Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιουν-2018 08:18

  Τι ψάχνουν οι "ακτιβιστές" του Amber Capital στην Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Το Amber Capital Management LP δεν μπορεί, κατά τεκμήριο, να θεωρηθεί ότι ανήκει στα μεγάλα επενδυτικά "σπίτια” των αγορών. Με σχεδόν 1,7 δισ. δολάρια σε assets υπό διαχείριση συγκαταλέγεται στα funds που αναζητούν αξίες σε αγορές όπου οι "ελέφαντες” των χρηματιστηρίων συχνά παραβλέπουν να ασχοληθούν. Η Ελλάδα δείχνει να είναι μια από αυτές τις αγορές.

  "Όσο πιο πολλά δεινά έχει περάσει μία χώρα, τόσο πιο ενθουσιασμένος είμαι. Η Ν. Ευρώπη έχει τη δική της δυναμική από οικονομική σκοπιά. Μας αρέσει οτιδήποτε είναι περισσότερο προσανατολισμένο στην εσωτερική ζήτηση, είτε είναι τοπικές υπηρεσίες κοινής ωφελείας, τοπικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες και ξενοδοχειακές αλυσίδες. Ανησυχούμε για τις μετοχές που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομία και θέλουμε να μείνουμε μακριά από αυτές για την ώρα”. Έτσι περιέγραψε προ διμήνου στο Bloomberg την επενδυτική στρατηγική του Amber Capital ο Joseph Oughourlian, ιδρυτής, portfolio manager και managing partner και του λονδρέζικου hedge fund. Μας αρέσουν οι "οut of fashion” μετοχές, σε κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες και τα media, συμπηλήρωσε.

  Το ράλι του Νότου

  Ο Oughourlian που ίδρυσε το Amber Capital στην Νέα Υόρκη στα τέλη του 2005, έχει υποστηρίξει δημοσίως πως το περυσινό ράλι στα χρηματιστήρια της Νότιας Ευρώπης έχει ακόμα περιθώριο για να εξελιχθεί. Ο αρμενικής καταγωγής manager ξεκίνησε την καριέρα του στη Société Générale, πριν προχωρήσει στη σύσταση του fund που διαθέτει σήμερα γραφεία στο Λονδίνο και το Μιλάνο.

  Με το Amber Capital να εστιάζει στις αγορές τις νότιας Ευρώπης, είναι απόλυτα δικαιολογημένο να εντοπίζονται στο χαρτοφυλάκιο του fund θέσεις σε εταιρείες όπως στον ισπανικό μιντιακό όμιλο PRISA (Promotora de Informaciones) στον οποίο ανήκει η El Pais, στην επίσης ισπανική Telefonica, στην Telecom Italia, στον ΟΤΕ αλλά και σε γνωστό ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο. Τελευταία, το προσωπικό ενδιαφέρον του Oughourlian επεκτάθηκε και στις business του ποδοσφαίρου, καθώς αποκτήθηκε πλειοψηφικό πακέτο της γαλλικής RC Lens.

  Στο μετοχολόγιο του ΟΤΕ το όνομα της Amber Capital εμφανίζεται εδώ και αρκετό καιρό. Εκτιμάται πως σήμερα κατέχει μετοχές που αντιστοιχούν περίπου στο 2% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Η παρουσία του fund όμως δεν περιορίζεται εκεί. Υιοθετώντας μια ενεργότερη στάση, η οποία περιγράφεται ως activist investing, επιχειρεί να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων των εταιρειών που επενδύει.

  Στην περίπτωση του ΟΤΕ, το Amber Capital είχε αιτηθεί στη γενική συνέλευση της Τετάρτης την εκπροσώπησή του στο νέο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου. Το fund είχε προτείνει με επιστολή του, στις 23 του περασμένου Μαΐου, για μια από τις θέσεις του δ.σ. τον Alberto Horcajo, πρών CEO της Telxius Telecom και CFO της Telefonica Brasil. Στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ παραβρέθηκαν τα στελέχη της Amber Capital, τα οποία παρακολούθησαν τις εργασίες της γενικής συνέλευσης και συναντήθηκαν με στελέχη της διοίκησης, η οποία σταθερά έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και πραγματοποιεί συναντήσεις με όλους τους θεσμικούς επενδυτές, έπειτα από αιτήματά τους.

  Στη ψηφοφορία που ακολούθησε η υποψηφιότητα του Alberto Horcajo δεν έλαβε τις απαιτούμενες ψήφους και έτσι δεν έλαβε θέση στο νέο δεκαμελές δ.σ., το οποίο ήδη συγκροτήθηκε σε σώμα.

  Σημειώνεται πως τον περασμένο Νοέμβριο το Amber είχε ενημερώσει τον ΟΤΕ για την πρόθεσή του να ζητήσει την αύξηση του μερίσματος που μοιράζει στους μετόχους. Ούτως ή άλλως, η βελτίωση των μεγεθών του Ομίλου οδηγούσε σε αυτή την κατεύθυνση. Ο ΟΤΕ έχει ήδη ανακοινώσει νέα πολιτική αμοιβών των μετόχων, με στόχο να ανταμείψει τους μετόχους του.

  Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τη διανομή του 100% των εκτιμώμενων ελεύθερων ταμειακών ροών, τα δύο τρίτα των οποίων θα επιστραφούν με τη μορφή μερίσματος και το ένα τρίτο υπό μορφή επαναγοράς μετοχών. Το μέρισμα των 35 λεπτών ανά μετοχή για το 2017 είναι υπερδιπλάσιο του περσινού μερίσματος και αντικατοπτρίζει αυτή τη νέα πολιτική αμοιβών.

  Τέλος να σημειωθεί πως το Amber Capital εκτός από τις δύο συμμετοχές του στην Ελλάδα, έχει εξετάσει και άλλες περιπτώσεις ελληνικών εισηγμένων, αναφέρουν στελέχη με εικόνα για τις κινήσεις του fund, δεδομένου ότι η Ελλάδα, όπως σημειώθηκε, είναι μια από τις αγορές, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία, που αξιολογεί. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων