Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Ιουν-2018 08:24

  Σε κλοιό διεκδικήσεων η Folli Follie

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σε κλοιό διεκδικήσεων η Folli Follie

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Η προκαταρκτική εξέταση που παράγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της χειραγώγησης μετοχών, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για την υπόθεση Folli Follie Group.

  Η εισαγγελική παρέμβαση που προκάλεσε η μηνυτήρια αναφορά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την οποία στρέφεται κατά της εταιρείας, των μελών του διοικητικού της συμβουλίου και των οικονομικών της διευθυντών με το αιτιολογικό της μη "παροχής αιτούμενων στοιχείων" καθώς και της "παρεμπόδισης ελέγχου", στο πλαίσιο των προβλεπόμενων ενεργειών για τη διερεύνηση των ισχυρισμών του fund QCM περί ανακριβειών στις οικονομικές της καταστάσεις, ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την εταιρεία.

  Η διερεύνηση της υπόθεσης εκτός από τα μέλη του δ.σ., μέλος του οποίου είναι και ο αντιπρόεδρος της Fosun, Qian Jiannong, περιλαμβάνει και τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου Φραγκίσκο Γρατσώνη, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο Απριλίου τοποθετήθηκε και ως μη εκτελεστικό μέλος στην Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), κοινώς γνωστή ως "Υπερταμείο”, αλλά και τον Ιωάννη Μπεγιέτη, CFO της FF Group Sourcing που εδώ και χρόνια είχε συναναλάβει την επέκταση του ομίλου FFG στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας (APAC).

  Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν πως εφόσον κινηθεί η διαδικασία για τα, κακουργηματικού χαρακτήρα, αδικήματα που θα ερευνήσει, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Σπύρος Παππάς, η έρευνα όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις θα συμπεριλάβει την κλήση μαρτύρων σε εξέταση και μπορεί να επεκταθεί σε καταθέσεις από υπόπτους για την τέλεση των αδικημάτων, ακόμη και τη δέσμευση των λογαριασμών τους. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως με δεδομένους τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η ελληνική δικαιοσύνη, δεν θα πρέπει να αναμένονται σύντομα νεότερα από αυτό το μέτωπο.

  Διεκδικήσεις από ομολογιούχους - μετόχους

  Εξίσου σοβαρή απειλή για την FFG και την οικογένεια Κουτσολιούτσου αποτελούν οι, κατά πληροφορίες, επικείμενες καταθέσεις αγωγών για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από μετόχους και ομολογιούχους, τόσο σε Ελλάδα, όσο κυρίως στο εξωτερικό.

  Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η FFG επί σειρά ετών περιλαμβάνονταν σταθερά στις επιλογές επενδυτών με έκθεση στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων funds του μεγέθους της BlackRock, Norges Bank, Allianz, Vanguard και Fidelity, η οποία μέσω των αμοιβαίων της κατέχει ποσοστό άνω του 5% της εισηγμένης.

  Υπολογίζεται ότι πάνω από 7.500 μέτοχοι, ιδιώτες και θεσμικοί, 100 funds και 30 αμοιβαία κεφάλαια βρίσκονται παγιδευμένα στη μετοχή έπειτα από την αναστολή διαπραγμάτευσης, έχοντας υποστεί συντριπτικές απώλειες στην πλειονότητά τους και δίχως να γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική αξία της εταιρείας και της επένδυσής τους.

  Σε αυτούς, θα πρέπει να προστεθούν οι ομολογιούχοι της εταιρείας, καθώς η εικόνα των δύο ομολόγων (σ.σ. οι ομολογίες των δύο ομολόγων της FFG παραμένουν σε διαπραγμάτευση) παραπέμπει σε default.

  Σε μια περίπτωση εξ αυτών, επιχειρείται έως τα τέλη Ιουνίου, να συγκροτηθεί σύνοδος ομολογιούχων που θα εκπροσωπεί κατόχους χρεογράφων (bondholders club) ονομαστικής αξίας άνω του 20% της συνολικής έκδοσης των ομολόγων που εξέδωσε η εταιρεία.

  Σε περίπτωση που νομικά κριθεί ότι στοιχειοθετούνται λόγοι καταγγελίας των συμβάσεων από την πλευρά των ομολογιούχων, τότε η υπόθεση λαμβάνει εξαιρετικά ανησυχητική τροπή για την εταιρεία και τη διοίκηση της καθώς ανοίγει ο δρόμος για συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων. Η τελευταία, αναφέρουν πληροφορίες, κινείται ήδη για την νομική της υπεράσπιση έχοντας έλθει σε επαφή με μεγάλα ξένα δικηγορικά γραφεία, με το όνομα της Allen & Overy να έχει αναφερθεί.

  Αργά ή γρήγορα η εταιρεία θα κληθεί να αντιμετωπίσει αιτήματα για τη συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της προς διασφάλιση των νομίμων δικαιωμάτων των επενδυτών, αναφέρουν νομικοί κύκλοι, κάνοντας λόγο για μια από της πλέον ηχηρές περιπτώσεις εταιρικής αποδόμησης στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

  Την ίδια στιγμή αυξάνονται διαρκώς οι πιέσεις προς τη διοίκηση για τη στάση που έχει διατηρήσει το διάστημα που ξέσπασε η υπόθεση. Η "γραμμή" της άγνοιας που εμφανίζεται να τηρείται για την εικόνα των ασιατικών δραστηριοτήτων όπου, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν στενά την υπόθεση, αποτελεί κομβικό σκέλος των ερευνών που προχωρούν, δεν μετριάζει τις ευθύνες της διοίκησης, στην οποία ασκούνται πιέσεις να παραιτηθεί προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού της FFG, με ταυτόχρονη αναθεώρηση των λογιστικών της δεδομένων.

  Με βάση όσα γίνονται γνωστά, το σχέδιο αυτό έχει ως στόχο τη διατήρηση των "ελληνικών" δραστηριοτήτων του ομίλου, στις οποίες κατά τεκμήριο δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ζητημάτων. Ωστόσο πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο σχέδιο που θα απαιτήσει χρόνο και ένα ευρύ πεδίο εγκρίσεων (από μετόχους και μη), τη στιγμή που το goodwill του ομίλου φθείρεται διαρκώς και οι εμπορικές της συνεργασίες με ισχυρά ονόματα του εξωτερικού δοκιμάζονται.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων