Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Απρ-2018 08:24

  Κέκροψ: Η δικαίωση στον Άρειο Πάγο και η συνέχεια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κέκροψ: Η δικαίωση στον Άρειο Πάγο και η συνέχεια

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Ένα ακόμη βήμα προς την ευνοϊκή για την Κέκροψ επίλυση μιας μακρόχρονης και εξαιρετικά σύνθετης αντιδικίας με το ελληνικό Δημόσιο, επί της κυριότητας έκτασης 300 στρεμμάτων στα Τουρκοβούνια, στα παλαιά Λατομεία Ψυχικού, πραγματοποίησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων.

  Η απόφαση του Αρείου Πάγου, όπου είχε προσφύγει η εταιρεία, με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει η Κέκροψ κατά προηγούμενης απόφασης του Εφετείου Αθηνών, φέρνει ακόμη πιο κοντά την οριστική διευθέτηση της υπόθεσης που χρονολογείται από το 1988.

  Τότε, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή με την οποία αξίωσε την ιδιοκτησία έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Τουρκοβουνίων (Λατομείο Ψυχικού), τμήμα της οποίας η Κέκροψ υποστήριξε ότι της ανήκει. Η θέση της εταιρείας ήταν πως το Ελληνικό Δημόσιο επί τουλάχιστον 70 χρόνια ρητά αναγνώριζε την κυριότητά της εταιρείας επί της έκτασης με σειρά επιδηλωτικών πράξεων.

  Αν και εκδόθηκε απόφαση (5722/1997 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών), με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου, το τελευταίο άσκησε έφεση. Εκ νέου η υπόθεση συζητήθηκε τον Απρίλιο του 2014 και εξεδόθη η 3401/2014 απόφαση του Εφετείου Αθηνών που έκανε δεκτή την αγωγή του Δημοσίου. Ακολούθως, η Κέκροψ κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της συγκεκριμένης απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου.

  Οι αρχικές πληροφορίες που είχε αναφέρει το Capital.gr. τον περασμένο Ιανουάριο συνέκλιναν προς μια ευνοϊκή εξέλιξη για την Κέκροψ και, όπως έγινε τελικώς γνωστό, με την υπ’ αριθ. 589/2018 απόφαση του Αρείου Πάγου αναιρέθηκε τελικώς η εις βάρος της εταιρείας εφετειακή απόφαση.

  Το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση της υπόθεσης εκ νέου στο Εφετείο Αθηνών για ουσιαστική κρίση, σύμφωνα με τις δεσμευτικές για το Εφετείο κρίσεις του Αρείου Πάγου. Η συζήτηση αυτή θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Σε περίπτωση που τελικώς και στο Εφετείο εκδώσει θετική απόφαση για την Κέκροψ, τελεσίδικα αναγνωρίζεται η κυριότητα των επίμαχων εκτάσεων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του λατομείου Ψυχικού και αφορούν σε έκταση 31 στρεμμάτων, 18,8 στρεμμάτων και 193,8 στρεμμάτων συνολικά. Τα ακίνητα αυτά θα εγγραφούν στο ενεργητικό της Κέκροψ, διαμορφώνοντας μια εντελώς διαφορετική σε σχέση με τη σημερινή αποτίμηση της εισηγμένης. Σε αυτή την περίπτωση η Κέκροψ, με τον Πέτρο Σουρέτη επικεφαλής, θα προχωρήσει άμεσα στην αξιοποίησή τους σε μια περιοχή με υψηλότατη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες, όπως αυτές που αναπτύσσει η εταιρεία.

  Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ που πραγματοποίησε η εταιρεία, οι μετοχικές ισορροπίες έχουν μεταβληθεί και πλέον στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν η ΓΕΚΤΕΡΝΑ με ποσοστό 37,22%, η Intracom Holdings (μέσω της Intrapar) με 34,06%, ενώ το ποσοστό του Στ. Ψυχάρης περιορίστηκε στο 7,19%.

  Η αποτίμηση της εταιρείας (εισηγμένη από το 1967) στο Χρηματιστήριο από τον περασμένο Ιανουάριο έχει ενισχυθεί σημαντικά και από τα 19 εκατ.ευρώ την περίοδο εκείνη, έχει ανέλθει στα επίπεδα των 35 εκατ.ευρώ. Η μετοχή μετά τη χθεσινή ανακοίνωσε έφθασε να ενισχύεται μέχρι και 14,5% και πλέον βρίσκεται σε διαπραγμάτευση σε υψηλά 5ετίας. 

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων