Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιουν-2018 07:42

  Τα χαρτιά τους για την Εθνική Ασφαλιστική ανοίγουν Fosun και Gongbao

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα χαρτιά τους για την Εθνική Ασφαλιστική ανοίγουν Fosun και Gongbao

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Τα χαρτιά τους για την Εθνική Ασφαλιστική αναμένεται να ανοίξουν μεθαύριο Πέμπτη 7 Ιουνίου, Fosun και Gongbao, καταθέτοντας τις προσφορές τους για την απόκτηση του 75% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας.

  Χωρίς να αποκλείεται οι προσφορές να υποβληθούν στη διοίκηση της ΕΤΕ ακόμα και αύριο το βράδυ, στις 7 Ιουνίου κλείνει ο τελικός κύκλος της φάσης επανελέγχου των δεδομένων της ασφαλιστικής που ζήτησαν οι δύο κινεζικοί όμιλοι. Οι παρουσιάσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής στους δύο ενδιαφερόμενους ολοκληρώθηκαν πριν από δύο εβδομάδες και σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο καθένας εξ αυτών υπέβαλε 150-180 ερωτήσεις για την εταιρία στις οποίες δόθηκαν λεπτομερείς απαντήσεις. Σημειώνεται ότι ο όγκος αυτός των ερωτήσεων καταδεικνύει το βάθος του ελέγχου στο οποίο προχώρησαν οι δύο κινεζικοί όμιλοι, αν και επρόκειτο ουσιαστικά για ένα update των στοιχείων του περυσινού ακόμη πιο διεξοδικού ελέγχου που είχαν πραγματοποιήσει οι ίδιοι ενδιαφερόμενοι και η Exin.

  Στην περίπτωση που τα προσφερόμενα τιμήματα από Fosun και Gongbao παρουσιάζουν πολύ μικρή απόκλιση μεταξύ τους, αναμένεται να υπάρξει και δεύτερος γύρος στη διαδικασία για την κατάθεση βελτιωμένων προσφορών. Σημειώνεται ότι σημαντικό μέρος της συμφωνίας πώλησης και του αντίστοιχου τιμήματος για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, καταλαμβάνει η συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας Εθνικής Ασφαλιστικής με την Εθνική Τράπεζα στο σκέλος του bancassurance. Με βάση τα ισχύοντα στον περυσινό διαγωνισμό, το τραπεζοασφαλιστικό συμβόλαιο της τράπεζας έχει 10ετή διάρκεια με δικαίωμα 5ετούς ανανέωσης. 

  Στόχος είναι η επιλογή του αγοραστή της Εθνικής Ασφαλιστικής να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου. Στη συνέχεια, ωστόσο, θα ακολουθήσει ο εποπτικός έλεγχος του προτιμητέου αγοραστή (fit and proper, προέλευση κεφαλαίων) από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στον έλεγχο αυτό φέρεται ότι δεν θα μείνουν αμέτοχες οι εποπτικές αρχές (Κεντρικές Τράπεζες) της Ρουμανίας και της Κύπρου, όπου έχει επίσης παρουσία ως θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, η Εθνική Ασφαλιστική. Ο εποπτικός έλεγχος αναμένεται να διαρκέσει ένα δίμηνο και εφόσον όλα πάνε καλά, τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να δοθεί η έγκριση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

  Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής και των δύο κινεζικών ομίλων που διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την Εθνική Ασφαλιστική έχουν συναντηθεί προ δεκαημέρου με τον διοικητή και στελέχη της ΤτΕ.

  Υπενθυμίζεται ότι η Fosun (η οποία ενίσχυσε μέσω αγοράς μετοχών το ποσοστό της στην Folli – Follie, στηρίζοντας την εταιρία που βάλλεται το τελευταίο διάστημα), έχει δηλώσει το ισχυρό ενδιαφέρον της για την Εθνική Ασφαλιστική ήδη από την περίοδο που άρχισαν να διαφαίνονται τα προβλήματα στη συμφωνία εξαγοράς από την Exin. Σημειώνεται ότι η Fosun έχει αποκτήσει ασφαλιστική εταιρία στην Πορτογαλία, αλλά και τράπεζα στη Γερμανία.

  Από την πλευρά της, η Gongbao έχει καταστήσει ισχυρότερο το ενδιαφέρον της από τη στιγμή που "κατέβηκε" στις παρουσιάσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής με "σύμβουλο" την Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Η τελευταία είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο (υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος στελέχη της ICBC είχαν συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, αλλά και την διοίκηση της ΤτΕ, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον και διερευνώντας το πεδίο για την είσοδο στην ελληνική αγορά)  και η συμμετοχή της στη διαδικασία εκλαμβάνεται ως εχέγγυο για το σχέδιο χρηματοδότησης της επένδυσης της Gongbao στην Εθνική Ασφαλιστική.

  Σημειώνεται ότι ερωτώμενη από τις χρηματιστηριακές αρχές της Σανγκάης για το σχέδιο εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Gongbao είχε απαντήσει ότι η εξαγορά θα καλυφθεί κατά 40% με ίδια κεφάλαια και κατά 60% από δανεισμό. Πάντως, ανάλογο σχέδιο εξαγοράς μέσω μόχλευσης είχε υποβάλει και η Exin για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και δεν είναι βέβαιο ότι πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΤτΕ για τη δομή της συναλλαγής.

  Χθες η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2018, τα οποία επιβεβαιώνουν τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη της εταιρίας ανήλθαν σε 18,6 εκατ. ευρώ, η συνολική παραγωγή τριμήνου αυξήθηκε κατά 11,7%, στα 174 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό μερίδιο αγοράς διαμορφώθηκε σε 17,4% (23,9% Κλάδος Ζωής, 11,9% Γενικοί Κλάδοι).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων