Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Απρ-2018 19:31

  Μ. Αλβερά: Θα αναπτύξουμε το ΔΕΣΦΑ και την ελληνική αγορά αερίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μ. Αλβερά: Θα αναπτύξουμε το ΔΕΣΦΑ και την ελληνική αγορά αερίου

  Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ επιβεβαιώνει τον κεντρικό ρόλο της Ιταλίας στον τομέα των ενεργειακών υποδομών της Ευρώπης και της Μεσογείου, τόνισε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Snam, Marco Alvera. Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος καθώς στο διαγωνισμό αναγνωρίστηκε η αξία και η τεχνογνωσία της ιταλικής εταιρείας, ενώ υπογράμμισε ότι με τους συνεταίρους της Snam, Enagas και Fluxys θα δημιουργήσουν μια ισχυρή ευρωπαϊκή κοινοπραξία με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του ΔΕΣΦΑ της Ελληνικής αγοράς, της ΕΕ και συνολικά του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού ενεργειακού συστήματος, που θα ωφελήσει τους καταναλωτές και θα δημιουργήσει πιο ανταγωνιστικές δραστηριότητες, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμό και θα στοχεύει στην αποανθρακοποίηση.

  Εξάλλου σε κοινή ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή κοινοπραξία υπογραμμίζει ότι θα μεταφέρει την τεχνογνωσία της στο ΔΕΣΦΑ και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό σταυροδρόμι για τη  διαφοροποίηση του εφοδιασμού και το άνοιγμα νέων δρόμων για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

  Η ευρωπαϊκή κοινοπραξία αποτελούμενη από τη Snam, με ποσοστό συμμετοχής 60%, μαζί με την Enagás (20%) και τη  Fluxys (20%), επιβεβαιώνει ότι ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα.

  Ο ΔΕΣΦΑ διαχειρίζεται, κάτω από ρυθμιζόμενο καθεστώς, ένα δίκτυο υψηλής πίεσης περίπου 1.500 χλμ., καθώς και ένα σταθμό αεριοποίησης, την Ρεβυθούσα. Οι εταιρείες Snam, Enagás και Fluxys, μέτοχοι στον αγωγό ΤΑP, θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν, μέσα στα επόμενα χρόνια, την ανάπτυξη των υποδομών αερίου στην Ελλάδα, εκπληρώνοντας πλήρως την προοπτική της χώρας να γίνει κόμβος για το φυσικό αέριο, το οποίο θα μοχλεύσει την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς καθώς και άλλες διαμετακομιστικές πρωτοβουλίες.

  Επιπλέον, η κοινοπραξία θα έχει την ευκαιρία να μεταφέρει τεχνικές και επιχειρησιακές δυνατότητες στον ΔΕΣΦΑ και να αναπτύξει νέες χρήσεις και πηγές φυσικού αερίου (όπως το μεθάνιο για τις μεταφορές και το βιομεθάνιο), ώστε να συνεισφέρει αποφασιστικά στη μείωση των αερίων εκπομπών του θερμοκηπίου της χώρας.

  Χάρη στη στρατηγική θέση στη Μεσόγειο, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε σημαντικό σταυροδρόμι για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού και το άνοιγμα νέων δρόμων για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

  Το ΤΑΙΠΕΔ δέχθηκε την προσφορά των 535 εκατ. ευρώ για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, η οποία κατατέθηκε από την κοινοπραξία την προηγούμενη εβδομάδα. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες για την εξασφάλιση ενός, άνευ προσφυγής, χρηματοδοτικού πακέτου για την εξαγορά.

  Το 2017 ο ΔΕΣΦΑ παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας ένα EBITDA κοντά στα 177 εκατ. ευρώ, έχοντας οφέλη από μη επαναλαμβανόμενες ταρίφες και θετική καθαρή οικονομική θέση περίπου 5 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων ταμειακών διαθεσίμων κοντά στα 228 εκατ. ευρώ).

  Η υπογραφή των συμβάσεων για την εξαγορά εξαρτάται από την ολοκλήρωση των επόμενων βημάτων που προβλέπει ο διαγωνισμός αλλά και από την εγχώρια νομοθεσία αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται στο δεύτερο μισό του έτους, μετά τις απαιτούμενες άδειες, συμπεριλαμβανομένης και της antitrust άδειας.

  O CEO της Snam, Marco Alverà, δήλωσε: "Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώνει τον κεντρικό ρόλο της Ιταλίας στον τομέα των ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο. Είμαστε περήφανοι που βλέπουμε την αξία των Ιταλικών τεχνολογιών και δυνατοτήτων να αναγνωρίζονται σε αυτή τη συμφωνία. Με τους εταίρους μας Enagás και Fluxys δημιουργήσαμε μια ισχυρή ευρωπαϊκή κοινοπραξία, η οποία ως βασικό στόχο έχει την περαιτέρω ανάπτυξη του ΔΕΣΦΑ, της ελληνικής αγοράς, της Ενεργειακής Ένωσης και του συνολικού ενεργειακού συστήματος της Μεσογείου, τα οποία θα ωφελήσουν τους καταναλωτές, θα κάνουν τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές, τις προμήθειες πιο ασφαλείς και θα συμβάλλουν στον περιορισμό της χρήσης άνθρακα".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων