Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Μαϊ-2018 23:58

  S&P: Παραμένουν στην υψηλότερη ομάδα ρίσκου οι ελληνικές τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  S&P: Παραμένουν στην υψηλότερη ομάδα ρίσκου οι ελληνικές τράπεζες

  Στην ομάδα 10, την υψηλότερη κατηγορία ρίσκου, διατηρεί τον ελληνικό τραπεζικό τομέα η S&P Global Ratings με βάση τη μεθοδολογία της για τον κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA).

  Ο οίκος χρησιμοποιεί ένα σύστημα από το 1 μέχρι το 10 με το 1 να αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ρίσκο. Άλλες χώρες στην ομάδα 10 είναι η Αίγυπτος, η Λευκορωσία και η Ουκρανία, ενώ η Κύπρος είναι στην ομάδα 9 και η Αργεντινή στην ομάδα 8, όπως σημειώνει στην ανάλυση του ο οίκος.

  Η Ελλάδα πλησιάζει την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018, αναφέρει στην έκθεση του ο οίκος και προσθέτει: "Περιμένουμε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος, οι πιστωτές της Ελλάδας θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να έχει πρόσβαση στις αγορές μέσω της δημιουργίας κεφαλαιακών αποθεμάτων και μέτρων για την περαιτέρω βελτίωση του προφίλ του χρέους (για παράδειγμα μέσω επεκτάσεων των ωριμάνσεων). Πιστεύουμε ότι αυτή η υποστήριξη θα παραμένει υπό την προϋπόθεση να συνεχιστούν οι μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος".

  Σημειώνει ακόμα ότι "αν και βελτιώνονται ελαφρώς, οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα παραμένουν αδύναμες καθώς η αναμενόμενη ανάκαμψη ήρθε μετά από συρρίκνωση της τάξης του 25% από το 2008. Το τελευταίο, σε συνδυασμό με δύο αναδιαρθρώσεις του χρέους και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) μείωσαν σημαντικά την ικανότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, περιμένουμε οι ελληνικές τράπεζες να εμφανίσουν περίπου 700-800 μονάδες βάσης σε πρόσθετες πιστωτικές ζημιές τους επόμενους 24-36 μήνες, επιπλέον του περίπου 2% από την υιοθέτηση του Διεθνούς Προτύπου 9 για να καλύψουν επαρκώς το υψηλό 50% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που έχουν συσσωρευτεί στα βιβλία τους".

  Οι πιεσμένες αποτιμήσεις στην αγορά ακινήτων – με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει περίπου 60% σε πραγματικούς όρους από την κορυφή πριν την κρίση – δεν θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν το κόστος του πιστωτικού κινδύνου, επισημαίνει ο οίκος.

  Τα ρίσκα επίσης είναι υψηλά, προσθέτει, "αντανακλώντας τη μη ισορροπημένη χρηματοδοτική θέση και τις πολύ χαμηλές προοπτικές της κερδοφορίας. Περιμένουμε οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, καθώς έχουν γνωρίσει μεγάλες εκροές καταθέσεων".

  Ο οίκος δεν περιμένει οι τράπεζες να αποκτήσουν σταθερή πρόσβαση σε μη διασφαλισμένη χρηματοδότηση από τις αγορές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ οι μελλοντικές τάσεις στις καταθέσεις θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από την πολιτική σταθερότητα, όπως εκτιμά.

  Τέλος σημειώνει ότι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόζει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις θα βελτιώσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών στο τραπεζικό σύστημα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων