Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Απρ-2018 07:43

  Στις 7 Μαΐου ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την ΑΜΚ της Attica Bank

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στις 7 Μαΐου ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την ΑΜΚ της Attica Bank

  της Νένας Μαλλιάρα

  Θέμα των επόμενων δύο εβδομάδων φαίνεται πως είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, με τις πληροφορίες του Capital.gr να αναφέρουν ότι στις 7 Μαΐου αναμένεται το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις 3 Μαΐου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί παρουσίαση στους θεσμικούς επενδυτές. Η διοίκηση της Attica Bank έχει μπει στη φάση της διαπραγμάτευσης με τα funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας, συνολικού ποσού 700,5 εκατ. ευρώ.

  Πρόκειται για 3 – 4 funds, μεταξύ των οποίων και το αμερικανικό Aldridge, το οποίο εξαγόρασε πέρυσι το καλοκαίρι το πρώτο χαρτοφυλάκιο καταγγελμένων δανείων της Τράπεζας, ύψους 1,3 δισ. ευρώ. 

  Η επικείμενη πώληση του δεύτερου τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου δανείων της Attica Bank αφορά μη καταγγελμένα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία τιτλοποιήθηκαν και μεταβιβάστηκαν στα τέλη του προηγούμενου έτους στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) ABS Metexelixis S.A., με έδρα το Λουξεμβούργο.

  Έναντι της τιτλοποίησης, η Metexelixis εξέδωσε και μεταβίβασε στην τράπεζα α) ένα ομόλογο Σειράς Α, υψηλής εξασφάλισης, ονομαστικής αξίας 343,25 εκατ. ευρώ (Senior Note) και β) ένα ομόλογο Σειράς Β, μειωμένης εξασφάλισης, ονομαστικής αξίας 357,25 εκατ. ευρώ (Junior Note).

  Η συμφωνία με τον αγοραστή των δανείων αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις 26 Απριλίου ώστε να ακολουθήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

  Η αύξηση, ύψους 198 εκατ. ευρώ, θα γίνει με την έκδοση 660 εκατομμυρίων νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με μετρητά και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ του παλαιού μετόχου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με την είσοδο του ξένου στρατηγικού επενδυτή που επιδιώκεται μέσω της αύξησης κεφαλαίου, το ποσοστό του ΕΦΚΑ στην Attica Bank θα υποχωρήσει γύρω στο 35% από 50,13% σήμερα (σημειώνεται ότι υπάρχει δέσμευση έναντι των "θεσμών", το ποσοστό του ΕΦΚΑ να πέσει κάτω του 50%). Οι άλλοι βασικοί μέτοχοι της Τράπεζας, το ΤΑΠΙΛΤΑΤ και το ΤΣΜΕΔΕ που έχουν ποσοστά 7,9% και 5,63% αντιστοίχως, αναμένεται να τα διατηρήσουν. 

  Σημειώνεται ότι με μερική χρήση των κεφαλαίων της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση της Attica Bank θα πραγματοποιήσει την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ύψους 100,2 εκατ. ευρώ.

  Εν τω μεταξύ, με απόλυτη επιτυχία, καθώς υπερέβη τους στόχους, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Attica Bank που άνοιξε στις 26 Μαρτίου με καταληκτική ημερομηνία στις 13 Απριλίου.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρόγραμμα αποδέχτηκαν 168 άτομα, ενώ άτυπα δόθηκε παράταση λίγων ημερών προκειμένου να ολοκληρωθούν τα αιτήματα αποδοχής του προγράμματος από ορισμένους εργαζόμενους επιπλέον.

  Σημειώνεται ότι στόχος του προγράμματος ήταν η αποχώρηση περίπου 150 εργαζόμενων, ενώ τελικώς η αποδοχή ξεπέρασε το 20% του προσωπικού της Τράπεζας. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων