Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Μαϊ-2018 20:24

  Νέο επιχειρησιακό σχέδιο θα ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέο επιχειρησιακό σχέδιο θα ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Νέο επιχειρησιακό σχέδιο, με άξονες τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα κόστη και τα έσοδα, το οποίο θα αναμορφώσει ολικά την Εθνική Τράπεζα, θα εκπονήσει η διοίκηση της Τράπεζας. Η απόφαση αυτή που θα ανακοινωθεί λεπτομερώς μέσω επίσημων ανακοινώσεων από την Τράπεζα, συμβαδίζει με τη διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου, μετά την πρόσφατη παραίτηση του κ. Λ. Φραγκιαδάκη. Όπως ανέφεραν μέλη της διοίκησης της ΕΤΕ πριν από λίγο στους αναλυτές κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2018, η διαδικασία επιλογής νέου CEO μόλις αρχίζει και θα πάρει μερικούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί. 

  Όπως αναφέρθηκε στους αναλυτές, μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να ολοκληρωθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παράλληλα έχει ανοίξει εκ νέου η διαδικασία για την πώληση της Banca Romaneasca στη Ρουμανία, αλλά και της Stopanska Banka και της NBG Κύπρου. Οι πωλήσεις όλων των ανωτέρω θυγατρικών θα ενισχύσουν περαιτέρω τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας κατά 200 μονάδες βάσης.

  Στην παρουσίαση τονίστηκε η σημαντική υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των NPEs κατά 900 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας ήδη πριν από το κλείσιμο του έτους θα επιτευχθεί ο συνολικός στόχος για μείωση των NPEs φέτος κατά 1,8 δισ. ευρώ. Η μέχρι στιγμής μείωση των NPEs κατά 5 δισ. ευρώ που έχει πετύχει η Τράπεζα, οφείλεται κατά τα 3,2 δισ. ευρώ σε διαγραφές δανείων. Στόχος για το τέλος του 2019 είναι τα NPEs να έχουν πέσει στα 13,1 δισ. ευρώ από 21,5 δισ. το 2015.

  Στην κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρθηκε ότι στο στάδιο 1 (εξυπηρετούμενα) βρίσκονται δάνεια 15,4 δισ. ευρώ, στο στάδιο 2 (μεταίχμιο ίασης με κίνδυνο redefault) δάνεια 8 δισ. ευρώ και στο στάδιο 3 (μη εξυπηρετούμενα) δάνεια 17,4 δισ. ευρώ. 

  Όπως αναφέρθηκε, η Τράπεζα θα υλοποιήσει δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs. Η πρώτη, ονομαστικής αξίας 2 δις. ευρώ, ανεξασφάλιστων δανείων (project Earth) θα καταλήξει (ανακοίνωση αγοραστή) την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα. Η δεύτερη πώληση που αναμένεται προς τα τέλη του έτους, θα αφορά μη εξυπηρετούμενα εξασφαλισμένα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα είναι ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ εντός ισολογισμού. 

  Αναφορικά με τα NPEs σημειώθηκε ότι η Εθνική διαθέτει τον χαμηλότερο δείκτη στον κλάδο με τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Σε όλα τα χαρτοφυλάκια, με εξαίρεση το στεγαστικό, παρουσιάζεται αρνητικός σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Όπως εκτιμήθηκε, η εικόνα θα αλλάξει θετικά και για το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο στο γ΄ τρίμηνο, υποβοηθούμενη από την περαιτέρω ενεργοποίηση των πλειστηριασμών (όπως αναφέρθηκε μεσολαβούν 8 – 10 μήνες από την κατάσχεση μέχρι τον πλειστηριασμό) και τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη. Στο α΄ τρίμηνο 2018, οι ρευστοποιήσεις (πλειστηριασμοί) απέφεραν στην ΕΤΕ 22 εκατ. ευρώ.

  Σημαντική είναι η δραστηριότητα που αναπτύσσει η Εθνική Τράπεζα στις νέες χορηγήσεις. Όπως αναφέρθηκε, 500 εκατ. ευρώ νέα δάνεια δόθηκαν το δ΄ τρίμηνο 2017 και άλλα 500 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2018, με έμφαση στους κλάδους ενέργειας, τουρισμού και τροφίμων. Ο στόχος για το τρέχον έτος είναι νέες χορηγήσεις 2,5 δις. ευρώ.

  Σε επίπεδο ρευστότητας αναφέρθηκε ότι η ΕΤΕ έχει μερίδιο 36% στην αγορά καταθέσεων και αυτές απαρτίζουν το 68% της χρηματοδότησης της Τράπεζας. Η αποδέσμευση από τον ELA τον περασμένο Νοέμβριο έχει δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας 1,5 δις. ευρώ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων