Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Μαϊ-2018 07:51

  ΔΕΗ: Κρίσιμο ΔΣ για τους λιγνίτες και κινητικότητα γύρω από το δανεισμό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΔΕΗ: Κρίσιμο ΔΣ για τους λιγνίτες και κινητικότητα γύρω από το δανεισμό

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ένα από τα κυριότερα βήματα για τη διαδικασία αποεπένδυσης (πώλησης) των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο προγραμματισμένο ΔΣ της εταιρείας για τις 23 Μαΐου.

  Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αναμένεται να ληφθούν έξι αποφάσεις που είναι αναγκαίες για την προετοιμασία της πώλησης. Συγκεκριμένα το ΔΣ θα εγκρίνει:

  1. Τα σχέδια όρων απόσχισης
  2. Τις λογιστικές καταστάσεις
  3. Την αναφορά του ελεγκτή
  4. Την έκθεση του ΔΣ
  5. Την πρόσκληση ενδιαφέροντος
  6. Και τέλος θα αποφασίσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για τις 26 Ιουνίου

  Υπό το φόβο αντιδράσεων από την πλευρά των εργαζομένων, εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές για τον τόπο της συνεδρίασης. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικρατέστερη λύση που εξετάζεται είναι αυτή να πραγματοποιηθεί σε χώρο εντός του υπουργείου ενέργειας ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωσή του. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο ΔΣ έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς συνδικαλιστές κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, όπου κανονικά γίνονται οι συνεδριάσεις. 

  Ενώ λοιπόν οι αποφάσεις γύρω από την αποεπένδυση θα επικυρωθούν σε έκτακτη ΓΣ στα τέλη του Ιουνίου, νωρίτερα στις αρχές του μήνα θα πραγματοποιηθεί η τακτική ΓΣ, στην οποία όπως έχει γίνει γνωστό θα ανανεωθεί η θητεία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Η συνεδρίαση επισπεύσθηκε με το σκεπτικό ότι οι καθοριστικές αποφάσεις για την αποεπένδυση δεν μπορούν να επικυρωθούν από μια προσωρινή διοίκηση (η θητεία μετά τη λήξη της είχε παραταθεί μέχρι την τακτική ΓΣ).

  Εκτός από την ανανέωση της θητείας του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, η ατζέντα της ΓΣ περιλαμβάνει την καθιερωμένη θεματολογία (έγκριση πεπραγμένων, λογιστικών καταστάσεων, αμοιβών κλπ). Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ εξετάζει τις δυνατότητες που υπάρχουν για αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, πιθανόν και για έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου προς αντικατάσταση της έκδοσης που λήγει την άνοιξη του 2019.

  Στο πλαίσιο των επαφών που έχουν γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμηνυθεί προς την εταιρεία ότι προκειμένου να βγει ξανά στις αγορές, θα πρέπει να θωρακίσει το λογιστικό της έλεγχο.

  Ένας από τους όρους δηλαδή για να μπορέσει η ΔΕΗ να αναζητήσει κεφάλαια στην αγορά ομολόγων είναι να προσθέσει στο δυναμικό των ορκωτών ελεγκτών της κάποια από τις τέσσερις μεγάλες διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες.

  Η εισήγηση που εξετάζεται είναι να αξιοποιηθεί ο οίκος που μέχρι το 2014 εκτελούσε χρέη ορκωτού ελεγκτή (Ε&Υ), ο οποίος έχει γνώση και εμπειρία γύρω από την εταιρεία. Η εκλογή του ορκωτού ελεγκτή της εταιρείας θα γίνει ως είθισται από τη γενική συνέλευση. 

  Να σημειωθεί τέλος ότι προ ημερών ο πρόεδρος της ΔΕΗ είχε αναφερθεί στις διεργασίες που γίνονται ενόψει αναχρηματοδότησης των δανείων ύψους 1.3 δισ. ευρώ  που λήγουν το 2019, κάνοντας λόγο για υπόθεση που εξελίσσεται θετικά. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων