Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Μαϊ-2018 09:55

  Ιατρικό Αθηνών: "Βλέπει" ΥΓΕΙΑ και Ερρίκος Ντυνάν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ιατρικό Αθηνών: "Βλέπει" ΥΓΕΙΑ και Ερρίκος Ντυνάν

  "Το θεραπευτήριο Υγεία και το Ερρίκος Ντυνάν αποτελούν τις δυο μεγάλες κλινικές στις οποίες θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον του Ιατρικού Αθηνών". Τα παραπάνω αναφέρει στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2017 η οικογένεια Αποστολόπουλου, δίνοντας συνέχεια στην επενδυτική "όρεξη" της εισηγμένης και στις κινήσεις της για μεγαλύτερη συγκέντρωση στο χώρο της ιδιωτικής περίθαλψης.

  Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει πριν από περίπου ένα χρόνο ο πρόεδρος του Ιατρικού Αθηνών Γιώργος Αποστολόπουλος κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων "το 2018 στην αγορά θα υπάρχουν δύο κυρίαρχοι όμιλοι. Ο ένας μόνο από αυτούς θα μείνει ελληνικός”. Η φράση αυτή σχολιάζεται και στην έκθεση με τη διοίκηση του Ιατρικού να σημειώνει: "Λόγια που ίσως για τους μη γνωρίζοντες, να φάνηκαν περίεργα, για τους γνώστες όμως του κλάδου, ήταν η αρχή ενός προβληματισμού και μιας πορείας γι’ αυτό που σήμερα διαδραματίζεται στον χώρο της ιδιωτικής υγείας και που είναι σε πλήρη εξέλιξη".

  Όπως τονίζει στη συνέχεια, η συγκέντρωση στον κλάδο επιταχύνεται, καθώς έχουν ωριμάσει οι διεργασίες για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες. "Το ενδιαφέρον για τον κλάδο προκύπτει από το γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον, τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών θα αυξηθούν καθώς επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις με την ιδιωτική ασφάλιση, επαναδιαπραγματεύονται οι σχέσεις με τον ΕΟΠΥΥ στην κατεύθυνση αύξησης του προϋπολογισμού για την μείωση των συνεπειών από το Clawback και το Rebate (σ.σ. αναγκαστικές επιστροφές και εκπτώσεις), ενώ ο κλάδος αυξάνει την εξωστρέφειά του με προσανατολισμό στον ιατρικό τουρισμό.

  Ήδη από τις αρχές του 2017, και συγκεκριμένα τον περασμένο Απρίλιο, η CVC Capital Partners έχει εξαγοράσει το νοσοκομείο Metropolitan ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, συμφώνησε να αποκτήσει από το Ιασώ το 97,2% του Ιασώ General, διαδικασία που ολοκληρώθηκε εντός του πρώτου τετραμήνου του 2018" σημειώνει. "Η διοίκηση του ομίλου είναι σταθερά προσηλωμένη στην δεδηλωμένη και πάγια θέση της ότι, θα πρωταγωνιστεί, θα πρωτοπορεί και θα αποτελέσει τον ελληνικό πόλο σε αυτό το κύμα των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, στο χώρο της Υγείας" συμπληρώνει.

  Οι δηλώσεις για συνέχιση της επενδυτικής δραστηριότητας έρχονται μετά την αρνητική έκβαση της δημόσια πρότασης της οικογένειας Αποστολόπουλου για την απόκτηση του 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΥΓΕΙΑ τον περασμένο Νοέμβριο. Εντούτοις η εισηγμένη εξηγεί πως η  ανάγκη για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας κάνει επιτακτικές συγχωνεύσεις και εξαγορές των εταιρειών του κλάδου με στόχο την δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων, ικανών να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες και τις προκλήσεις των καιρών.

  Κατά τη χρήση του 2017, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 169 εκατ. ευρώ., έναντι 16 εκατ.. το 2016, σημειώνοντας αύξηση κατά 1% περίπου. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 23,5 εκατ., ελαφρά αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο EBITDA του 2016 (23,4 εκατ. ευρώ).  Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο όμιλος παρουσιάζει κέρδη μετά από φόρους που διαμορφώθηκαν σε 2,68 εκατ.. (έναντι 3,52 εκατ. το 2016). Οι επενδύσεις το 2017 σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό (ενσώματα και άυλα πάγια στοιχεία) ανήλθαν συνολικά σε 5,8 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 54% περίπου.


  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων