Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιουν-2018 10:17

  Folli-Follie: Προχωρά στην κατάθεση της έγκλησης η Επ. Κεφαλαιαγοράς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Folli-Follie: Προχωρά στην κατάθεση της έγκλησης η Επ. Κεφαλαιαγοράς

  Στη δικαιοσύνη προσφεύγει για την υπόθεση Folli Follie η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης που έλαβε την περασμένη Τρίτη το διοικητικό της συμβούλιο, με την κατάθεση εγκλήσεως κατά της εταιρείας εντός της ημέρας, εκτός απροόπτου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νομικές υπηρεσίες της εποπτικής αρχής έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, συντάσσοντας πολυσέλιδο κείμενο έγκλησης - μηνυτήριας αναφοράς κατά της εταιρείας και των μελών του διοικητικού της συμβουλίου, με το αιτιολογικό της "μη παροχής αιτούμενων στοιχείων" και της "παρεμπόδισης ελέγχου".

  Με βάση τις ίδιες πηγές, η κατάθεση της εγκλήσεως στην Εισαγγελία Αθηνών θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση προσφυγής στη Δικαιοσύνη, ελήφθη την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της πολύωρης έκτακτης συνεδρίασης του δ.σ. ης Επιτροπής, όπως είχε αναφέρει το Capital.gr.

  Η Επιτροπή είχε ζητήσει από τη διοίκηση της FFG να παράσχει στοιχεία αναφορικά με τις οικονομικές της καταστάσεις, στον απόηχο των κατηγοριών του fund QCM. Είχε προηγηθεί η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της FFG, έπειτα από αίτημα της ίδιας της εταιρείας, με την εποπτική αρχή να αναφέρει ως αιτιολογία πως η εισηγμένη "δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις". 

  Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην αναφορά της προς την Εισαγγελία βασίζεται στις διατάξεις του Ν.1969/1991 (που αφορά εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, αμοιβαία κεφάλαια, διατάξεις εκσυγχρονισμού και εξυγιάνσεως της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις), αρ.76 παρ. 8 το οποίο σημειώνει ότι: "Μέλη του διοικητικού συμβουλίου, διευθυντές και υπάλληλοι νομικών προσώπων, χρηματιστηριακοί εκπρόσωποι και χρηματιστές που εν γνώσει τους υποβάλλουν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή παραλείπουν την υποβολή στοιχείων ή παρεμποδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τη διενέργεια ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή δημοσιεύουν ψευδή ή ανακριβή οικονομικά στοιχεία για την επιχείρηση τους τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή μέχρι πενήντα εκατομμύρια δραχμές".

  Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας σχετικά σημείωναν πάντως πως το ζήτημα της FFG είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και δεν περιορίζεται στην παρεμπόδιση του ελέγχου της Επιτροπής, ούτε σε ένα πρόστιμο της τάξης των 150 χιλιάδων ευρώ, σε περίπτωση που αποδοθούν ευθύνες για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Καταλύτη στην απόδοση συνολικών ευθυνών αποτελεί ο έλεγχος που διενεργεί η ΕΥ επί των οικονομικών στοιχειών της εταιρείας. Ήδη πάντως βρίσκονται σε εξέλιξη νομικές ενέργειες μετόχων και ομολογιούχων σε Ελλάδα και εξωτερικό, που έχουν ως στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων τους.

  Η υπόθεση, παράλληλα, προσλαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις καθώς χθες η ΔΗΣΥ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Ε. Τσακαλώτο, Γ. Δραγασάκη και Στ . Κοντονή.

  Στελέχη της αγοράς προβλέπουν επιτάχυνση των εξελίξεων γύρω από το ζήτημα της FFG μέσα στις επόμενες ημέρες, έπειτα και από τη διασφάλιση των τραπεζών έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει στην εταιρεία. Όπως ανέφερε το Capital.gr, χθες οι τράπεζες υπέγραψαν με τη διοίκηση της εταιρείας συμφωνία για πρόσθετες εξασφαλίσεις, υπερκαλύπτοντας την αξία του μέχρι σήμερα ακάλυπτου δανεισμού προς τον όμιλο.

  Νίκος Χρυσικόπουλος
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων