Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Μαϊ-2018 07:47

  Τράπεζες: Έσοδα και NPLs στο επίκεντρο των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τράπεζες: Έσοδα και NPLs στο επίκεντρο των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Τα κρίσιμα ερωτήματα των ξένων επενδυτών στις τράπεζες μετά την ολοκλήρωση των stress tests, μπαίνουν από αύριο στο "τραπέζι", καθώς ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2018, με την  πρεμιέρα να κάνει η Τράπεζα Πειραιώς. 

  Μετά την ολοκλήρωση των stress tests, οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν την επενδυτική κοινότητα ανακουφισμένες, αλλά όχι χωρίς το άγχος της επόμενης μέρας. Ξεκινώντας από τη θετική αφετηρία του αποτελέσματος του τεστ αντοχής, οι τράπεζες θα πρέπει να ανταποκριθούν πολύ πιο αποτελεσματικά στη μείωση των "κόκκινων" δανείων τους, καθώς και στον "άθλο" της αύξησης των εσόδων τους και καταληκτικά στην αύξηση της κερδοφορίας τους. Στα σημεία αυτά μεταφέρονται πλέον τα ζητούμενα των επενδυτών, στα οποία οι τράπεζες θα κληθούν να παρουσιάσουν τη στρατηγική τους, απαντώντας στα ερωτήματα που θα ακολουθήσουν τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου. 

  Για τους επενδυτές είναι θετικό ότι καμία από τις ελληνικές τράπεζες δεν έχει άμεσες ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε dilution για τους μετόχους. Όλες διατηρούν ελάχιστους δείκτες κύριων εποπτικών κεφαλαίων στο δυσμενές σενάριο άνω του 5,50%, από 5,90% μέχρι 9,69%.

  H μέση μείωση κεφαλαίου που υπέστησαν από το δυσμενές σενάριο του stress test είναι της τάξεως των 9 ποσοστιαίων μονάδων που αντιστοιχούν σε κεφάλαια 15,5 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή δεν οδήγησε σε κεφαλαιακά ελλείμματα, χάρη στους πολύ υψηλούς δείκτες CET1 με τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες μπήκαν στη διαδικασία των stress tests. 

  Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι η πραγματική κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών θα ολοκληρωθεί και θα αποτυπωθεί, προς τα τέλη του έτους, στον έλεγχο SREP, δηλαδή στη Διαδικασία Εποπτικής Επανεξέτασης και Αξιολόγησης.

  Παράλληλα, εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι πολύ ευαίσθητες στις μακροοικονομικές και λειτουργικές συνθήκες, ενώ μεγάλη πρόκληση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των σχεδίων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Κατόπιν αυτού, θεωρούν πολύ πιθανό να υπάρξουν αυξήσεις κεφαλαίου προσεχώς, με τον πιο κοντινό ορίζοντα να τοποθετείται στα προσεχή τρίμηνα.  

  Ο μεγάλος προβληματισμός για την διάβρωση των κεφαλαίων των τραπεζών και την ανάγκη αυτά να ενισχυθούν, προέρχεται από το τεράστιο μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων το οποίο θα πρέπει να αντιπαλέψουν οι τράπεζες.

  Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο των ερωτήσεων των επενδυτών προς τους Έλληνες τραπεζίτες, θα βρεθούν οι εκτιμήσεις για το πόσο μπορεί να κοστίσει στις τράπεζες η μείωση των "κόκκινων" δανείων, σε συνδυασμό με το ποια θα είναι η στρατηγική για τη γρήγορη αποκλιμάκωσή τους (κυρίως στο μέτωπο των πωλήσεων).

  Πέρα από τους χειρισμούς στα "κόκκινα" δάνεια, οι παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2018 θα αναδείξουν τον επόμενο "κάβο" για τις τράπεζες που δεν είναι άλλος από το "φρακάρισμα" των καθαρών εσόδων.

  Είναι ενδεικτικό ότι η BofA ανέφερε ήδη σε έκθεσή της ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν σημαντικά στο δυσμενές σενάριο, κατά 25-29% σε σχέση με το βασικό σενάριο το 2020 και κατά 23-31% σε σχέση με τις δικές της εκτιμήσεις για το 2020.

  Μέχρι πρότινος, η κάμψη στα έσοδα από τόκους καλυπτόταν από τη συμβολή των προμηθειών στα έσοδα των τραπεζών. Πλέον, οι τελευταίες δεν μπορούν να "συγκαλύψουν" το κενό που παρουσιάζουν τα έσοδα από τόκους, τα οποία πλήττονται από την πτώση των αποδόσεων των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, αλλά και από  την αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων που ξεκίνησαν από το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

  Παράλληλα – και αυτό είναι το σημαντικότερο -, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η πιστωτική επέκταση, ενώ οι τράπεζες έχουν μπει στη διαδικασία πωλήσεων δανείων, χωρίς να μπορούν να τα αναπληρώσουν με νέα, υγιή δάνεια.  Επομένως, αποτελεί μείζον ζήτημα για το 2018 το από πού οι τράπεζες θα μπορέσουν να επαναλάβουν τα έσοδα που είχαν το 2017.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων