά την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών, απαιτήθηκαν σχεδόν δύο χρόνια από το 2016, οπότε και ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στις διαδικασίες ολοκλήρωσής και η πολυπλοκότητα του έργου, εντέλει οδήγησαν στην αύξηση του τιμήματος.

  Σε αυτό συνετέλεσαν μια σειρά παράγοντες, όπως ανέφερε το Capital.gr. Καταρχήν το οικονομικό κλίμα και ο τουρισμός έχουν βελτιωθεί αισθητά, με ρεκόρ αφίξεων και εσόδων, σε σχέση με το 2015 που αποτέλεσε σαν βάση για την αποτίμηση της αξίας της παραχώρησης.

  Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 10,5% το 2017 σε σύγκριση με το 2016, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 14.596 εκατ. ευρώ. Επίσης η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε πέρυσι κατά 9,7%, στα 27,194 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 24,799 εκατ. ταξιδιωτών το 2016. Το 2015 οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες ήταν 23,599 εκατ. Εξίσου θετικά είναι τα στοιχεία και οι προβλέψεις και για το 2018.

  Η συμφωνία για τίμημα πέριξ του 1 δισ. ευρώ, φέρνει ταυτόχρονα πιο κοντά το στόχο του 2018 για συγκέντρωση εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά από το 2011 οπότε και ιδρύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ για να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία και να συνεισφέρει στην μείωση του χρέους.

  Στα έσοδα που ήδη έχει καταγράψει το ΤΑΙΠΕΔ λογιστικά και ταμειακά (232 εκατ. ο ΟΛΘ, 284 εκατ. ο ΟΤΕ, 251 εκατ. ο ΔΕΣΦΑ, συχνότητες ραδιοφάσματος, ακίνητα κλπ), τα οποία εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, θα έλθει να προστεθεί και το διεθνές αεροδρόμιο των Σπάτων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων