Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Μαϊ-2018 08:37

  Το σχέδιο της Ευρωκλινικής για να διεκδικήσει το Ερρίκος Ντυνάν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το σχέδιο της Ευρωκλινικής για να διεκδικήσει το Ερρίκος Ντυνάν

  Ανοίγει μέρα με τη μέρα ο "χορός” της διεκδίκησης του Ερρίκος Ντυνάν και στη λίστα των υποψήφιων επενδυτών, πέρα από το Υγεία και την οικογένεια Αποστολόπουλου του ομίλου Ιατρικού Αθηνών που έχουν δηλώσει ανοικτά ότι θα δώσουν το παρών στη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και το fund CVC Capital που φαίνεται να βολιδοσκοπεί το νοσοκομείο, βρίσκονται δεκάδες ενδιαφερόμενοι.

  Ένας εξ αυτών είναι ο όμιλος της Ευρωκλινικής, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, έχει ήδη δεχθεί "κρούση” από δύο διαφορετικά επενδυτικά κεφάλαια, ένα ευρωπαϊκό και ένα από τις ΗΠΑ, για τη διεκδίκηση του Ντυνάν. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ενδεικτική τόσο του αυξημένου ενδιαφέροντος που αναμένεται να συγκεντρώσει η πώληση από την τράπεζα Πειραιώς, όσο και της έντονης επενδυτικής κινητικότητας που καταγράφεται στον κλάδο της ιδιωτικής περίθαλψης, ιδιαίτερα μετά την είσοδο του CVC πριν από ένα χρόνο στην ελληνική αγορά, με την εξαγορά του Metropolitan και εν συνεχεία της γενικής κλινικής Iaso General.

  Το σχέδιο της Ευρωκλινικής, σε περίπτωση που κερδίσει τη "μάχη” του Ντυνάν, προβλέπει τη μεταφορά εξοπλισμού και προσωπικού στη λεωφόρο Μεσογείων, ενώ οι παρούσες εγκαταστάσεις της Ευρωκλινικής θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με άλλη χρήση, για παράδειγμα για τη λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας (λόγω της θέσης τους στην περιοχή των Αμπελοκήπων, στην πάροδο της οδού Δ. Σούτσου).

  Η Ευρωκλινική είχε βρεθεί – από κοινού με το Ιατρικό Αθηνών και τον όμιλο της Βιοιατρικής- και πριν από δύο χρόνια μεταξύ των υποψήφιων για την απόκτηση του Ερρίκος Ντυνάν, ο διαγωνισμός ωστόσο είχε κηρυχθεί άγονος λόγω χαμηλού τιμήματος. Επί του παρόντος πάντως δεν υπάρχουν συζητήσεις για παρόμοια "συμμαχία” με την οικογένεια Αποστολόπουλου.

  Το "νερό έχει μπει στο αυλάκι” για πώληση του Ερρίκος Ντυνάν και η PwC, ως σύμβουλος πώλησης, έχει προχωρήσει στην αποστολή προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε περίπου 60 επενδυτές. Ενδιαφέρον κατά τις πληροφορίες έχει υπάρχει, μεταξύ άλλων, από επενδυτικά σχήματα από την Κίνα, σε συνεργασία με ευρωπαϊκά κεφάλαια. 

  Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως η οικονομική εξυγίανση του Ερρίκος Ντυνάν, σε συνδυασμό με το πλεονέκτημα των υποδομών, ανεβάζουν το ενδιαφέρον. Η Πειραιώς μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού "Hμιθέα" το απέκτησε το 2014, έναντι 115 εκατ. ευρώ. Το νοσοκομείο είχε δανεισμό ύψους 90 εκατ. και οι συνολικές του υποχρεώσεις έφταναν τα 300 εκατ. ευρώ. Tο σχέδιο αναδιοργάνωσης προέβλεπε τριετή βεβαίωση καλής λειτουργίας και χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ. Στελέχη του Ντυνάν σημειώνουν πως πλέον τα έσοδά του, σε ετήσια βάση, σημειώνουν αύξηση της τάξης του 30%.

  Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα της Ευρωκλινικής (χρήση 2016), τα κέρδη προ φόρων ήταν 1,32 εκατ. ευρώ (από 610 χιλ. στη χρήση του 2015), ενώ ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 40,2 χιλ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις έφταναν τα 64,9 εκατ. ευρώ. Πέρσι η μονάδα Παίδων, από την Αχαρνών μετακινήθηκε σε πλήρως ανακαινισμένο κτήριο, δίπλα ακριβώς από την Ευρωκλινική Αθηνών, ενώ παράλληλα εγκαινίασε το πολυιατρείο – Σημείο ΔΥΟ (Διάγνωση – Υγεία – Ομορφιά) στην οδό Τσόχα. Συνολικά εντός του 2017 οι επενδύσεις σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

  Όσον αφορά στο CVC και το Υγεία, όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της δεσμευτικής προσφοράς που υπέβαλε το fund για την απόκτηση της συμμετοχής της MIG στο θεραπευτήριο (http://www.capital.gr/epixeiriseis/3293762/pou-tha-krithei-to-deal-mig-cvc-capital-gia-to-ugeia). Από την πλευρά τους, στελέχη του Υγεία διευκρινίζουν ότι σε περίπτωση που αυτό παραμείνει αυτόνομο το ενδιαφέρον για το Ντυνάν είναι δεδομένο. Αλλά και η διοίκηση του Ιασώ, μετά τη συμφωνία με το CVC (http://www.capital.gr/epixeiriseis/3267328/iaso-to-deal-me-ti-cvc-capital-partners-xekleidonei-ependuseis) εμφανίζεται να θέλει να διεκδικήσει το Ντυνάν.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων