Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Μαϊ-2018 08:57

  Συνεχίζει την επίθεση στην Folli Follie το QCM, με νέο report εμμένει στα ευρήματά του

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09:51

  Εμμένει στα βασικά του ευρήματα για την Folli Follie το fund Quintessential Capital Management (QCM) με νεότερη ανακοίνωση του που απαντά στην σημείο προς σημείο ανάλυση του ελληνικού ομίλου για τα επίμαχα στοιχεία της δραστηριότητας του.

  Στην ανακοίνωση του το fund επανέρχεται με νέα "καμπανάκια" για τον αριθμό και τον όγκο πωλήσεων των σημείων πώλησης (POS) του ομίλου αλλά και τα ταμειακά του υπόλοιπα. Το QCM εφιστά μάλιστα προσοχή στους αναγνώστες  όταν θα διαβάσουν τα νεότερα έγγραφα που θα δημοσιεύσει η Folli Follie.

  1. "Το δίκτυο των σημείων πωλήσεων (Points of Sales - POS) εμφανίζεται σημαντικά μικρότερο από το αναμενόμενο".

  Το QCM εξηγεί πως η εκτίμησή του για τα καταστήματα που φέρουν την επωνυμία FF, προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που παραχωρεί η ίδια η FF στην επίσημη ιστοσελίδα της. 

  Στην υπηρεσία αναζήτησης καταστημάτων της Folli Follie που εμφανίζει τα καταστήματα σε λειτουργία, περιλαμβάνονται 587 καταστήματα σε σχέση με τα 630 σημεία πώλησης που ισχυρίζεται ότι διαθέτει ο όμιλος. Από τα 587 καταχωρημένα σημεία πώλησης, η QCM επιβεβαίωσε μόλις τα 289 ως "ανοιχτά". Συνολικά 165 εξ αυτών, εμφανίστηκαν ως κλειστά ή ως διπλή καταχώριση. Το fund καταχωρεί 92 σημεία ως πιθανώς κλειστά, ενώ χαρακτηρίζει "ασαφή" την κατάσταση των υπόλοιπων.

  Εστιάζοντας στην Κίνα, το fund αναφέρει πως καταχώρισε ένα σημείο πώλησης ως "κλειστό", μόνο αφότου έλαβε προφορική επιβεβαίωση σε τηλεφωνική επικοινωνία. Υπήρχαν περιπτώσεις όπου το τηλέφωνο είχε αποσυνδεθεί και το σημείο πώλησης καταχωρήθηκε ως "πιθανώς κλειστό".

  "Βασισμένοι στα στοιχεία που παρέχει η FF στην ιστοσελίδα της, εμμένουμε στην άποψή μας πως το δίκτυο με την επωνυμία FF είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό που ισχυρίζεται η FF", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

  Το QCM διαπίστωσε επίσης πως η υπηρεσία αναζήτησης καταστημάτων επικαιροποιείται κανονικά από την Folli Follie η οποία "προσθέτει μεν τα νέα καταστήματα, αλλά ξεχνά να αποσύρει τις τοποθεσίες που έχουν κλείσει".

  2. "Επιτόπιοι έλεγχοι: Τα καταστήματα σε Madison και Soho έχουν αναβαθμιστεί κάτω από το νέο store concept του FF Brand και έχουν μεταφερθεί στο Νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, εξηγεί η διοίκηση. H QCM σκοπίμως παραλείπει να το γεγονός αυτό".

  Το QCM σχολιάζει πως η FF φαίνεται να χρησιμοποιεί τους όρους "αναβάθμιση" και "μεταφορά" ως ευφημισμούς για το "κλείσιμο". "Έχουμε παραχωρήσει αδιάψευστα στοιχεία από φωτογραφίες πως αυτές οι δύο τοποθεσίες είναι κλειστές, ενώ από ό,τι ξέρουμε οι επενδυτές της FF δεν ενημερώθηκαν ποτέ για αυτό", σημειώνει το fund. Το QCM αμφισβητεί τη φύση της "αναβάθμισης" που επικαλείται η FF, σημειώνοντας πως το σημείο πώλησης στο υπόγειο ενός εμπορικού κέντρου δεν έχει καμία σχέση με το πρεστίζ (και τον αναμενόμενο όγκο πωλήσεων) μιας φανταχτερής τοποθεσίας στην Λεωφόρο Madison ή το Soho.

  Επισκεφτήκαμε το κατάστημα της FF στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (WTC) στη Νέας Υόρκη και τα μέλη του προσωπικού επιβεβαίωσαν ότι άλλα καταστήματα κλείνουν και πως το σημείο πώλησης του WTC είναι το μοναδικό εναπομείναν στις ηπειρωτικές ΗΠΑ.

  3. "Διαδικτυακή παρουσία: Σε ό,τι αφορά την ανάλυση της διαδικτυακής της παρουσίας, η σύγκριση που έγινε μεταξύ της Folli Follie και των ανταγωνιστών της είναι παραπλανητική καθώς εστιάζει στο Instagram και στο Facebook τα οποία δεν χρησιμοποιούνται στην Κίνα διότι έχουν απαγορευτεί. Το αποτύπωμά μας στα social media θα έπρεπε αντ’ αυτού να μετρηθεί με βάση τον αριθμό των 'followers' μας στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Weibo".

  Το QCM εκτιμά ότι οι "ακόλουθοι" στην ιστοσελίδα Weibo δεν έχουν μεγάλη σημασία από τη στιγμή που το ποσοστό μετατροπής (από followers σε buyers) είναι πολύ χαμηλό. Η FF ανακοίνωσε σε τηλεδιάσκεψη το περασμένο έτος πως η δραστηριότητα στο διαδίκτυο αντιπροσώπευε λιγότερο από 10%. Τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram είναι πράγματι απαγορευμένα στην Κίνα (όχι στην υπόλοιπη Ασία). Πολλοί εύποροι ή καταρτισμένοι Κινέζοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν Facebook ή Instagram παρακάμπτοντας την απαγόρευση μέσω συστήματος VPN. 

  4. "Χρηματοοικονομική ανάλυση"

  Σύμφωνα με το fund, η FF με την ανακοίνωσή της ουσιαστικά επιβεβαιώνει το εξόφθαλμο πρόβλημα με τις ταμειακές ροές που επισημαίνει στην έκθεσή του και προχωρά σε περαιτέρω παρατηρήσεις:

  -το γεγονός ότι το κεφάλαιο κίνησης "βαίνει μειούμενο ως ποσοστό των πωλήσεων", δεν έχει προφανώς σχέση σε ένα πλαίσιο στο οποίο η αυθεντικότητα αυτών πωλήσεων τίθεται υπό αμφισβήτηση. 

  -η απάντηση της FF ξεκάθαρα υπογραμμίζει το γεγονός ότι το κεφάλαιο κίνησης αυξάνεται κατά συνέπεια σε απόλυτη αξία. Κατά την άποψή μας, η εταιρεία ποτέ δεν έδωσε μια ικανοποιητική εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό.

  -στο σημείο 1, η εταιρεία παραδέχεται ότι έχει κλείσει 47 καταστήματα (από 634 σε 587). Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πως το κλείσιμο καταστημάτων θα οδηγούσε σε αύξηση αντί για μείωση των εισπράξεων και των αποθεμάτων. Αυτό αντιβαίνει στην κοινή λογική.

  -"το ότι εστιάζουμε στρατηγικά στην ανάπτυξη omni-channels είναι κάτι που θα αλλάξει το τρέχον επιχειρηματικό μοντέλο και θα βελτιώσει τις ελεύθερες ταμειακές ροές". Στο σημείο αυτό το QCM σχολιάζει πως οποιοσδήποτε είναι εξοικειωμένος με τις τριμηνιαίες τηλεδιασκέψεις της Folli Follie θα επιβεβαιώσει ότι η FF υπόσχεται μια επερχόμενη βελτίωση των ταμειακών ροών εδώ και χρόνια, αναβάλλοντας το πάντα για το επόμενο τρίμηνο.

  -Για λόγους διαφάνειας, αναφέρουμε ότι λίγοι αναγνώστες έχουν προσέξει ότι η FF έχει μεγάλη μετοχική συμμετοχή στην Du Fry. Συμφωνούμε πως αυτή η επένδυση μπορεί να ρευστοποιηθεί από την FF για να βελτιώσει προσωρινά τη θέση ρευστότητάς της.

  5. "Κινεζικές θυγατρικές. Το Quintessential Capital Management "ισχυρίζεται λανθασμένα στην έκθεσή του πως η FF Group λέει ότι πωλήσεις ύψους 1 δισ. δολ. προέρχονται από την Ασία, εκ των οποίων η Κίνα 'υποτίθεται' ότι κατέχει τη μερίδα του λέοντος. Αυτός ο ισχυρισμός είναι τόσο λαθεμένος, όσο και παραπλανητικός"

  Η εταιρεία θεωρεί πως κάναμε λάθος στις εξής τρεις υποθέσεις:

  α. πωλήσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων προέρχονται από την Ασία: αυτό είναι γεγονός. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APAC) είναι η Ασία.

  β. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας: σύμφωνα με τα νούμερα της FF, 240 από τα 367 ασιατικά σημεία πώλησης είναι στην Κίνα (70%). Θα έπρεπε να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα POS και τις πωλήσεις. Πολύ βολικά, η FF δεν αναλύει τα έσοδα ανά χώρα συνεπώς αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας παρατηρητής για να προβεί σε μια εκτίμηση.

  γ. Οι δύο θυγατρικές που αναφέραμε θα έπρεπε να περιλαμβάνουν τις περισσότερες (ή όλες)  δραστηριότητες της Folli Follie στην κινεζική ενδοχώρα αφού η εταιρεία δεν ανέφερε κάποια άλλη θυγατρική στην ενδοχώρα πέραν αυτών που αναφέραμε εμείς. Η έρευνά μας σε επίσημα κινεζικά στοιχεία επιβεβαίωσε το γεγονός αυτό σε δύο ανεξάρτητους ελέγχους. Εάν υπάρχουν κι άλλες θυγατρικές, η FF θα πρέπει να σκεφτεί να αποκαλύψει τα ονόματά τους μαζί με τα αντίστοιχα μεγέθη τους και να εξηγήσει γιατί δεν δημοσιεύτηκαν νωρίτερα.

  6. "Επιφυλάξεις σχετικά με τους ελεγκτές: Η Ecovis είναι παγκόσμια ηγέτιδα ελεγκτική εταιρεία με περισσότερα από 6.500 στελέχη που δραστηριοποιείται σε πάνω από 70 χώρες. Κατατάσσεται 18η μεταξύ των παγκόσμιων ελεγκτικών εταιρειών με σημαντική γεωγραφική κάλυψη και ουσιώδη σχέδια επέκτασης".

  Το QCM σημειώνει καταρχάς ότι η Ecovis κατατάσσεται 21η και όχι 18η και προσθέτει ότι "αφήνουμε στην κρίση των μετόχων και κυρίως των ομολογιούχων το αν η θέση 21 ακούγεται καθησυχαστική για την ελεγκτική εταιρεία μιας εισηγμένης". Σύμφωνα με την έρευνα της QCM από το Bloomberg, η FF είναι μόνη εισηγμένη εταιρεία που ελέγχεται από την Ecovis. Επίσης, το fund σημειώνει ότι η FF δεν  κάνει καμία αναφορά στον μεγαλύτερο παράγοντα ανησυχίας ως προς τον εποπτεία: η οντότητα που ελέγχει τους λογαριασμούς της FF Group Sourcing Limited, δεν είναι η Ecovis αλλά η Chung and Partners –μια αμφιλεγόμενη εταιρεία δύο εταίρων που ειδικοί θεωρούν ανεπαρκή να διενεργήσει έλεγχο τέτοιας κλίμακας.

  7. Ταμειακά διαθέσιμα

  Η FF έχει καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 229 χιλ. ευρώ επί ταμειακών υπολοίπων 329 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο που προκύπτει είναι μόλις 0,07%. Σύμφωνα με το fund, το νούμερο αυτό χρειάζεται διευκρινίσεις από την εταιρεία. 

  Στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας, η FF απάντησε σε ερώτηση αναλυτή για την τοποθεσία ταμειακών διαθεσίμων και συγκεκριμένα εάν αυτά διακρατούνται σε Ευρώπη ή Ασία. Η FF απάντησε ασαφώς "σε Ευρώπη και Ασία". Μια γρήγορη ματιά στον ισολογισμό της FF Group Sourcing Limited αποκαλύπτει ότι ρευστότητα ύψους 217 εκατ. ευρώ (66%) διακρατάται στην Ασία, όπως φαίνεται από το ισολογισμό της FF Sourcing Limited, της θυγατρικής της FF στην Ασία.

  Το QCM καταλήγει:

  "Κατανοούμε ότι η FF ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει τη δική της λίστα εγγράφων. Εάν υπάρξουν αποκλίσεις, αναμένουμε από την FF να εξηγήσει πλήρως γιατί δημοσίευε ανακριβείς πληροφορίες για τις τοποθεσίες των καταστημάτων της για χρόνια. Πέραν αυτού, συστήνουμε στους αναγνώστες να είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε τυχόν νέα έγγραφα της FF αναφορικά με τα σημεία πώλησης. Φοβόμαστε, βάσει των στοιχείων που συλλέξαμε και παραθέσαμε στις εκθέσεις μας, ότι μεγάλο μέρος του δικτύου της FF μπορεί να αποτελείται από πολύ μικρά σημεία πώλησης ή από χονδρεμπόρους που πωλούν πολλά brands. Αυτά τεχνικά εξακολουθούν να θεωρούνται POS αλλά είναι απίθανο να προσεγγίζουν τα 2,4 εκατ. δολάρια πωλήσεων που υποδηλώνουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις της FF. H FF θα πρέπει να συμπεριλάβει, μαζί με την αναθεωρημένη λίστα των σημείων πώλησης, τη φύση, το μέγεθος και τις πωλήσεις κάθε ξεχωριστού POS. Εντέλει, θεωρούμε πως μία εξειδικευμένη ελεγκτική ομάδα πρέπει να αναλάβει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση μια για πάντα".

  Επιμέλεια: Αναστασία Κυριανίδη
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων