Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Απρ-2018 08:15

  Από μέρα σε μέρα η προκήρυξη για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Από μέρα σε μέρα η προκήρυξη για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Πιθανόν και εντός της ημέρας, σε κάθε περίπτωση εντός των επόμενων 24ωρων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ η προκήρυξη για το διαγωνισμό πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι συζητήσεις των τριών εμπλεκομένων μερών, δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ, του Δημοσίου και των ΕΛΠΕ βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο διαγωνισμός προβλέπεται να γίνει σε δύο φάσεις, την προκαταρκτική κατά την οποία θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πιθανούς επενδυτές και τη διαδικασία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, στην οποία θα συμμετάσχουν όσοι ενδιαφερόμενοι πληρούν τα κριτήρια του διαγωνισμού.

  Επιπλέον στην πρόσκληση θα γίνεται ρητή αναφορά στα κριτήρια συμμετοχής στο διαγωνισμό, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι αυστηρά και θα προϋποθέτουν εμπειρία στον τομέα της διύλισης, ενώ θα υπάρχουν προβλέψεις για την τεκμηρίωση της οικονομικής επιφάνειας των ενδιαφερομένων σχημάτων. 

  Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, λοιπόν, δε θα επιτρέπεται σε funds ή σε εταιρείες trading να συμμετάσχουν αυτόνομα στο διαγωνισμό, παρά μόνο σε σύμπραξη με ομίλους που διαθέτουν εμπειρία στον τομέα διύλισης.

  Επίσης στους όρους του διαγωνισμού αναμένεται να υπάρχουν αναφορές και όροι που σχετίζονται με τη συμμόρφωση στους ευρωπαϊκούς κανόνες που ισχύουν για τον τομέα της ενέργειας αλλά και γεωπολιτικές ρήτρες.

  Υπενθυμίζεται τέλος ότι από τον όμιλο των ΕΛΠΕ που θα διατεθεί προς πώληση το δημόσιο θα διατηρήσει το σημερινό ποσοστό που κατέχει και λίγο αυξημένο, στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Η δραστηριότητα θα περάσει σε εταιρεία συμμετοχών, η οποία και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου που θα καλυφθεί από το Δημόσιο, το οποίο θα αποκτήσει άμεσα μερίδιο 25%. Το υπόλοιπο 75% της εταιρείας θα ανήκει στα ΕΛΠΕ και στη νέα μετοχική σύνθεση που θα έχουν όπου το Δημόσιο θα διατηρήσει μερίδιο 15%. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων