Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιουν-2018 18:33

  Π. Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Απίθανο να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πιστωτική επέκταση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Π. Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Απίθανο να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πιστωτική επέκταση

  Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία χωρίς την ύπαρξη πιστωτικής επέκτασης. Με άλλα λόγια, είναι απίθανο να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς πιστοδοτική δραστηριότητα, δήλωσε σήμερα, μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους Klaus Regling  και Γιώργο Χουλιαράκη, ο μεταβατικός CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

  Όπως εκτίμησε αναφορικά με τις προοπτικές για το 2018 και μετά, η πιστωτική επέκταση πιθανότατα να επιταχυνθεί λόγω:

  1. της αναμενόμενης επιστροφής του διαθέσιμου εισοδήματος σε θετικό έδαφος κατά τη διάρκεια του 2018 (+1%) έναντι -1% το 2017.

  2. της περαιτέρω ενίσχυσης των επενδύσεων σε πάγια, καθώς οι επιχειρηματίες ανακτούν την εμπιστοσύνη τους

  3. της σταθεροποίησης των τιμών των ακινήτων, της βασικής μορφής εμπράγματης εξασφάλισης στην Ελλάδα, καθώς οι αξίες των εμπορικών ακινήτων παρουσιάζουν ήδη μικρή μονοψήφια αύξηση και τα οικιστικά ακίνητα φαίνεται να έχουν ολοκληρώσει τη μακρά περίοδο διόρθωσης των τιμών τους (-42%), με τις δύο αυτές εξελίξεις να βελτιώνουν τους ισολογισμούς τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών.

  Αναφερόμενος στην  επιτυχία της στρατηγικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις τράπεζες, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι  εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με πιο σημαντικούς τους εξής:

  -Ταχύτερη έκδοση δικαστικών αποφάσεων ώστε να ενισχυθεί το στοιχείο της "τιμωρίας" που προβλέπει το σχετικό σκέλος της στρατηγικής (τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις) 

  -Σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων ώστε να περιορισθεί η αβεβαιότητα ως προς τις αξίες των προσφερόμενων εξασφαλίσεων, διευκολύνοντας την πώληση των δανείων, καθώς και τους φιλικούς διακανονισμούς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων