Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Απρ-2018 08:23

  Πώς η ΑΛΚΟ Ελλάς βρέθηκε στο χείλος των κατασχέσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Η περασμένη Δευτέρα ήταν μία ακόμη δύσκολη ημέρα στην πολυτάραχη πορεία της βιομηχανίας παραγωγής και εμπορίας προφίλ αλουμινίου ΑΛΚΟ Ελλάς, συμφερόντων της οικογένειας Τζώρτζη. Στα γραφεία της κοινοποιήθηκε έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης της Τράπεζας Πειραιώς επί του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο, για ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ, έναντι οφειλής ύψους 13,5 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί, ένα μήνα νωρίτερα,  αντίστοιχη έκθεση κατάσχεσης για έτερο ακίνητό της, στην Κάτω Κηφισιά όπου διατηρεί εκθετήριο, για ποσό 300 χιλιάδων ευρώ, έναντι απαίτησης 712 χιλ.ευρώ.

  Οι νομικοί της εταιρείας έσπευσαν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο ασκώντας ανακοπή κατά της κατασχετήρια έκθεσης. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και παραμένει. Η ΑΛΚΟ κινδυνεύει να χάσει το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο και να οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της, ύψους 30 εκατ. ευρώ έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος και απαιτητός.

  Τράπεζες αλλά και ΕΦΚΑ έχουν ζητήσει να πραγματοποιηθούν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας για να εξοφληθούν οφειλές. Ήδη, εκκρεμεί από τον Ιανουάριο του 2017 διαταγή πληρωμής υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για την καταβολή 3 εκατ. ευρώ, από συνολική οφειλή 13,5 εκατ. ευρώ, η οποία και σχετίζεται με την προ ημερών κοινοποίηση από την τράπεζα στην εταιρεία της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης για το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο.

  Η εξαμηνιαία οικονομική έκθεση (2017) είναι αποκαλυπτική των ζητημάτων που ταλανίζουν τη βιομηχανία.

  * Επί των ακινήτων της εταιρείας υπάρχουν εγγεγραμμένα εμπράγματα βάρη υποχρεώσεων ύψους 12 εκατ. ευρώ υπέρ των πιστωτριών τραπεζών.

  * Οι τράπεζες (Πειραιώς και Alpha) έχουν ενημερώσει ότι τα δάνεια έχουν μεταφερθεί σε οριστική καθυστέρηση και έχουν καταστεί απαιτητά.

  * Επεβλήθη κατάσχεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη θέση Κύριλλο στον Ασπρόπυργο, από τον ΕΦΚΑ, λόγω οφειλής 535 χιλ. ευρώ.

  * Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε sale and lease back (σύμβαση πώλησης και επαναμίσθωσης) του μηχανολογικού εξοπλισμού διέλασης (πρέσες) με την εταιρεία GreenDay με συνολικό τίμημα 310.500 ευρώ.

  * Υπάρχουν αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις 2,1 εκατ. ευρώ, με αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις 668 χιλ.ευρώ.

  Η ALCO στην εξαμηνιαία οικονομική κατάσταση 2017 αναφέρει ότι "βρίσκεται σε επαφές προκειμένου να συμφωνηθεί αναδιάρθρωση των όρων αποπληρωμής του συνόλου του μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου δανεισμού”. Δεν είναι γνωστό ποια είναι η κατάληξη των επαφών αυτών, ούτε πως θα εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις.

  Παράλληλα, ο ορκωτός λογιστής προειδοποιεί ότι το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της εταιρείας υπερβαίνουν το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά 30,8 εκατ.ευρώ, υπάρχουν συνεχιζόμενες λειτουργικές ζημίες και απαιτείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης ότι μεταξύ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων περιλαμβάνονται και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς ποσού 30 εκατ.ευρώ. "Οι συνθήκες αυτές υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα του Ομίλου και της Εταιρείας να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα”, σημειώνεται.

  Η ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ ιδρύθηκε το 1990 και έχει έδρα στον Ασπρόπυργο Αττικής. Δραστηριοποιείται εμπορικά με το σήμα Alοusystem, διαθέτει μονάδα στον Ασπρόπυργο με εγκαταστάσεις 12.300 τ.μ. με δύο πρέσες ετήσιας παραγωγής 18.000 τόνων, ένα υπερσύγχρονο χυτήριο ανακύκλωσης σκράπ και μια μονάδα κάθετης ηλεκτροστατικής βαφής, μεταξύ άλλων. Το 1997 εισήχθη στο Χ.Α., όμως από το Μάρτιο του 2015 η διαπραγμάτευση των μετοχών της έχει ανασταλεί. Ο ορκωτός ελεγκτής είχε τότε σημειώσει, μεταξύ άλλων, ότι δεν τέθηκαν υπόψη των ελεγκτών οι οικονομικές καταστάσεις 2014 της συγγενούς Alco Deutschland AG και ως εκ τούτου δεν μπόρεσαν να βεβαιώσουν την αποτίμηση του λογαριασμού "Επενδύσεις σε συγγενείς επιχειρήσεις" και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στις οικονομικές καταστάσεις. Η ΑΛΚΟ έχει επεκταθεί επίσης στον κλάδο των ΑΠΕ με την "Alousystem Φωτοβολταϊκά”. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 2,8 εκατ. ευρώ και εμφάνισε ζημιές προ φόρων 2,78 εκατ.ευρώ.

  Η εταιρεία ανήκει στον επιχειρηματία Θόδωρο Τζώρτζη (Θ. Τζώρτζης 29,36%, Angel –ελεγχόμενη από τον Θ. Τζώρτζη – 24,6%, Κ. Γεωργιάδης 13,3%), ο οποίος δεν μετέχει στη διοίκηση. Ο κ. Τζώρτζης, σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία δεν έχουν επιβεβαιωθεί, εμφανίζεται να σχετίζεται με τις αγορές μετοχών της MIG και συγκεκριμένα με πακέτο μετοχών 9,65% της εταιρείας που πουλήθηκε, όπως ανακοινώθηκε, από το Dubai Financial Group στον γερμανό επενδυτή Γιόχεν Μίλλερ. Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι πλέον κατέχει ποσοστό 4,54% της εταιρείας, χωρίς να γνωστοποιείται τι απέγινε το υπόλοιπο ποσοστό. Η Τράπεζα Πειραιώς ως πιστωτής του ομίλου της MIG ελέγχει το 31,2% των μετοχών της τελευταίας, όμως το ποσοστό της μπορεί να κινηθεί στα επίπεδα του 75%, μέσω της άσκησης του δικαιώματος μετατροπής σε μετοχές των ομολογιών από δάνειο που έχει χορηγήσει.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων