Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Μαϊ-2018 19:08

  Alpha Bank: Ισχυρό ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο Jupiter

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Alpha Bank: Ισχυρό ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο Jupiter

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Ισχυρό ενδιαφέρον από ορισμένα μεγάλα ονόματα του εξωτερικού για το πρώτο χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων δανείων που θέτει προς πώληση (Jupiter), καταγράφει η Alpha Bank

  Όπως ανέφερε η διοίκηση της Τράπεζας πριν από λίγο στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2018, έχουν υπογραφεί συμφωνίες εμπιστευτικότητας (NDAs) και τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει το data room στους ενδιαφερόμενους. Στόχος είναι στα τέλη Ιουνίου να υποβληθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές και τον Σεπτέμβριο οι δεσμευτικές, ώστε η πώληση να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Ερωτώμενη σχετικά, η διοίκηση της Τράπεζας ανέφερε ότι η πώληση του χαρτοφυλακίου Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί ένα καλό προηγούμενο και θα βοηθήσει στην πώληση του χαρτοφυλακίου Jupiter. Παράλληλα, ανέφερε ότι εντός του έτους η Τράπεζα θα προχωρήσει στην πώληση και δεύτερου χαρτοφυλακίου μη εξασφαλισμένων NPLs, όπως το Venus που προηγήθηκε. 

  Αναφερόμενη στην πορεία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε ότι εντός του 2018 θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω κατά 3,1 δισ. ευρώ, με τα 2,1 δισ. ευρώ να προέρχονται από πωλήσεις και πλειστηριασμούς. Μέχρι το τέλος του 2019, τα NPEs θα πρέπει να μειωθούν κατά 7,7 δισ. ευρώ.

  Ειδικά για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ιδιωτών (retail), η Τράπεζα ανέφερε ότι θα υλοποιήσει πιο επιθετικές ρυθμίσεις που θα προσαρμόζονται στην τρέχουσα δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. Όπως αναφέρθηκε, η ίαση δανείων στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο είχε πιο αργή πρόοδο και για το λόγο αυτό η Τράπεζα αυξάνει το ποσό πωλήσεων δανείων φέτος ώστε να επιτύχει τους στόχους μείωσης των NPEs. Για να πετύχει τους στόχους αυτούς, διαφυλάσσοντας και τα επίπεδα κάλυψης των δανείων της από προβλέψεις, η Τράπεζα αυξάνει την πρόβλεψη για το κόστος κινδύνου (cost of risk) φέτος, από την αρχική πρόβλεψη για 1,70% σε 1,90% - 2,10%.

  Όπως αναφέρθηκε στους αναλυτές, η Alpha Bank έχει την υψηλότερη αξία κάλυψης ενεχύρων σε όλο τον κλάδο (61% ή 34,6 εκατ. ευρώ, με 48% ακίνητα και 13% άλλα ενέχυρα). Ο συνολικός δείκτης κάλυψης των NPEsανέρχεται σε 105%, με την κάλυψη σε μετρητά στο 50%.

  Σε επίπεδο ρευστότητας, αναφέρθηκε ότι ο δανεισμός από τον ELA κινείται τώρα στα 3 δις. ευρώ. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1 δις. ευρώ το α΄ τρίμηνο και κατά επιπλέον 1 δις. ευρώ από τα τέλη Μαρτίου μέχρι σήμερα. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις υποχώρησε περαιτέρω στο 119% για την Ελλάδα.

  Αναφορικά με τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια, τέλος, αναφέρθηκε ότι ο δείκτης CAD στο 18,4% προσφέρει επιπλέον κεφαλαιακό μαξιλάρι 2,7 δισ. ευρώ από τον δείκτη 12,875% που ορίζει ο επόπτης για το 2018.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων