Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιουν-2018 10:36

  Moody's: Credit positive για την Πειραιώς η πώληση κόκκινων δανείων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Moody's: Credit positive για την Πειραιώς η πώληση κόκκινων δανείων

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:46

  Credit Positive χαρακτηρίζει η Moody’s τη συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Bain Capital Credit για την πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας.

  Όπως εξηγεί, η πώληση είναι πιστωτικά θετική για την τράπεζα διότι μειώνει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στον ισολογισμό της κατά 1,5 δισ. ευρώ και βοηθάει την τράπεζα να πετύχει τον στόχο της σχετικά με τη μείωση των NPEs το 2018.

  Η τράπεζα αναμένει ότι η πώληση θα επηρεάσει θετικά το ρυθμιστικό κεφάλαιο, αλλά η τράπεζα δεν θα επωφεληθεί από προμήθειες μέσω της εξυπηρέτησης αυτών των δανείων.

  Πρόκειται για την πρώτη πώληση εξασφαλισμένων επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο και για άλλες ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τέτοιες πωλήσεις για να μειώσουν το υψηλό επίπεδο προβληματικών δανείων.

  Η Moody’s αναμένει ότι το τίμημα για την πώληση, που αντιστοιχεί περίπου στο 30% της αξίας του χαρτοφυλακίου στον ισολογισμό, θα είναι οριακά κερδοφόρα και θέτει τη βάση για παρόμοιες συμφωνίες εξασφαλισμένων προβληματικών εταιρικών δανείων στην Ελλάδα.

  Από τα 1,95 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων που πουλήθηκαν στην Bain, μόνο το 1,5 δισ. ευρώ είναι στην πραγματικότητα στον ισολογισμό της Τράπεζας Πειραιώς, με τα υπόλοιπα να αφορούν απαιτήσεις εκτός ισολογισμού.

  Σε αντίθεση με την πώληση λιανικών χαρτοφυλακίων NPEs από άλλες ελληνικές τράπεζες στο προηγούμενο εννεάμηνο, η Πειραιώς δεν θα έχει έλεγχο στην εξυπηρέτηση του χαρτοφυλακίου και δεν θα κερδίσει κάτι με τη μορφή είτε πιθανών ανακτήσεων ή προμηθειών εξυπηρέτησης.

  Αναμένει ότι η συμφωνία θα προσθέσει 20 μονάδες βάσης στην κεφαλαιακή της βάση και θα αυξήσει τον pro forma δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 14,2% από το 14%.

  Επίσης, αναφέρεται ότι αν και τα NPEs της Τράπεζας Πειραιώς παραμένουν από τα υψηλότερα παγκοσμίως, το υψηλό ποσοστό έχει μειωθεί σταδιακά από το Σεπτέμβριο του 2015.

  "Αναμένουμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί στο β΄ μισό του έτους και υπολογίζουμε ότι ο λόγος των NPEs στο σύνολο των δανείων διαμορφωνόταν στο 54,6% το Μάρτιο του 2018", αναφέρει η Moody’s.

  Η πώληση των NPEs επίσης θα επιτρέψει στην τράπεζα να πετύχει το ήμισυ του στόχου της για τη μείωση των ελληνικών NPEs στα περίπου 25,9 δισ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβριο του 2018, από την εκτίμησή μας για 30,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2018.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων