Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιουν-2018 07:32

  "Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η κρίση, αλλά και νέα ταλέντα"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η κρίση, αλλά και νέα ταλέντα"

  "Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση πως μπορούμε να αλλάξουμε την ελληνική οικονομία, αυτό όμως που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τη "λάμψη” της έμπνευσης”. Με αυτά τα λόγια, ο Ολλανδός πρέσβης στην Ελλάδα Caspar Veldkamp, περιέγραψε το όραμα του Orange Grove για την καινοτομία, τη στήριξη των νέων ιδεών και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, που έλαβε χώρα στην οικία του Πρέσβη. 

  Τα πέντε χρόνια κλείνει φέτος το Orange Grove,  μια "θερμοκοιτίδα" που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας για την προώθηση νέων ιδεών και την ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος των startups και αποτελεί πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης δόθηκαν στοιχεία για την πορεία του Orange Grove, αλλά και τους στόχους του.

  Η υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών, όπως ανέφερε ο κ.  Caspar Veldkamp γίνεται μεταξύ άλλων μέσω bootcamps, καθοδήγησης από ειδικούς (mentoring) και διαγωνισμών για startups με χρηματικά έπαθλα για τις καινοτόμες ιδέες , όπως ο "The Squeeze”.  Όλα αυτά γίνονται, όπως συμπλήρωσε, για την αντιστροφή της φυγής των νέων ταλέντων στο εξωτερικό (brain drain), αλλά και την "ανάρρωση” της ελληνικής οικονομίας. "Η ανάρρωση από τη βαθιά κρίση που έζησε η Ελλάδα θα επέλθει και μέσω της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας” επεσήμανε ο Ολλανδός πρέσβης. "Ακόμη κι αν μια ιδέα αποτύχει, θα έχουμε μάθει αρκετά από την ενασχόληση με τις startups. Το Orange Grove δίνει ευκαιρίες και κυρίως ένα μήνυμα προς τους νέους, την ελληνική οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα” συμπλήρωσε.

  Από το 2013 που ξεκίνησε, έχει "υποδεχτεί” 149 startup επιχειρήσεις, από τις οποίες το 53% είναι ακόμη ενεργές και συνεχίζουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο και το 23% φιλοξενούνται ακόμη στο Orange Grove. Τουλάχιστον 9 καινοτόμες επιχειρήσεις κατάφεραν να αντλήσουν χρηματοδότηση από επενδυτές, προσελκύοντας κεφάλαια ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.  Το 15%  των νεοφυών εταιρειών που μπήκαν στο πρόγραμμα κατάφεραν να έχουν ροή εσόδων και το 30% των εταιρειών που παραμένουν "ζωντανές” είχαν έσοδα 650 χιλ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε.

  Από τα σημαντικότερα αποτελέσματα από τα πέντε χρόνια λειτουργίας της "θερμοκοιτίδας” είναι ότι δημιουργήθηκαν περίπου 130 νέες θέσεις εργασίας, πλήρους και μερικής απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των ιδρυτών των επιχειρήσεων. Οι νέες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της αγοράς και κυρίως στον κλάδο του τουρισμού, στην υγεία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την αγροδιατροφή, την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες software.

  Η Ολλανδία θεωρείται πρωτοπόρος στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ενώ κρατικοί φορείς, πανεπιστήμια και ιδιωτικές επιχειρήσεις στηρίζουν τα βήματα των startups εντός και εκτός χώρας. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε ο Ολλανδός πρέσβης, πως 70 χιλ. θέσεις εργασίας έχουν προκύψει από αυτές. Μάλιστα το "YES!Delft incubator", το "εκκολαπτήριο" καινοτόμων ιδεών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Delft, με το οποίο συνεργάζεται το Orange Grove, αναφέρει πως οι 200 startups που στηρίζει έχουν δημιουργήσει 1.400 θέσεις εργασίας.

  Πρόσφατα δε πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το ετήσιο "Agri-Food Masterclass on Entrepreneurship” που υποστηρίχθηκε από την Ολλανδική πρεσβεία και το Orange Grove και τον οργανισμό StartLife, ο οποίος εδρεύει στο Wageningen της Ολλανδίας . Συνολικά 8 επιχειρήσεις και ομάδες (start-ups) με δραστηριότητα στους τομείς της αγρο-διατροφής και αγρο/βιο-τεχνολογίας, επιλέχθηκαν για να συμμετέχουν.

  Το Masterclass είχε ως στόχο να βοηθήσει νεοφυείς επιχειρήσεις να διατυπώσουν τις επιχειρηματικές τους προτάσεις, να βελτιστοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, να αναπτύξουν επιχειρηματικές ικανότητες, να δικτυωθούν και να εξερευνήσουν τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες μέσα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά. Οι start-ups παρουσίασαν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, το οποίο επεξεργάστηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου (Masterclass), σε ένα κοινό από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγρο-διατροφής. 

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων