Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Απρ-2018 08:14

  Η κρίσιμη ζαριά του Θ. Λιακουνάκου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η κρίσιμη ζαριά του Θ. Λιακουνάκου

  Σε μια προσπάθεια να ανακόψει (;) την πορεία προς την ένταξη του ομίλου σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η διοίκηση της Axon Συμμετοχών, συμφερόντων Θωμά Λιακουνάκου, συγκαλεί σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να εγκριθεί αύξηση κεφαλαίου για να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα των μεγάλων υποχρεώσεων της εταιρείας και τα αρνητικά κεφάλαια που εμφανίζει.

  Το δ.σ. στην πρόσκληση προς τους μετόχους εισηγείται:

  * την αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 33,9 εκατ. ευρώ µε κεφαλαιοποίηση του αποθεµατικού που έχει σχηµατιστεί από τη διαφορά της τιµής έκδοσης µετοχών υπέρ το άρτιο και λοιπών αφορολόγητων αποθεµατικών, µετά τη φορολόγηση τους, µε αύξηση της ονοµαστικής αξίας από 0,30 σε 0,60 ευρώ. Με την κίνηση αυτή επιχειρείται να βελτιωθούν τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας

  * την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως το ποσό των 14 εκατ.ευρώ, µε την

  έκδοση έως 23,3 εκατ. νέων κοινών ονοµαστικών µετοχών, ονοµαστικής αξίας 0,60 ευρώ εκάστη, µε καταβολή µετρητών και δικαίωµα προτίµησης υπέρ των παλαιών µετόχων.

  Όπως αναφέρεται στην έκθεση του δ.σ. εν όψει της γ.σ., τα συνολικά κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου µε καταβολή μετρητών, θα διατεθούν κυρίως για την κάλυψη ληξιπρόθεσμών υποχρεώσεων της εταιρείας, ιδίως φορολογικών υποχρεώσεων και λοιπών υποχρεώσεων προς το ελληνικό Δηµόσιο καθώς και για την αποπληρωμή υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων.

  Η Axon με βάση τα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά αποτελέσματα εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια και σε επίπεδο ομίλου τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις άνω των 400 εκατ.ευρώ. Η θυγατρική της, Euromedica, είχε στο τέλος του περυσινού Ιουνίου αρνητικά κεφάλαια 205 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμα δάνεια 373 εκατ. ευρώ (ληξιπρόθεσμα 361 εκατ. ευρώ) και σύνολο υποχρεώσεων 630 εκατ. ευρώ.

  Λόγω ακριβώς αυτών των ζητημάτων πρόκειται να συζητηθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την ερχόμενη Πέμπτη 19/4/2018 αίτηση που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς για την υπαγωγή της Axon στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης (Ν. 4307/2014).

  Η διοίκηση της Axon ευελπιστεί ότι με την πλήρη κάλυψη της ΑΜΚ θα μπορέσει να αποπληρώσει υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Ελληνικό Δηµόσιο (φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις) και τις τράπεζες, αποφεύγοντας να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι "βρίσκεται σε συνεχείς επαφές µε δυνητικούς νέους επενδυτές και δύναται να εκφράσει προς τη γενική συνέλευση των μετόχων ότι καταγράφεται ενδιαφέρον επενδυτών να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ιδίως, µέσω της διάθεσης σε αυτούς από το δ.σ. τυχόν αδιαθέτων μετοχών µετά την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφισταμένων μετόχων”.

  Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των βασικών μετόχων στην εταιρεία (δηλαδή του Θ. Λιακουνάκου), το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έχει ενημερωθεί ότι θα εκφραστεί ενώπιον της γενικής συνέλευσης η τελική απόφασή τους περί κάλυψης της αναλογίας τους στην αύξηση, λαμβάνοντας υπόψη και την έκταση του ενδιαφέροντος συµµετοχής νέων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Το εάν υπάρχουν και ποιοι είναι οι νέα αυτοί επενδυτές, μένει να φανεί.

  Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς ζητά να τεθεί σε ειδική διαχείριση η Axon ώστε να εκποιηθεί εν συνεχεία το 47,6% της Euromedica που κατέχει (η Axon). Η αίτηση της Πειραιώς εκδικάζεται την ερχόμενη Πέμπτη και μένει να φανεί εάν και τι θα σημάνει για το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών μια απόφαση της γ.σ. της Axon για αύξηση κεφαλαίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων