Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Απρ-2018 11:14

  ΔΕΗ: Εξαγορά € 4,8 εκατ. εταιρείας προμήθειας στα Σκόπια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΔΕΗ: Εξαγορά € 4,8 εκατ. εταιρείας προμήθειας στα Σκόπια

  Την απόκτηση της εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS που εδρεύει στην ΠΓΔΜ απέκτησε η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το ΔΣ της ΔΕΗ στις 13 Απριλίου μετά την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων οικονομικών και νομικών ενεργειών, ενέκρινε στη συνεδρίασή την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS που εδρεύει στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε € 4.800.000.

  Όπως αναφέρει η ΔΕΗ η συγκεκριμένη εξαγορά εντάσσεται στη στρατηγική διεθνοποίησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας και ειδικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων όπου "επιδιώκει να καταστεί ηγετική δύναμη ενόψει και της επερχόμενης ενοποίησης των αγορών ενέργειας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση”.

  Ποια είναι η EDS

  Η EDS είναι πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην ΠΓΔΜ με χαρτοφυλάκιο εμπορικών και βιομηχανικών πελατών (70 τον αριθμό) οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ζήτηση ισχύος 320MW. Στη γειτονική χώρα η αγορά ηλεκτρισμού έχει ανοίξει από την 1η Απριλίου του 2014, ενώ ως πάροχος η EDS υπόσχεται εκπτώσεις και εξοικονόμηση σε μεγάλους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς πελάτες από 25 έως 40%.

  Η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον μέχρι σήμερα βασικό μέτοχο, τον όμιλο Feroinvest που ιδρύθηκε το 2003 και δραστηριοποιείται στους τομείς της μεταλλουργίας, των ΑΠΕ και του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στη γειτονική χώρα όσο και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο όμιλος Feroinvest διαθέτει στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής διαθέτει μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Πίσω από τη Feroinvest βρίσκεται ο αντιπρόεδρος και υπουργός συντονισμού της οικονομίας Koco Angjushev (ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος). 

  Αξίζει να αναφερθεί ότι η είδηση της εξαγοράς στα Σκόπια, είχε διαρρεύσει από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν και υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν, στα μέσα του 2017 προτού επέλθει συμφωνία και ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταβίβαση.

  Χ.Φλουδόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων