Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Απρ-2018 08:36

  Γιατί πούλησε τη μονάδα στο Ντουμπάι η Frigoglass

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατί πούλησε τη μονάδα στο Ντουμπάι η Frigoglass

  Μπορεί η προ διετίας συμφωνία ύψους 225 εκατ. ευρώ για την πώληση του συνόλου του κλάδου της υαλουργίας της Frigoglass να μην ολοκληρώθηκε ποτέ, οδηγώντας σε μια πολυσύνθετη κεφαλαιακή και δανειακή αναδιάρθρωση, ωστόσο ο όμιλος, χωρίς την πίεση του χρόνου, εξασφάλισε τελικά τις προϋποθέσεις για να πουλήσει μέρος της συγκεκριμένης δραστηριότητάς του στον συγκεκριμένο κλάδο.

  Πρόκειται για τη Jebel Ali FZE, της εταιρείας υαλουργίας που διατηρούσε στο Ντουμπάι την τελευταία 7ετία, η οποία πωλείται στην ATG Investments Limited, ένα fund για το οποίο δεν δόθηκαν διαθέσιμα στοιχεία. Η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι το συνολικό τίμημα της συναλλαγής θα ανέλθει σε 12,5 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων 5 εκατ. δολάρια θα καταβληθούν κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018. Τα υπολειπόμενα 7,5 εκατ. δολάρια σε 4 δόσεις μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

  Το 80% της παραγωγού γυάλινων μπουκαλιών και φιαλών Jebel Ali είχε αγοραστεί το 2011 από τη Frigoglass, έναντι 6,8 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου και καθαρού δανεισμού ύψους 23 εκατ. δολαρίων, όπως είχε ανακοινωθεί. Το Μάιο του 2015 αποκτήθηκε το εναπομένον 20% της εταιρείας από τη Frigoglass, έναντι 3,72 εκατ. ευρώ.

  Η εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες καθώς (με εξαίρεση την περυσινή χρονιά) ήταν ζημιογόνος, με αρνητικά ίδια κεφάλαια, παρότι είχε επιδιωχθεί να διευρυνθεί το χαρτοφυλάκιό προϊόντων και πελατειακής βάσης με νέους πελάτες (όπως οι SABMiller Australia, CCH Italy και GreenSpot Thailand), ενώ είχε επεκταθεί και σε έναν νέο τομέα παραγωγής φιαλών κρασιού. Το τρίτο τρίμηνο του 2017 η εισηγμένη είχε αναφέρει ότι οι πωλήσεις στην δραστηριότητά στο Ντουμπάι μειώθηκαν με διψήφιο ποσοστό, κυρίως λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από πελάτες αναψυκτικών και παραγωγών τροφίμων.

  Η πώληση της θυγατρικής στο Ντουμπάι θα επιτρέψει στη Frigoglass να επικεντρωθεί στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης και στην δραστηριότητα στον κλάδο Υαλουργίας στη Νιγηρία (Beta Glass Plc.). H νιγηριανή εταιρεία στην οποία η Frigoglass κατέχει ποσοστό 55,21% (θυγατρική της Frigoglass Industries Nigeria Limited) πραγματοποιεί κύκλο εργασιών της τάξης των 68 εκατ. ευρώ (2016). Συνολικά, το ενδιαφέρον του ομίλου στον κλάδο της υαλουργίας επικεντρώνεται πλέον στις αγορές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες αποτελούν βασικό στόχο της επενδυτικής στρατηγικής των πελατών του.

  H εισηγμένη θα αξιοποιήσει τα έσοδα από την πώληση προς αποπληρωμή του δανεισμού με εξασφάλιση πρώτης τάξης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο καθαρός δανεισμός στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθε σε 280 εκατ. ευρώ. Η Frigoglass αποτιμάται στο Χρηματιστήριο στα 58 εκατ. ευρώ. 

  Ν. Χρυσικόπουλος

  Διαβάστε ακόμη:

  - Πώς η Frigoglass αλλάζει σελίδα

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων