Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Μαϊ-2018 08:29

  Πού θα κριθεί το deal MIG- CVC Capital για το Υγεία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πού θα κριθεί το deal MIG- CVC Capital για το Υγεία

  Μπορεί η δεσμευτική προσφορά από το fund  CVC Capital Partners προς τη MIG για την πώληση της συμμετοχής της στο Υγεία να είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί (είχε προηγηθεί πριν από ένα περίπου μήνα η παροχή πληροφοριών από τη MIG προς το CVC για το θεραπευτήριο Υγεία στο πλαίσιο συμφωνίας εμπιστευτικότητας, αποτέλεσε ωστόσο την "αναγκαία συνθήκη” ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ραγδαίες ανακατατάξεις στην αγορά της περίθαλψης.

  Πρόκειται για μια κίνηση, όπως σημειώνουν στελέχη του χώρου, που έρχεται να "ταράξει” εκ νέου τα νερά στο περιβάλλον των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και να ανακατέψει για ακόμη μια φορά την τράπουλα στον κλάδο. Άλλωστε στελέχη του νοσοκομείου του Αμαρουσίου χαρακτηρίζουν το deal- σε περίπτωση που τελικά ευοδωθεί- ως το μεγαλύτερο στην αγορά της ιδιωτικής υγείας, αλλά και ενδεικτικό του στρατηγικού σχεδιασμού του fund για γρήγορη ενίσχυση της παρουσίας του στην ελληνική αγορά, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στις επενδύσεις του κλάδου υγείας.

  Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά "κρούση” μέσα σε διάστημα ενός έτους, μετά την εξαγορά του νοσοκομείου Metropolitan πέρσι τον Απρίλιο, που σηματοδότησε την είσοδο του fund στον ελληνικό χώρο της περίθαλψης, και την πρόσφατη ολοκλήρωση της εξαγοράς της γενικής κλινικής Iaso General, όλες μέσω της θυγατρικής Hellenic Healthcare, που έχει αποτελέσει το "όχημα” των εξαγορών.

  Το ύψος της προσφοράς του fund για την εξαγορά του μεριδίου της MIG στο Υγεία (70,38%, η συμμετοχή της MIG ανέρχεται σε 215.189.466 μετοχές) είναι 197,97 εκατ. ευρώ, δηλαδή το προσφερθέν τίμημα ανέρχεται στο ποσό των 0,92 ευρώ ανά μετοχή. Περαιτέρω παρέχεται στη MIG το δικαίωμα να αποκτήσει ποσοστό έως 10% στην εταιρία Hellenic Healthcare.

  Πηγές του Υγεία ανέφεραν στο Capital.gr πως η αποτίμηση του Υγεία φτάνει τα 410- 420 εκατ. ευρώ, μαζί με το δανεισμό, σημειώνοντας πως το τίμημα ανά μετοχή που προσφέρει το fund βρίσκεται κοντά στην εύλογη αξία της εταιρείας. Σημειώνουν επίσης πως η πρόταση που δέχθηκαν είναι ικανοποιητική με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά της περίθαλψης (υψηλός δανεισμός, απαιτήσεις για επιστροφές προς τον ΕΟΠΥΥ και αναγκαστικές εκπτώσεις). Μετά την ανακοίνωση της πρότασης, η μετοχή του Υγεία σημείωνε άνοδο 5,23%, φτάνοντας τα 0,90 ευρώ.

  Το επόμενο βήμα είναι να ολοκληρωθεί ο νομικός και οικονομικός έλεγχος (due diligence) του Υγεία, με τη συμφωνία να ολοκληρώνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου και στη συνέχεια να τεθεί υπόψη της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Η MIG, όπως σημειώνει στη χθεσινή της ανακοίνωση, θα προβεί στην πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου ο οποίος θα εξετάσει το εύλογο και δίκαιο του προσφερθέντος τιμήματος.

  Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στελέχη του θεραπευτηρίου, η στρατηγική του Υγεία δεν αλλάζει, αναφερόμενα στην επικείμενη πώληση του Ερρίκος Ντυνάν από την τράπεζα Πειραιώς, σε περίπτωση που παραμείνει αυτόνομο. Οι διαδικασίες για την πώληση έχουν ξεκινήσει με την PriceWaterhouseCoopers (PwC) να έχει προχωρήσει στην αποστολή προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε περίπου 60 επενδυτές, όπως λέει το ρεπορτάζ, ενώ έπειτα αναμένεται να υπογραφούν συμβάσεις εμπιστευτικότητας. Τόσο το  CVC Capital Partners, όσο και το Υγεία, θα είναι μεταξύ των υποψηφίων.

  Ο ρόλος του Ιατρικού
  Η αγορά αναμένει την ίδια ώρα το πως θα κινηθεί η πλευρά της οικογένειας Αποστολόπουλου του ομίλου Ιατρικό Αθηνών, έχοντας στο "ιστορικό” της την αρνητική έκβαση της δημόσια πρότασης της οικογένειας Αποστολόπουλου για την απόκτηση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΥΓΕΙΑ τον περασμένο Νοέμβριο (η δημόσια πρόταση της εταιρείας "Γ. Αποστολόπουλος Εταιρία Συμμετοχών Α.Ε.", συμφερόντων της οικογένειας Αποστολόπουλου, με τίμημα στα 0,45 ευρώ ανά μετοχή, η οποία υποβλήθηκε στις 23 Νοεμβρίου, είχε καταστεί ουσιαστικά ανενεργή εξαρχής αφού καθώς η τιμή της μετοχής του ΥΓΕΙΑ έφτανε τα 0,67 ευρώ). Η εταιρεία είχε στείλει τον Απρίλιο εξώδικη δήλωση διαμαρτυρία προς τη διοίκηση του Yγεία, με την οποία ζητούσε να της δοθεί η δυνατότητα άμεσης διενέργειας "ίδιας έκτασης και περιεχομένου" οικονομικού και νομικού ελέγχου προκειμένου στη συνέχεια να διατυπώσει ανταγωνιστική και εφάμιλλη, γιατί όχι και καλύτερη πρόταση-προσφορά για την απόκτηση των μετοχών του Yγεία". 

  Οι επικεφαλής του Ιατρικού έχουν πάντως δηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν το Ερρίκος Ντυνάν, εκτιμάται όμως πως αυτό θα γίνει έπειτα από σύμπραξη με άλλο όμιλο.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων