Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Απρ-2018 07:37

  Στις 26 Απριλίου κλείνει η πώληση των NPLs της Attica Bank

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στις 26 Απριλίου κλείνει η πώληση των NPLs της Attica Bank

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Στη φάση της διαπραγμάτευσης με τα funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Attica Bank, συνολικού ποσού 700,5 εκατ. ευρώ, θα μπει την ερχόμενη εβδομάδα η διοίκηση της Τράπεζας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η συμφωνία με τον αγοραστή των δανείων θα οριστικοποιηθεί στις 26 Απριλίου ώστε στις αρχές Μαΐου να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ύψους 198 εκατ. ευρώ. Με μερική χρήση των κεφαλαίων της αύξησης, θα πραγματοποιηθεί η εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ύψους 100,2 εκατ. ευρώ.

  Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank θα γίνει με την έκδοση 660 εκατομμυρίων νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με μετρητά και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ του παλαιού μετόχου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με την είσοδο του ξένου στρατηγικού επενδυτή που επιδιώκεται μέσω της αύξησης κεφαλαίου, το ποσοστό του ΕΦΚΑ στην Attica Bank θα υποχωρήσει γύρω στο 35% από 50,13% σήμερα (σημειώνεται ότι υπάρχει δέσμευση έναντι των "θεσμών", το ποσοστό του ΕΦΚΑ να πέσει κάτω του 50%). Οι άλλοι βασικοί μέτοχοι της Τράπεζας, το ΤΑΠΙΛΤΑΤ και το ΤΣΜΕΔΕ που έχουν ποσοστά 7,9% και 5,63% αντιστοίχως, αναμένεται να τα διατηρήσουν. 

  Η επικείμενη πώληση του δεύτερου τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου δανείων της Attica Bank (έχει προηγηθεί τον Ιούλιο 2017 η πώληση 1,3 δισ. ευρώ στον χρηματοοικονομικό όμιλο Aldridge) αφορά μη καταγγελμένα επιχειρηματικά δάνεια της Τράπεζας, τα οποία έχουν τιτλοποιηθεί και μεταβιβαστεί στα τέλη του περασμένου έτους στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) ABS Metexelixis S.A., με έδρα το Λουξεμβούργο. Έναντι της τιτλοποίησης, η Metexelixis εξέδωσε και μεταβίβασε στην τράπεζα α) ένα ομόλογο Σειράς Α, υψηλής εξασφάλισης, ονομαστικής αξίας 343,25 εκατ. ευρώ (Senior Note) και β) ένα ομόλογο Σειράς Β, μειωμένης εξασφάλισης, ονομαστικής αξίας 357,25 εκατ. ευρώ (Junior Note).

  Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και της μείωσης του λειτουργικού κόστους ώστε ο δείκτης κόστους προς έσοδα να προσεγγίσει τα επίπεδα των συστημικών τραπεζών, η Attica Bank "τρέχει" από τις 26 Μαρτίου πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το πρόγραμμα έχουν αποδεχθεί μέχρι στιγμής 100 εργαζόμενοι, σπεύδοντας να επωφεληθούν από bonus ποσού 5.000 ευρώ που είχε ορίσει η Τράπεζα για την αποδοχή του προγράμματος μέσα στην πρώτη εβδομάδα. 

  Το πρόγραμμα λήγει στις 13 Απριλίου και προσφέρει μέγιστο ποσό αποζημίωσης 200.000 ευρώ μικτά. Στους εργαζόμενους ηλικίας έως 45 ετών παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άδειας 2 ετών με καταβολή του 70% των μικτών αποδοχών.

  Το πρόγραμμα εθελουσίας της Attica Bank συνοδεύεται από παροχές ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (και οι δύο με πενταετή διάρκεια), πρόβλεψη ότι για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια θα συνεχίσουν να ισχύουν οι μέχρι σήμερα όροι, αλλά και επιπλέον bonus 10.000 ευρώ στο ένα από τα δύο μέλη ζευγαριού που συνυπηρετούν στην Τράπεζα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων