Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Απρ-2018 08:06

  Ανησυχούν οι επιχειρηματίες για τις "ανώνυμες" καταγγελίες...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ανησυχούν οι επιχειρηματίες για τις "ανώνυμες" καταγγελίες...

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Τον τελευταίο καιρό,  μεταξύ των διεθνών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και μεταξύ των διεθνών επενδυτών και συμβούλων, έχει αναπτυχθεί αίσθημα ανασφάλειας σε σχέση με τη δημιουργία συνθηκών στοχοποίησης της επιχειρηματικότητας. Ανασφάλεια η οποία εντάθηκε μετά και την υπόθεση της Novartis και την "ισχύ" που απέκτησαν ανώνυμες καταγγελίες καθώς και η δημιουργία κατηγοριών με βάση ανώνυμες μαρτυρίες.

  Καθώς μάλιστα διαβάζουν τα ρεπορτάζ για την επικείμενη δραστηριοποίηση ενός πιο επιθετικού "ΣΔΟΕ", ενός οργάνου με υπερεξουσίες, του οποίου οι ελεγκτές θα έχουν στην ουσία ιδιότητα προανακριτικού υπαλλήλου, προκαλείται ανησυχία για το κατά πόσο ένα θετικό, όπως φαίνεται, στην σύλληψή του σχέδιο για την καταπολέμηση της οικονομικής εγκληματικότητας, μπορεί να λάβει μία εντελώς διαφορετική μορφή και να λειτουργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το πρόβλημα δεν είναι ο έλεγχος, όπου αυτός κρίνεται απαραίτητος, αντίθετα αυτός θα μπορούσε να λειτουργήσει εξυγιαντικά, ξεκαθαρίζοντας την ήρα από το στάρι. Το πρόβλημα είναι αλλού, λένε οι επιχειρηματίες. Στην υιοθέτηση των αμφιβόλου αξιοπιστίας ανώνυμων καταγγελιών. Οι οποίες, μάλιστα, θα μπορούσαν να είναι και κατευθυνόμενες.

  Λαμβάνοντας, δε, υπόψιν και τις πρόσφατες καταγγελίες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουτσούκου, ότι υποθέσεις φοροδιαφυγής παραγράφηκαν στη διαδρομή από ΣΔΟΕ σε ΑΑΔΕ, ενώ άλλες παραμένουν χωρίς να έχουν ελεγχθεί από το 2015, αλλά και την επίκαιρη ερώτηση – καταγγελία του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κατσαφάδου για αναξιοκρατικές τοποθετήσεις στελεχών στις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, γίνεται αντιληπτό γιατί δημιουργείται το κλίμα αυτό της ανασφάλειας ότι ενδεχομένως ο νέος αυτός "ΣΔΟΕ" να είναι ακόμα μια απόπειρα της κυβέρνησης να ελέγχει καταστάσεις κατά το δοκούν και να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα εξυπηρετεί τις δικές της στοχεύσεις.

  Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis, με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής χωρίς ουσιαστικό σκοπό (δεδομένης της μη αρμοδιότητας της Βουλής για διερεύνηση της υπόθεσης) και την απόπειρα δημιουργίας κατηγοριών με βάση ανώνυμες μαρτυρίες, τότε υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί να παρατηρηθούν φαινόμενα εισβολής σε γραφεία επιχειρηματιών, στιγματίζοντάς τους και επιβάλλοντας πρόστιμα και ποινές ακόμα και βάση ανώνυμων καταγγελιών….

  Και αυτό είναι ίσως το πιο τρομακτικό. Βάσει μιας ανώνυμης και αβάσιμης καταγγελίας, που θα μπορούσε να είναι και ψεύτικη ή καθοδηγούμενη, να πραγματοποιούνται έφοδοι και να "κόβονται" πρόστιμα, κατά το δοκούν. Κατά τα άλλα τα κυβερνητικά στελέχη διατυμπανίζουν την βούληση της Ελλάδας για προσέλκυση νέων επενδύσεων. Μα, διερωτούνται, ποιος ξένος επενδυτής θα θελήσει σε αυτό το κλίμα να έρθει στη χώρα μας;

  Ως προς την ανάγκη που προκάλεσε το σχέδιο λειτουργίας του νέου "οργάνου", που θα ριχτεί στην μάχη της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος σε μια εποχή κατά την οποία η ελληνική κοινωνία έχει ουκ ολίγα θέματα που πρέπει να τακτοποιήσει, ανοικτές υποθέσεις όπως αυτές της Novartis, του ΚΕΕΛΠΝΟ του ΜΕΤΡΟ Αθηνών και της Siemens είναι μεταξύ των θεμάτων που, είτε βρίσκονται ήδη στην επικαιρότητα, είτε η διερεύνηση τους χρονίζει, με αποτέλεσμα οι οικονομικοί εισαγγελείς πλέον να επείγονται.

  Το νομοσχέδιο προβλέπει "fast track" διαδικασίες στελέχωσης του νέου αυτού ελεγκτικού σώματος με μετατάξεις υπαλλήλων από την ΑΑΔΕ ή από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ενώ για την αποφυγή οποιασδήποτε αναρμόδιας ενέργειας που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις εκχωρούνται αυξημένες αρμοδιότητες στους ελεγκτές του...

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων