Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Απρ-2018 12:19

  Ξεκινά ο διαγωνισμός για την πώληση των ΕΛΠΕ (upd)

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ξεκινά ο διαγωνισμός για την πώληση των ΕΛΠΕ (upd)

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:44

  Μέχρι τις 18 Μαΐου θα πρέπει να υποβληθούν στη Goldman Sachs οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για το 50,1% των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης που δημοσιοποιήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ.

  Όπως είχε αναφέρει το Capital.gr, οι όροι συμμετοχής είναι αυστηροί και προβλέπουν ότι η οικονομική αξία των εταιρειών που θα συμμετέχουν θα είναι άνω των 2 δισ. (κεφαλαιοποίηση ή shareholders equity).

  Σε περίπτωση κοινοπραξίας ένας τουλάχιστον συμμετέχων θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία χρόνια εμπειρία στην αγορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ υπάρχουν γεωπολιτικές ρήτρες με το ΤΑΙΠΕΔ να διατηρεί το δικαίωμα να μπορεί να αποκλείσει ένα συμμετέχοντα σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, της εθνικής ασφάλειας, της ενεργειακής ασφάλειας και της ασφάλειας προμήθειας ενέργειας της ελληνικής δημοκρατίας.

  Αναλυτικά όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ:
  Στην έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την από κοινού πώληση με την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. πλειοψηφικού πακέτου συμμετοχής (τουλάχιστον 50,1%) στην εταιρεία "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε" (ΕΛΠΕ) προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ.

  Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στο πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς τα ΕΛΠΕ αποτελούν έναν από τους κορυφαίους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με παρουσία σε 6 χώρες και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% του συνολικού όγκου πωλήσεων. 

  Το εύρος των δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ περιλαμβάνει:
  • Εφοδιασμό, Διύλιση και Εμπορία πετρελαιοειδών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό Λιανική Εμπορία πετρελαιοειδών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Παραγωγή και Εμπορία Χημικών/Πετροχημικών
  • Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων
  • Παραγωγή και Εμπορία Ηλεκτρικής Ενέργειας
  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Παροχή Συμβουλευτικών και Τεχνικών Υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας
  • Μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων (αγωγοί, θαλάσσιες μεταφορές)

  Οι μετοχές των ΕΛΠΕ διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

  Διαγωνιστική διαδικασία
  Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: φάση προεπιλογής (Α΄ Φάση) και φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β΄ Φάση). Στην Α΄ Φάση το ΤΑΙΠΕΔ προσκαλεί τους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης, το αργότερο μέχρι τις 18 Μαΐου 2018.

  Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής (προεπιλεγέντες) θα κληθούν να συμμετάσχουν στη Β΄ Φάση. Στη Β΄ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα ΕΛΠΕ μέσω εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης (Virtual Data Room - VDR), και στη συνέχεια θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

  Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε:

  Πιθανόν και εντός της ημέρας, σε κάθε περίπτωση εντός των επόμενων 24ωρων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ η προκήρυξη για το διαγωνισμό πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι συζητήσεις των τριών εμπλεκομένων μερών, δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ, του Δημοσίου και των ΕΛΠΕ βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο διαγωνισμός προβλέπεται να γίνει σε δύο φάσεις, την προκαταρκτική κατά την οποία θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πιθανούς επενδυτές και τη διαδικασία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, στην οποία θα συμμετάσχουν όσοι ενδιαφερόμενοι πληρούν τα κριτήρια του διαγωνισμού.

  Επιπλέον στην πρόσκληση θα γίνεται ρητή αναφορά στα κριτήρια συμμετοχής στο διαγωνισμό, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι αυστηρά και θα προϋποθέτουν εμπειρία στον τομέα της διύλισης, ενώ θα υπάρχουν προβλέψεις για την τεκμηρίωση της οικονομικής επιφάνειας των ενδιαφερομένων σχημάτων. 

  Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, λοιπόν, δε θα επιτρέπεται σε funds ή σε εταιρείες trading να συμμετάσχουν αυτόνομα στο διαγωνισμό, παρά μόνο σε σύμπραξη με ομίλους που διαθέτουν εμπειρία στον τομέα διύλισης.

  Επίσης στους όρους του διαγωνισμού αναμένεται να υπάρχουν αναφορές και όροι που σχετίζονται με τη συμμόρφωση στους ευρωπαϊκούς κανόνες που ισχύουν για τον τομέα της ενέργειας αλλά και γεωπολιτικές ρήτρες.

  Υπενθυμίζεται τέλος ότι από τον όμιλο των ΕΛΠΕ που θα διατεθεί προς πώληση το δημόσιο θα διατηρήσει το σημερινό ποσοστό που κατέχει και λίγο αυξημένο, στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Η δραστηριότητα θα περάσει σε εταιρεία συμμετοχών, η οποία και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου που θα καλυφθεί από το Δημόσιο, το οποίο θα αποκτήσει άμεσα μερίδιο 25%. Το υπόλοιπο 75% της εταιρείας θα ανήκει στα ΕΛΠΕ και στη νέα μετοχική σύνθεση που θα έχουν όπου το Δημόσιο θα διατηρήσει μερίδιο 15%. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων