Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Μαϊ-2018 08:40

  Στενεύουν τα περιθώρια για τη Folli Follie

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στενεύουν τα περιθώρια για τη Folli Follie

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Ανοικτή πληγή παραμένουν για τον όμιλο Folli Follie Group (FFG) και την οικογένεια Κουτσολιούτσου οι ισχυρισμοί που διατύπωσε το fund QCM με το περιβόητο report του, με το οποίο αμφισβητούνται βασικά οικονομικά μεγέθη του ομίλου και το εύρος του δικτύου του brand Folli Follie, ιδιαίτερα στην Κίνα.

  Ήδη έχουν συμπληρωθεί τρεις εβδομάδες από τη δημόσια τοποθέτηση του Gabriel Grego, επικεφαλής του QCM, σε συνέδριο στην Νέα Υόρκη για το short selling, περί των ευρημάτων του fund με επίκεντρο τη Folli Follie. Ταυτόχρονα, δημοσιοποίησε στο twitter το report ονοματίζοντας τον ελληνικό όμιλο, με αποτέλεσμα κάποιες ώρες μετά να ξεσπάσει η κρίση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. 

  Παρότι έχει περάσει το διάστημα αυτό, μικρή πρόοδος έχει υπάρξει αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης που ξέσπασε. Το αντίθετο, η αποτίμηση του ομίλου υποχώρησε στα 425 εκατ. ευρώ, όταν στις αρχές Μαΐου ανέρχονταν στο 1 δισ. ευρώ, με τη μετοχή να βρίσκεται σε επίπεδα τιμών 2012 υπό την απειλή του Grexit. Παρά τις σημαντικές αγορές μετοχών που έχει πραγματοποιήσει ο Δ. Κουτσολιούτσος το τελευταίο διάστημα και την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, ο τίτλος χθες υπέστη σημαντικές απώλειες (-16,47%) με αύξηση ξανά του όγκου των συναλλαγών.

  Η πτώση κατά σχεδόν 60% της μετοχής από τις 4 Μαΐου (πτώση που επιδεινώθηκε λόγω και της επικείμενης αντικατάστασής της από το δείκτη MSCI Standard Greece) δεν έχει καταστεί δυνατόν να ανακοπεί καθώς η αγορά θεωρεί πως η εταιρεία δεν έχει ακόμη δώσει πειστικές απαντήσεις στους ισχυρισμούς του QCM, ούτε έχει αναδείξει τα λάθη που έχουν εντοπιστεί σε ορισμένους από τους υπολογισμούς του fund.

  Ακόμη και ο στρατηγικός εταίρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ο κινεζικός όμιλος Fοsun, παρότι αύξησε στο 16,37% (από 13,89%, ποσοστό που αποκτήθηκε το 2011) το ποσοστό της στον ελληνικό όμιλο, σε μια προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση προς τις χρηματιστηριακές αρχές του Χογκ Κονγκ την περασμένη Πέμπτη (17/5) ενημερώνει πως επέδωσε έγγραφο ερωτημάτων (enquiry letter) μέσω του Qian Jiannong, αντιπροέδρου της Fosun International, ο οποίος κατέχει επίσης θέση μη εκτελεστικού μέλους στο δ.σ. της εισηγμένης ελληνικής εταιρίας, ζητώντας από τα εμπλεκόμενα μέρη εξηγήσεις και άμεσες διευκρινίσεις.

  Τέτοιες διευκρινίσεις επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί πως έχουν δοθεί. Ταυτόχρονα, αναμένονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στοιχεία (extrait) επί των καταθέσεων που διατηρεί η FFG, αν και παραμένει ασαφές κατά πόσον υπάρχει προθεσμία για την κατάθεσή τους. Το μόνο "χειροπιαστό" είναι ότι ο ανεξάρτητος οικονομικός έλεγχος που πραγματοποιεί η ΕΥ επί των οικονομικών στοιχείων της FFG βρίσκεται σε εξέλιξη και επί των τυχόν ευρημάτων του θα εξεταστούν οι όποιες ενέργειες.

  Η αγορά επίσης στέκεται στις τρεις δεσμεύσεις του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου που πραγματοποιήθηκαν δύο ημέρες μετά την ευρεία δημοσιοποίηση από τα εγχώρια media του report της QCM.

  Στην ανακοίνωσή του ο CEO της εταιρείας έκανε λόγο για ενημέρωση των εποπτικών αρχών σε συνάντηση που έγινε και στην οποία συμμετείχε ο CFO του ομίλου, για τη δημοσιοποίηση αναλυτικής λίστας των σημείων πώλησης (POS) του brand Folli Follie, από την οποία προέκυψαν αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα υπάρχοντα σημεία πώλησης (σ.σ. η εταιρεία λέει ότι οφείλεται στην ταχύτητα με την οποία κλείνουν και ανοίγουν νέα POS) και για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

  Το επενδυτικό κοινό δεν έχει ενημερωθεί από την εταιρεία κατά πόσον η Folli Follie κατέθεσε επισήμως αγωγή. Σε περίπτωση που αυτό δεν συνέβη, προσθέτει έναν ακόμη παράγοντα ανησυχίας για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η FFG.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων