Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Μαϊ-2018 07:29

  Αντίστροφη μέτρηση για την ΕΒΖ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αντίστροφη μέτρηση για την ΕΒΖ

  Tης Αλεξάνδρας Γκίτση

  Το ενδιαφέρον του fund Innovation Brain για την απόκτηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης επιβεβαιώνει στέλεχoς του βρετανικού fund που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις. Σε επικοινωνία που είχε το Capital.gr μαζί του, το συγκεκριμένο στέλεχος ανέφερε πως οι συζητήσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία, ωστόσο απέφυγε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνουν αυτές. Περιορίσθηκε να σημειώσει πως οι τοποθετήσεις του Innovation Brain είναι μακροπρόθεσμες και πως το σχέδιο περιλαμβάνει τη διατήρηση της παραγωγής σε Ελλάδα και Σερβία και τη διευθέτηση των ανοικτών υπολοίπων αυτής στην αγορά μεταξύ των οποίων και των οφειλών προς τη ΔΕΠΑ.

  Ωστόσο δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πόσα και ποια εργοστάσια της ΕΒΖ στην Ελλάδα θα παραμείνουν εν λειτουργία και ποιο θα είναι το ύψος του "κουρέματος” των ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων της βιομηχανίας προς την Τράπεζα Πειραιώς.

  Σε ό,τι αφορά τον χρόνο κατάληξης των διαπραγματεύσεων, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις ακόμη και εντός του μήνα. Κάτι που επιβεβαίωσαν στο Capital.gr και στελέχη της διοίκησης της χειμαζόμενης βιομηχανίας, τα οποία ανέφεραν πως η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, υπό την προϋπόθεση πως οι διαπραγματεύσεις έχουν θετική κατάληξη και υπογραφεί Μνημόνιο αλληλοκατανόησης, τοποθετείται περί τα τέλη της χρονιάς. Ενδιαφέρον, όχι όμως για το σύνολο της ΕΒΖ αλλά μόνο για τα εργοστάσια της Σερβίας, έχει εκδηλωθεί και από άλλα δύο funds. 

  Η Κυβέρνηση, η οποία στην πρώτη της θητεία στις αρχές του 2015, είχε κάνει "σημαία" τη διάσωσή της ΕΒΖ, το μόνο που δεν θέλει αυτή τη στιγμή είναι να "σκάσει" η βιομηχανία στα "χέρια” της. Η κατάσταση όμως είναι πολύ δύσκολη και τα προβλήματα διογκώνονται. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στις αποθήκες της σε Ορεστιάδα και Πλατύ 31.000 απούλητοι τόνοι ζάχαρης, εκ των οποίων οι 8.200 είναι δεσμευμένοι από την Τράπεζα Πειραιώς για τα 4 εκατ. ευρώ που εκταμίευσε για τη μερική πληρωμή των τευτλοπαραγωγών. Οι υπόλοιπες ποσότητες απούλητης ζάχαρης, πάνω από 20.000 τόνοι δόθηκαν ως ενέχυρο στη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών για δάνειο 7,2 εκατ. ευρώ που έλαβε η βιομηχανία προκειμένου να πληρώσει μέρος των οφειλών της προς τους τευτλοπαραγωγούς. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων