Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Μαϊ-2018 00:44

  Εξελίξεις δρομολογεί η επιστροφή Τζ. Κουτσολιούτσου στην Αθήνα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Εξελίξεις δρομολογεί η επιστροφή Τζ. Κουτσολιούτσου στην Αθήνα

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στην Αθήνα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος της FF Group, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, έπειτα από πολυήμερη παραμονή στο Χονγκ Κονγκ όπου εντοπίζεται ένα βασικό, εάν όχι το κύριο, "μέτωπο" της υπόθεσης Folli Follie.

  Ο επικεφαλής του ελληνικού ομίλου ύστερα από τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καλείται να αναλάβει ενεργό ρόλο επί ελληνικού εδάφους με στόχο την ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης που σοβεί επί 25 ημέρες, έπειτα από τη δημοσιοποίηση του report του fund QCM το οποίο, μεταξύ άλλων, αμφισβητεί βασικά οικονομικά στοιχεία του ομίλου και το εύρος των δραστηριοτήτων, ιδίως στην Κίνα.

  Το εγχείρημα αυτό πραγματοποιείται στον απόηχο της προαναγγελίας διεκδικήσεων από μετόχους και φορείς της αγοράς (Ένωση Ελλήνων Επενδυτών: Προαναγγέλλει μηνύσεις για την υπόθεση FF Group) και της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την περασμένη Παρασκευή να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της FFG. Την αναστολή αιτήθηκε με επιστολή της η FFG "μετά την εξακολουθούμενη και συντονισμένη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων, η οποία έχει δημιουργήσει αδικαιολόγητα ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την εταιρεία μας" και "προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας μας από την ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία Ernst & Young, στην διάθεση της οποίας η εταιρεία μας ήδη θέτει όλα τα ζητούμενα στοιχεία".

  Ωστόσο, με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέφερε πως στην επιστολή της η FFG "δήλωσε αδυναμία παροχής στοιχείων που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις και για το λόγο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από το Χρηματιστήριο Αθηνών την αναστολή διαπραγμάτευσης”.

  Με τα παραπάνω ως δεδομένα, ο CEO και στελέχη του ομίλου FF Group αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συμμετάσχουν, σε σύσκεψη με το προεδρείο της εποπτικής Αρχής. Μένει να διαπιστωθεί κατά πόσον οι εκατέρωθεν απαντήσεις που θα δοθούν για τον χειρισμό της υπόθεσης και τα νέα στοιχεία που ενδεχομένως κατατεθούν από πλευράς εταιρείας μπορούν να συνδράμουν, ή όχι, στη σταδιακή εκτόνωση της κρίσης.

  Στο επίκεντρο θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, το ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας, αλλά και οι εκτενείς διαρροές που υπήρξαν επί εμπιστευτικών πληροφοριών που απέστειλε η εταιρεία προς θεσμικούς και μη φορείς. Δεδομένης της έντονης κριτικής που έχει δεχθεί η Επιτροπή από μέρος της αγοράς για τις ενέργειές της στην εν λόγω υπόθεση, εικάζεται πως εάν οι εξηγήσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, δεν αποκλείεται σε συνεδρίαση που θα ακολουθήσει να επιβληθούν περαιτέρω διοικητικές κυρώσεις.

  Τράπεζες, εξασφαλίσεις και Αττικά Πολυκαταστήματα

  Εκτιμάται ακόμη ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τραπεζίτες, δεδομένων των πληροφοριών περί αιτήματος αυξημένων εξασφαλίσεων που κατατέθηκε από πλευράς τραπεζών για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στον όμιλο, αν και η συνολική έκθεση είναι συγκριτικά μικρή. Από το σύνολο του δανεισμού των 111 εκατ. ευρώ της Folli Follie προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, εμφανίζεται τα 40 εκατ. ευρώ να είναι χωρίς εξασφαλίσεις, ποσό για το οποίο υπάρχει, όπως  αναφέρεται, συνεννόηση για την εγγραφή εξασφαλίσεων στα "Αττικά Πολυκαταστήματα", στο οποίο το FF Group ελέγχει το 46%.

  Από το περιβάλλον της διοίκησης τραπεζικού ομίλου με παραδοσιακά στενές σχέσεις με τον όμιλο Folli Follie, ειπώθηκε προς το Capital.gr ότι τηρείται στάση αναμονής και αναμένεται να υπάρξουν επαφές με τη διοίκηση του ομίλου προκειμένου να επαναξιολογηθεί το μέγεθος του ζητήματος. Στάση αναμονής τηρούν και οι μέτοχοι των "Αττικά Πολυκαταστήματα" επιδιώκοντας να βρεθεί ένα modus operandi προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έλεγχος από την ομάδα των μετόχων πλειοψηφίας της εταιρείας, το πιθανότερο σε συνεννόηση με την πλευρά Κουτσολιούτσου.

  Τούτων δοθέντων, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την υπόθεση Folli Follie καθώς η αγορά αναμένει να διαπιστώσει εάν θα δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, όπως εάν υπάρχουν τα χρήματα στον ισολογισμό που η εταιρεία υποστήριζε ότι διαθέτει, ποιες είναι οι πραγματικές της πωλήσεις και ποια η παρουσία της στην Κίνα. Όλα αυτά θα πρέπει επισήμως να προκύψουν ή όχι από τον ανεξάρτητο οικονομικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie Group που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ελεγκτική εταιρεία ΕΥ. Δεδομένων των εξελίξεων και της έκτασης που έχει προσλάβει πλέον το θέμα, εκτιμάται ότι ο έλεγχος αυτός θα απαιτήσει σημαντικό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί, καθώς αφορά μεταξύ άλλων σε πλήθος θυγατρικών κυρίως στο εξωτερικό.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων