Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Απρ-2018 07:48

  Νέα κεφάλαια €390 εκατ. για ΜμΕ από την Εθνική Τράπεζα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέα κεφάλαια €390 εκατ. για ΜμΕ από την Εθνική Τράπεζα

  της Νένας Μαλλιάρα

  Νέα κεφάλαια, ύψους 390 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα διοχετεύσει στην αγορά η Εθνική Τράπεζα, εγκαινιάζοντας και ευρείας κλίμακας μικροπιστώσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10 άτομα προσωπικό. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα μικροχρηματοδότησης που εφαρμόζεται από ελληνική συστημική τράπεζα, και από τα μεγαλύτερα αντίστοιχα προγράμματα αξιοποίησης κεφαλαίων στην Ε.Ε.

  Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, καθώς η ελληνική Οικονομία φτάνει πλέον σε ένα σημείο καμπής, όπου αφήνει πίσω την ύφεση και κατευθύνεται προς την ανάπτυξη, η παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας και των θέσεων εργασίας. 

  Επιδιώκοντας να συμβάλλει πρωταγωνιστικά στην επίτευξη των στόχων αυτών, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα της Εθνικής Τράπεζας.  Πέραν της διοχέτευσης της δικής της ρευστότητας  στην αγορά, η ΕΤΕ συνδράμει ενεργά στην προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ενδεικτική της κατεύθυνσης αυτής είναι η χθεσινή υπογραφή με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), τριών συμβάσεων εγγυήσεων ύψους 640 εκατ. ευρώ, για τη βελτίωση της πρόσβασης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

  Οι συμφωνίες αυτές υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), κεντρικό πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη (Σχέδιο Γιούνκερ). Σημειώνεται ότι τα έργα και οι συμβάσεις που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ αναμένεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 274 δισ. ευρώ και να στηρίξουν περισσότερες από 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε.

  Το εκτεταμένο πρόγραμμα μικροχρηματοδοτήσεων που εγκαινιάζει στην ελληνική αγορά η Εθνική Τράπεζα, σε συνεργασία με το ΕΤαΕ που θα παράσχει εγγυήσεις, θα στηρίξει με 40 εκατ. ευρώ 3.400 μικρο-δανειολήπτες (πολύ μικρές επιχειρήσεις) που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε δανεισμό σε ολόκληρη τη χώρα.

  Το πρόγραμμα έχει πενταετή ορίζοντα, ενώ οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν σε αυτό θα ωφεληθούν από το σημαντικά χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και θα αποκτήσουν πρόσβαση σε προγράμματα επιχειρηματικής καθοδήγησης (mentoring) που θα τις βοηθήσουν στην εδραίωση και ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

  Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία EaSI. Το EaSI Guarantee παρέχει στήριξη σε ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς που προσφέρουν μικροδάνεια σε επιχειρηματίες ή χρηματοδοτούν κοινωνικές επιχειρήσεις. Σκοπός του είναι η αύξηση της πρόσβασης σε μικροχρηματοδοτήσεις για ευάλωτες ομάδες που θέλουν να ξεκινήσουν ή να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και για πολύ μικρές επιχειρήσεις με δάνεια ύψους έως 25.000 ευρώ. Επιπλέον, για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει κοινωνικές επιχειρήσεις μέσω επενδύσεων ύψους έως 500.000 ευρώ. 

  Πέραν του νέου προγράμματος μικροχρηματοδοτήσεων, η Εθνική Τράπεζα θα διαθέσει επιπλέον 250 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος COSME. Παρατείνοντας τη συμφωνία της με το ΕΤαΕ, η Τράπεζα θα κατευθύνει χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1.900 μικρές επιχειρήσεις σε διάστημα τριών ετών, μειώνοντας σημαντικά τις απαιτήσεις της για παροχή εξασφαλίσεων.

  Το COSME είναι το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καλύπτει την περίοδο 2014-2020 και έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,3 δισ. ευρώ. Ο μηχανισμός εγγύησης δανείων του COSME επιτρέπει την παροχή εγγυήσεων και αντεγγυήσεων προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μπορούν να παρέχουν περισσότερα δάνεια και χρηματοδοτικές μισθώσεις σε ΜμΕ. Η διευκόλυνση αυτή περιλαμβάνει επίσης την τιτλοποίηση χρέους των ΜμΕ. Επιπλέον, μέσω του μηχανισμού ιδίων κεφαλαίων για την ανάπτυξη, το πρόγραμμα COSME επενδύει κεφάλαια σε εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου, οι οποίες συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο ΜμΕ που βρίσκονται κυρίως στα στάδια της επέκτασης και της ανάπτυξης, και ιδίως αυτών που δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων. 

  Η τρίτη χρηματοδοτική κατεύθυνση της Εθνικής Τράπεζας θα είναι η διοχέτευση 100 εκατ. ευρώ σε καινοτόμες ΜμΕ και επιχειρήσεις μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, για περίοδο δύο ετών. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές σε καινοτομία και τεχνολογία θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας InnovFin με το ΕΤαΕ, το οποίο θα παράσχει εγγυήσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "InnovFin – Χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για την Καινοτομία", με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος της Ε.Ε. για την έρευνα και την καινοτομία "Ορίζοντας 2020".

  Ο μηχανισμός εγγυήσεων InnovFin για τις ΜμΕ παρέχει εγγυήσεις και αντεγγυήσεις για δάνεια ύψους μεταξύ 25.000 ευρώ και 7,5 εκατ. ευρώ, ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης (με προσωπικό μέχρι 499 ατόμων) σε δανειακή χρηματοδότηση. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων