Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Μαϊ-2018 09:00

  Τι τρέχει με τα ΕΛΤΑ και τη ΔΕΗ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι τρέχει με τα ΕΛΤΑ και τη ΔΕΗ

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σοβαρές διαστάσεις και προεκτάσεις έχει αποκτήσει η υπόθεση της μη απόδοσης στη ΔΕΗ χρημάτων που έχουν πληρωθεί από τους καταναλωτές για τους λογαριασμούς ρεύματος από τα ΕΛΤΑ. Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, τα ΕΛΤΑ κατηγορούνται από τη ΔΕΗ ότι δεν έχουν αποδώσει σημαντικά ποσά που φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ και αφορούν σε χρήματα που έχουν πληρωθεί κανονικά από πελάτες της ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να έχουν αποδοθεί στην εταιρεία και έχουν παρακρατηθεί από τα ΕΛΤΑ.

  Το ίδιο είχε συμβεί και το 2017, ωστόσο αυτή τη φορά η υπόθεση είναι πιο περίπλοκη, αφού υπάρχουν καταγγελίες καταναλωτών ότι έχασαν την έκπτωση του 15% που δίνει η ΔΕΗ στους συνεπείς εμπρόθεσμους πελάτες της. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι από πλευράς ΔΕΗ υπάρχει προσπάθεια να περιοριστούν οι ανεξόφλητες οφειλές και πλέον γίνεται πιο αυστηρή επιτήρηση των πληρωμών. 

  Κάπως έτσι ξεκίνησαν οι καταγγελίες, ενώ για το θέμα έχουν επιληφθεί και έχουν ξεκινήσει έρευνες δύο ανεξάρτητες αρχές: 

  Ο Συνήγορος του Καταναλωτή  απέστειλε επιστολές σε ΔΕΗ και ΕΛΤΑ ζητώντας να υπάρξει άμεση απόδοση των ποσών αλλά και να μην επηρεαστούν οι καταναλωτές από την καθυστέρηση των ΕΛΤΑ.

  Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έστειλε επιστολές τόσο στη ΔΕΗ όσο και σε άλλους παρόχους ρεύματος, ζητώντας να πληροφορηθεί πόσοι είναι οι πελάτες που εμφανίζονται υπερήμεροι εξαιτίας μη απόδοσης χρημάτων από τα ΕΛΤΑ.

  Αθέμιτη πρακτική

  Στην υπόθεση αυτή πάντως  έχουμε το εξής παράδοξο: τα ΕΛΤΑ είναι ο εισπράκτορας των λογαριασμών ρεύματος τρίτων εταιρειών όπως η ΔΕΗ και ταυτόχρονα είναι ανταγωνιστής της ΔΕΗ αφού το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να διεισδύσει ως πάροχος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Και με μεγάλη επιτυχία μάλιστα, αφού από μηδενικό μερίδιο αγοράς μέχρι τα τέλη του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου πλέον τα ΕΛΤΑ έχουν μερίδιο αγοράς 0,7%

  Εδώ όμως υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις, αφού όπως αναφέρουν ανταγωνιστές στην αγορά προμήθειας, το τελευταίο διάστημα η ανάπτυξη των ΕΛΤΑ προέρχεται κυρίως μέσα από την απόκτηση μεγάλων πελατών της μέσης τάσης, που με μεγάλη κατανάλωση αυξάνουν σημαντικά τα μερίδια αγοράς. Στους πελάτες αυτούς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές τα ΕΛΤΑ προσφέρουν τιμές κάτω του κόστους. Την ίδια στιγμή λοιπόν που προσφέρονται τιμολόγια σημαντικά κάτω από το κόστος, τα ταχυδρομεία ενισχύουν τις χρηματοροές τους, παρακρατώντας τα χρήματα που ανήκουν στους ανταγωνιστές τους, σημειώνουν πηγές της αγοράς, που καταγγέλλουν ως αθέμιτη την πρακτική των ΕΛΤΑ και παρομοιάζουν την πρακτική τους με το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power που επίσης παρακρατούσαν το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι ακινήτων) για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες σε ρευστότητα και όχι μόνο.

  Καταγγελίες της αντιπολίτευσης

  Στις αρχές του μήνα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης κατέθεσε για τη θυγατρική των ΕΛΤΑ,  ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές ερώτηση στη βουλή προς τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής Ν. Παππά. Στην ερώτηση καταγγέλλονται προσλήψεις ημετέρων, αδικαιολόγητα υψηλές δαπάνες και συμφωνία για ενοικίαση χώρου που δεν υπάρχει καν κτήριο ενώ επισημαίνεται ότι η εικόνα που αποτυπώνουν τα δημοσιευμένα στοιχεία των ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές είναι εξαιρετικά αρνητική. Ενδεικτικά το ταμειακό έλλειμμα για το 2016 φτάνει τα 62,8 εκατ. ευρώ. Ανάλογη είναι η εικόνα του ζημιογόνου ισολογισμού και των ΕΛΤΑ το 2016 (καθαρές ζημιές 14,2 εκατ. ευρώ και αρνητικό ταμείο 58,7 εκατ. ευρώ).
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων