Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Μαϊ-2018 07:53

  Μ. Τσαμάζ: Oι επενδύσεις σε οπτικές ίνες αποδίδουν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μ. Τσαμάζ: Oι επενδύσεις σε οπτικές ίνες αποδίδουν

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Την εκτίμηση ότι η θετική τάση του πρώτου τριμήνου θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, κυρίως στην εγχώρια αγορά, εξέφρασε η διοίκηση του ΟΤΕ στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών, σημειώνοντας παράλληλα πως η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, αναμένεται ότι θα ευνοήσει την ανάπτυξη των υπηρεσιών στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ενώ και η ανάπτυξη υπηρεσιών mobile data και ευρυζωνικότητας αναμένεται να συνεχιστεί.

  Στο conference call του Ομίλου έπειτα από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, ο Πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, αναφέρθηκε στο νέο επενδυτικό πλάνο, ύψους έως 2 δισ. ευρώ έως το 2022, που περιλαμβάνει τη δημιουργία δικτύου αρχιτεκτονικής Fiber-to-the-Home σε 1 εκατομμύριο σπίτια και επιχειρήσεις, το οποίο αντιστοιχεί στο 25% των συνδέσεων της χώρας. Οι επενδύσεις που υλοποιεί ο όμιλος αποτελεούν τον βασικό καταλύτη ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά.

  Συγκεκριμένα, η διοίκηση ανέφερε πως η αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες λιανικής προήλθε από τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες, τα οποία αυξήθηκαν κατά 8% το τρίμηνο, ενώ η πτώση εσόδων 1% στις υπηρεσίες φωνής ήταν η μικρότερη που έχει δει εδώ και πολύ καιρό.

  Σε ό,τι αφορά στις καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις, αυτές ανήλθαν σε 43 χιλιάδες, δηλαδή το 85% των νέων συνδέσεων της αγοράς, οριακά χαμηλότερα από το ρεκόρ του τέταρτου τριμήνου 2017. Όπως σημειώθηκε, το 68% των πελατών σταθερής έχει ευρυζωνική σύνδεση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών συνδέσεων, με επίκεντρο όσους έχουν μόνο υπηρεσίες φωνής, ανέφερε η διοίκηση.

  Βάσει των αποτελεσμάτων το 22,5% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, είχαν επιλέξει υπηρεσίες FTTC (οπτική ίνα έως τις υπαίθριες καμπίνες) έναντι 20,1% στο τέλος του 2017. Η αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο πριν ήταν 60,6%. Σε αυτό βοηθά η αυξανόμενη πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου οπτικών ινών καθώς στις 31 Μαρτίου 2018, οι ενεργές καμπίνες VDSL/Vectoring ανήλθαν σε 12,2 χιλιάδες, αυξημένες κατά 700 στο τρίμηνο.

  Τέλος, σημειώθηκε πως η κάλυψη του δικτύου οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC) έφτανε το 60% στο τέλος του 2017 με πρόβλεψη να προσεγγίσει το 72% το 2019.

  Στην κινητή, η αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής τροφοδοτήθηκε από την χρήση data. Η κίνηση δεδομένων (data traffic) στο δίκτυο της COSMOTE σχεδόν διπλασιάστηκε στο πρώτο τρίμηνο και τα έσοδα από data ανήλθαν στο 29% των συνολικών εσόδων του ομίλου από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Όπως προέκυψε, τα 2/3 της συνδρομητών COSMOTE κινητής είναι χρήστες smartphone, ενώ ο αριθμός των χρηστών που χρησιμοποιούν data (active data users) αυξήθηκε 22% και πλέον ξεπερνά το 50% των συνδρομητών.

  "Σε επίπεδα ωριμότητας το pay tv”

  Η διοίκηση του Οργανισμού τόνισε επίσης πως η ανάπτυξη της Cosmote TV κινείται με βραδύτερο ρυθμό από ότι τα προηγούμενα χρόνια για σειρά αιτιών, συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας. "Η αγορά έχει φτάσει σε επίπεδα ωριμότητας. Πιστεύουμε ότι θα τονωθεί η ζήτηση το επόμενο διάστημα με τη διάθεση της υπηρεσίας ΟΤΤ, που στοχεύει σε νέες αγορές όπως οι millennials”, σημείωσε ο κ. Τσαμάζ. Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, ο συνολικός αριθμός συνδρομητών Cosmote TV ανήλθε σε 528 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 4,5% σε ετήσια βάση. Στο πρώτο τρίμηνο προστέθηκαν 3.000 νέοι πελάτες.

  Σε ό,τι αφορά, τέλος, στο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών που στις 4 Απριλίου 2018, μέχρι και την 7η Μαΐου 2018, ο ΟΤΕ προέβη στην αγορά 896.850 ιδίων μετοχών συνολικής αξίας 10,3 εκατ. ευρώ. Την ίδια ημερομηνία, ο ΟΤΕ κατείχε συνολικά 2,2 εκατ. ίδιες μετοχές συνολικής αξίας 24,8 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές αποκτώνται με σκοπό την ακύρωσή τους με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων. Το συνολικό ποσό του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών προβλέπεται να κυμανθεί από 85 έως 95 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί ανά πάσα στιγμή μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου 2018 και της 31ης Ιανουαρίου 2019.

  Διαβάστε ακόμη:

  - ΟΤΕ: Αυξημένα κέρδη στο α΄ τρίμηνο χάρη στην ισχυρή επίδοση της Ελλάδας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων