Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Μαϊ-2018 12:15

  Να έρθει στη Βουλή το κείμενο της McKinsey για τη ΔΕΗ ζητεί η αντιπολίτευση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Να έρθει στη Βουλή το κείμενο της McKinsey για τη ΔΕΗ ζητεί η αντιπολίτευση

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την κατάθεση στη Βουλή του επιχειρησιακού σχεδίου της McKinsey με ημερομηνία Φεβρουάριος 2018, που αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Καθημερινή ζητεί η αντιπολίτευση.

  Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Αρβανιτίδης με δήλωσή του ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στην οποία ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης θα ενημερώσει για τη μελέτη των συμβούλων και τις αποκαλύψεις περί μη βιωσιμότητας της ΔΕΗ

  "Το γεγονός ότι αυτή η μελέτη συντάχθηκε κατόπιν πρόσκλησης της ίδιας της ΔΕΗ για να καταρτίσει η εταιρεία συμβούλων McKinsey το νέο business plan της μεγαλύτερης  επιχείρησης ηλεκτρισμού της χώρας, καθιστά τα συμπεράσματά της ακόμα πιο ανησυχητικά” αναφέρει στη δήλωσή του ο βουλευτής. 

  Μάλιστα, την Κυριακή σε τοποθέτησή του ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης προειδοποίησε ότι σε περίπτωση κατάρρευσης της ΔΕΗ, θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες. "Το 2014 τους παραδώσαμε μια ΔΕΗ, με την υψηλότερη πιστοποιητική αξιοπιστία από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και το ίδιο το ελληνικό δημόσιο. Σε τριάμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάντησε εταιρεία υπό χρεοκοπία, με βασική εναλλακτική, την αύξηση τιμολογίων. Τους έχω προειδοποιήσει ότι αν η ΔΕΗ καταρρεύσει και μαζί της παρασύρει όλη την εθνική οικονομία, τότε οι ευθύνες τους δεν θα είναι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές” προειδοποίησε ο κ. Μανιάτης. 

  Διοίκηση Παναγιωτάκη: Πολιτικές σκοπιμότητες και υποτιμητική κερδοσκοπία

  Από την πλευρά της η διοίκηση Παναγιωτάκη, μέσω επίσημης ανακοίνωσης  που εξέδωσε σήμερα η ΔΕΗ, αποδίδει σε πολιτικές σκοπιμότητες τα αρνητικά δημοσιεύματα για το οικονομικό και επιχειρησιακό αδιέξοδο της εταιρείας αλλά και τις αστοχίες του μάνατζμεντ.  

  Η διοίκηση Παναγιωτάκη μέσω της ανακοίνωσης κάνει λόγο για μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων εναντίον της ΔΕΗ από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου. Σύμφωνα με την άποψη της διοίκησης, με τον τρόπο αυτό "τροφοδοτείται η υποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος των μετόχων – ιδίως των μικρών”.

  Σε σχέση με την αποκάλυψη του επιχειρησιακού σχεδίου που δημοσίευσε χθες η Καθημερινή, η διοίκηση της ΔΕΗ παραδέχεται ότι προέρχεται από τη McKinsey, κάνει λόγο ωστόσο για παλαιό κείμενο εργασίας της McKinsey.

  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αντίγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα το κείμενο αυτό έχει ημερομηνία Φεβρουαρίου 2018, δηλαδή αποτελεί την προ διμήνου εισήγηση του συμβούλου. Ωστόσο η σύμβαση με τη ΔΕΗ έχει πάρει χρονική παράταση και το στρατηγικό πλάνο θα υποβληθεί εκ νέου τον Ιούνιο, οπότε και λήγει η παράταση της σύμβασης που δόθηκε. 

  Η ανακοίνωση αναφέρεται επίσης και στο θέμα του δανεισμού. Η εταιρεία κάνει λόγο για ξεπερασμένα στοιχεία που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δηλώνεται πάντως ότι η υπόθεση της αναχρηματοδότησης των δανείων ύψους 1,3 δισ. εξελίσσεται θετικά. 

  Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρει

  "Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων εναντίον της ΔΕΗ από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, σε ευθυγράμμιση με αντίστοιχες δηλώσεις πολιτικών παραγόντων.

  Είναι φανερό πως πέφτουν στο κενό οι κατά καιρούς εκκλήσεις μας ότι η ΔΕΗ, ως εθνικό κεφάλαιο, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κριτική μεν και με προτάσεις, αλλά προπαντός με υπευθυνότητα, μακριά από σκοπιμότητες της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας.

  Είναι φαίνεται αδιάφορο σε ορισμένους αν έτσι, εκτός των άλλων, τροφοδοτείται η υποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος των μετόχων - ιδίως των μικρών.

  Ωστόσο, η ίδια η Επιχείρηση, πέρα από πρόσκαιρες επικοινωνιακές εντυπώσεις, θα ξεπεράσει αλώβητη και αυτήν την επίθεση.

  Τελευταία επίθεση -αποκορύφωμα(;)- το πρόσφατο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας με "αποκαλύψεις" τόσο για το Business Plan που εκπονεί η McKinsey, όσο και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες ως προς την αναχρηματοδότηση του κοινοπρακτικού δανείου των 1,3 δισ. ευρώ.

  Για μεν το πρώτο, το οποίο στηρίζεται σε διαρροές παλαιού κειμένου εργασίας της McKinsey, πέραν της ανευθυνότητας, με την αποσπασματική και επιλεκτική αναφορά για να "προκύψουν" τα συμπεράσματα που επιθυμούν οι ίδιοι, δεν προστίθεται τίποτε καινούριο. Απεναντίας, υπολείπεται των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα με υπευθυνότητα η ίδια η Επιχείρηση ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017. Αποτελέσματα που η ψύχραιμη και αντικειμενική οικονομική ανάλυση αξιολόγησε στις σωστές τους διαστάσεις, επιβεβαιώνοντας τις θέσεις της Διοίκησης, γεγονός που αποτυπώθηκε στο Χρηματιστήριο πριν εκδηλωθεί η επίθεση υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

  Με την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού και Στρατηγικού Σχεδίου σε λίγες μέρες, η επιχείρηση θα ενημερώσει υπεύθυνα και διεξοδικά όλους τους ενδιαφερόμενους, εργαζομένους, μετόχους και γενικά την επενδυτική κοινότητα και την κοινωνία. Τονίζουμε πάντως εμφατικά ότι αντίθετα με το "συμπέρασμα" του δημοσιεύματος και τις συνεπαγόμενες εντυπώσεις, με το Business Plan προσδιορίζονται όλες οι βασικές παράμετροι, κατευθύνσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες όχι για τη βιωσιμότητα αλλά για την προσαρμογή της ΔΕΗ στις νέες συνθήκες και την ανάπτυξη και ισχυροποίησή της. Κατευθύνσεις που επικυρώνουν τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες της επιχείρησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, η αποσπασματική παράθεση ξεπερασμένων στοιχείων δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. θα συνιστούσαμε λοιπόν την επιβαλλόμενη σοβαρότητα, εκτός εάν κάποιοι νομίζουν ότι η αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ είναι, ιδιαίτερα στις μέρες μας, υπόθεση ρουτίνας.

  Πάντως, ας μην "ανησυχούν". Η υπόθεση, όπως έχουμε δηλώσει, εξελίσσεται θετικά. Υπομονή λίγες μέρες ακόμη. Και τότε κάποιοι, για μια ακόμη φορά θα εκτεθούν".

  Διαβάστε ακόμη: 

  McKinsey: Η ΔΕΗ είναι μη βιώσιμη επιχείρηση

  * Ν.Δ.: Η κυβέρνηση κατάφερε να καταστρέψει και τη ΔΕΗ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων