Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Ιουν-2018 09:54

  Tο κουτί της Πανδώρας και οι γραμμές άμυνας της FF Group

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Tο κουτί της Πανδώρας και οι γραμμές άμυνας της FF Group

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Ταχύτατες αναμένονται το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Folli Follie Group, καθώς από τη μια πλευρά η κινητοποίηση ομολογιούχων και επενδυτών με στόχο την προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους και από την άλλη οι πιέσεις που ασκούνται να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί η υφιστάμενη διοίκηση Κουτσουλιούτσου, προκειμένου να προχωρήσει ένα σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για την εταιρεία.

  Τριάντα πέντε ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των ισχυρισμών του fund QCM περί σοβαρών ανακριβειών στις οικονομικές της καταστάσεις της FFG, η οικογένεια Κουτσολιούτσου, βασικοί μέτοχοι και διοικούντες την εταιρεία προχωρούν σε κινήσεις για τη νομική θωράκιση και την ενίσχυση του επιπέδου εταιρικής διακυβέρνησης του ομίλου.

  Η τοποθέτηση των Δημήτρη Ποταμίτη και Μιχάλη Τσιμπρή, γνωστών δικηγόρων με εμπειρία σε θέματα που σχετίζονται με συναλλαγές κεφαλαιαγοράς, στην Επιτροπή Ελέγχου (Audit Committee) αποτελεί την πρώτη κίνηση ουσίας έπειτα από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό διότι η νομική θωράκιση της FFG κρίνεται πλέον επιβεβλημένη, καθώς, όπως αναφέρθηκε, αποτελεί θέμα χρόνου να υπάρξουν οι πρώτες καταθέσεις αγωγών για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από μετόχους και ομολογιούχους, τόσο σε Ελλάδα όσο κυρίως στο εξωτερικό.

  Με τα γεγονότα να προχωρούν ταχύτατα, η διοίκηση του ομίλου αργά προχθές το απόγευμα τοποθετήθηκε δημόσια επί σειράς ζητημάτων που παρέμεναν ανοικτά. Υποστήριξε ότι εξαρχής συνεργάστηκε με τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές σχετικά με τη διαχείριση της υπόθεσης και τις όποιες επιπτώσεις της, ενώ εμφανίστηκε πρόθυμη να διορθώσει τυχόν αστοχίες στον τρόπο λειτουργίας του ομίλου.

  Αναφορικά με το ζήτημα της ανάθεσης σε νέα ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία (της ΕΥ) του οικονομικού ελέγχου όλων των θυγατρικών του ομίλου, η FFG ανέφερε πως η προετοιμασία ενός τόσο πολύπλοκου ελεγκτικού ελέγχου απαιτούσε για την ολοκλήρωσή του ένα εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σημειώνοντας πως η διαδικασία υπογραφής της αρχικής σύμβασης ολοκληρώθηκε. 

  Η διοίκηση της FF Group θέλησε επίσης να διαψεύσει τη φημολογία ότι αντιμετωπίζει, λόγω των γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων, προβλήματα στη λειτουργία της και στις σχέσεις της με βασικούς προμηθευτές, κυρίως του εξωτερικού. Τις τελευταίες ημέρες, στην αγορά γινόταν λόγος για την απαίτηση που εμφανίζεται να θέτει μερίδα ξένων προμηθευτών για προπληρωμή των παραγγελιών που πραγματοποιεί ο όμιλος.

  Η Folli Follie στην ανακοίνωσή της διαβεβαιώνει ότι η λειτουργία των εταιρειών, η εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα συνεχίζονται κανονικά και δεν έχουν ανασταλεί εξαιτίας του αρνητικού κλίματος. Μάλιστα σημειώνει ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ανοίξει νέα εμπορικά καταστήματα και έγιναν 48 προσλήψεις στην Ελλάδα. Τονίζει, δε, ότι το πρόγραμμα σύστασης - ανανέωσης νέων ή παλαιών καταστημάτων του επόμενου εξαμήνου υλοποιείται κανονικά.

  Η δημόσια τοποθέτηση της εταιρείας έρχεται σε μια στιγμή που οι πληγές από την αναστολή της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοικτές. Υπολογίζεται ότι πάνω από 7.500 μέτοχοι, ιδιώτες και θεσμικοί, 100 funds και 30 αμοιβαία κεφάλαια βρίσκονται παγιδευμένα στη μετοχή, έχοντας υποστεί συντριπτικές απώλειες στην πλειονότητά τους και δίχως να γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική αξία της εταιρείας και της επένδυσής τους. Θεωρείται εξίσου πιθανό να ζητηθεί, στο πλαίσιο αυτό, από τους νομικούς εκπροσώπους των ομολογιούχων η παραίτηση των μελών της οικογένειας από θέσεις διοίκησης, κάτι που μένει να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί.

  Παράλληλα, γίνεται αναφορά για ένα σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού της FFG, με στόχο την αναθεώρηση των λογιστικών της δεδομένων και τη διατήρηση των "ελληνικών" δραστηριοτήτων του ομίλου, στις οποίες θεωρείται πως δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ζητημάτων.

  Ωστόσο, πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο σχέδιο, που θα απαιτήσει χρόνο και ένα ευρύ πεδίο εγκρίσεων (από μετόχους και μη), τη στιγμή που το goodwill του ομίλου έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα και μόλις τώρα επιχειρείται να γίνει διαχείριση της ζημίας που έχει προκληθεί.

  Τι απαντά ο Τζ. Κουτσολιούτσος σε εργαζόμενους, μετόχους και ομολογιούχους

  Περί μιας "πρωτοφανούς επίθεσης που έπληξε τον όμιλο, τον ίδιο προσωπικά και την οικογένειά του", έκανε λόγο σε δήλωσή του ο CEO του ομίλου, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα προς τους εργαζόμενους, τους μετόχους και τους ομολογιούχους ότι η διοίκηση της FFG θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να διορθωθούν τυχόν λάθη.

  "Βρισκόμαστε στο επίκεντρο πρωτοφανούς επίθεσης που έπληξε τον όμιλο και κυρίως της φήμη και την εικόνα μας, εμένα προσωπικά και της οικογένειάς μου. Αυτό που θέλω να πω απευθυνόμενους προς τις 10.000 οικογένειες των εργαζόμενων και συνεργατών, τους μετόχους και τους ομολογιούχους, είναι ότι θα κάνουμε όλα όσα χρειάζεται προκειμένου να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά. Σας βεβαιώνω ότι δεν θα διστάσουμε να διορθώσουμε τα όποια λάθη, εφόσον διαπιστωθούν υπεύθυνα και αναμφισβήτητα από τις αυστηρές ελεγκτικές διαδικασίες που δρομολογήσαμε.

  Παρά την πρωτοφανή κρίση, επιμένουμε στις καλές πρακτικές που πάντα ακολουθήσαμε. Αυτήν τη στιγμή και παρά τον θόρυβο, δεν υπάρχει ούτε μία μέρα καθυστέρηση στις υποχρεώσεις της εταιρείες τις οποίες εκπληρώνουμε προς όλους. Ακόμα και στην κορύφωση της κρίσης, το 2013, ο όμιλός μας εξόφλησε δάνεια πάνω από 700 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Η εταιρεία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι επαρκή για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας.

  Θα συνεχίσουμε να είμαστε αφοσιωμένοι στη δουλειά μας και θα παραμείνουμε εταιρεία με διεθνή δραστηριότητα και έδρα στην Ελλάδα. Θα παραμείνουμε αυτοί που πάντα ήμασταν, θα δουλεύουμε με διαφάνεια και δημιουργικότητα.

  Το τελευταίο διάστημα βγήκαν στον Τύπο δημοσιεύματα τα οποία δεν είναι αληθή. Διαπιστώσαμε όμως ότι ακόμα και στη δύσκολη συγκυρία, υπάρχουν θετικές εκπλήξεις. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω για τη θερμή και ανιδιοτελή συμπαράσταση, εργαζόμενους και εταιρείες, εξωτερικούς συνεργάτες και προμηθευτές, συνεταίρους σε διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις, στελέχη τραπεζών, ομολογιούχους και μετόχους. Τα μηνύματα συμπαράστασης που δεχόμαστε ενισχύουν την προσπάθεια για έξοδο από την περιπέτεια αυτή. Έχουμε μεγάλη ιστορία, έχουμε παρόν και έχουμε μέλλον".

   

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων