Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Μαϊ-2018 00:30

  Αγωνία στην αγορά για την επόμενη ημέρα της υπόθεσης "Folli Follie"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αγωνία στην αγορά για την επόμενη ημέρα της υπόθεσης "Folli Follie"

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μουδιασμένη εμφανίζεται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετά τον "κεραυνό" που έπεσε την Παρασκευή πάνω στον όμιλο της Folli Follie και τα σοβαρά ερωτήματα που έθεσε το hedge fund QCM αναφορικά με την αξιοπιστία των στοιχείων που εμφανίζονται στις καταστάσεις της. Και μπορεί το Quintessential Capital Management να τη γνώριζαν μόνο λίγοι στην ελληνική αγορά, εντούτοις ήταν αυτή που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο της ελληνικής Globo Technologies το 2015, προκαλώντας τριγμούς στην εισηγμένη της Aim, της βρετανικής junior market.

  Το ενδιαφέρον αλλά και οι ανησυχίες εντοπίζονται στο κατά πόσο θα συνεχιστεί η κατάρρευση της μετοχής της Folli Follie σήμερα Δευτέρα, λόγω κυρίως του σημαντικού ανεκτέλεστου εντολών πώλησης 1,2 εκατ. μετοχών που υπήρξε την Παρασκευή, αλλά και στο πώς θα εξελιχθεί η πορεία του ομολόγου της εταιρείας, η τιμή του οποίου επίσης κατέρρευσε. Γίνεται αντιληπτό ότι αν δεν ανακοπούν οι πτωτικές τάσεις τυχόν νέες μεγάλες πιέσεις στη μετοχή μπορεί να προκαλέσουν τριγμούς σε πολλά χαρτοφυλάκια. Όπως δε σημειώνουν παράγοντες της αγοράς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αν θα λειτουργήσει ανακουφιστικά το γεγονός ότι η Folli Follie προέβη το βράδυ της Παρασκευής σε μία αναλυτική απάντηση αναφορικά με τους ισχυρισμούς της έκθεσης, αλλά και επικαλούμενη την ελεγκτική εταιρεία Ecovis (18η στην παγκόσμια κατάταξη).

  Το QCM -που ήδη προανήγγειλε και νέα "επίθεση" στην εταιρία- το οποίο κατά το Bloomberg είναι και short seller στη μετοχή της Folli Follie, προκάλεσε το limit down της μετοχής, κατηγορώντας ευθέως τον ελληνικό όμιλο για ψευδή στοιχεία. Με άλλα λόγια, αμφισβήτησε τόσο τα μεγέθη της ελληνικής εισηγμένης, όσο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς σε μια ούτως ή άλλως "ρηχή" περιφερειακή αγορά όπως είναι το ΧΑ.

  Όπως όλα δείχνουν, αν το ζήτημα έχει συνέχεια, προφανώς στην ελληνική αγορά εγείρονται σοβαρότατα θέματα αξιοπιστίας. Και η υπόθεση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερες παρενέργειες και σε άλλους ομίλους. Όπως ανέφεραν στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς στο Capital.gr, όταν ένα fund αφιερώνει 32 σελίδες σε μία έκθεσή του για να αποδομήσει τα μεγέθη μιας εισηγμένης, τότε αυτό δεν είναι καλό σημάδι τόσο για τους στόχους των ξένων επενδυτών όσο και για την εικόνα των ελληνικών εισηγμένων. 

  Διότι, όπως προσθέτουν, το QCM δεν ανέλυσε τις προοπτικές μιας εισηγμένης και τις έκρινε αρνητικές, αλλά προχώρησε σε ευθεία αμφισβήτηση των στοιχείων που ανακοινώνει. Και αυτή η κατηγορία φυσικά αγγίζει πολλά επίπεδα, καθώς εκ των πραγμάτων θέτει πολλαπλά ερωτηματικά και για την έκθεση των τραπεζών, τα ταμειακά της διαθέσιμα, τα περιουσιακά της στοιχεία και πολλές άλλες πτυχές του ισολογισμού της. 

  Από την άλλη μεριά, δεν ήταν και λίγοι στην αγορά όσοι υπερτόνισαν τη χρονική στιγμή που ένα τέτοιο πλήγμα καταφέρθηκε σε έναν εξωστρεφή όμιλο του ΧΑ, όταν δηλαδή η αγορά ανέμενε τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα οποία και κλείνουν έναν μεγάλο κύκλο αβεβαιότητας. 

  Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών, αφού μάλιστα δεν προέκυψαν άμεσες ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων, καθώς διατηρούν ελάχιστους δείκτες κύριων εποπτικών κεφαλαίων στο δυσμενές σενάριο, από 5,90% μέχρι 9,69%, ήταν ο πρώτος από τους μεγάλους σκοπέλους της ελληνικής αγοράς κατά το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου. 

  Επίσης, έρχεται σε μία χρονική στιγμή που έχει επιβεβαιωθεί το θετικό momentum στα μεγέθη των ελληνικών εισηγμένων, με το 2017 να έχει αποτελέσει μια πολύ καλή χρονιά. Άλλωστε, με την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων στο τέλος του Απριλίου, διαπιστώθηκε ότι 28 εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο, εκ των οποίων οι έξι ήταν εταιρίες του FTSE-25, αφού αποτέλεσε την καλύτερη χρήση όλων των εποχών. 

  Όπως ανέφερε πρόσφατα η Beta Securities, οι εισηγμένες εταιρίες είδαν επιτέλους μια καλή χρήση χωρίς αστερίσκους από υπερβολικά έκτακτα ή διακυμάνσεις που θα δημιουργούσαν λανθασμένες εντυπώσεις. Εκτός από τις ποσοτικές αναγνώσεις που διαμορφώνουν τις τρέχουσες τιμές υπάρχουν ποιοτικές αναγνώσεις ως προς την διατηρησιμότητα των μεγεθών. Ανάμεσα στους "δυνατούς ισολογισμούς" του 2017 ήταν μάλιστα και ο όμιλος της Folli Follie. 
      

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων