Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Μαρ-2018 07:39

  Ανατροπές φέρνει η επιτυχία του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ανατροπές φέρνει η επιτυχία του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Νέα δεδομένα δημιουργεί η επιτυχία της έκδοσης του επταετούς ομολόγου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το οποίο υπερκαλύφθηκε περισσότερο από δύο φορές, συγκεντρώνοντας το ποσό των 249,2  εκατ. ευρώ. Το success story του ομολογιακού, ύψους 120 εκατ. ευρώ, βρίσκεται, σήμερα, στο επίκεντρο της αγοράς και εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο για αντίστοιχες εκδόσεις από άλλες εισηγμένες εταιρείες με καλά θεμελιώδη μεγέθη.

  Κι αυτό εξαιτίας και της, άνευ προηγουμένου, συμμετοχής μεμονωμένων ιδιωτών μετόχων που συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά (η τιμή κάθε ομολογίας είχε οριστεί σε 1.000 ευρώ). Το γεγονός ότι το ομόλογο είναι διάρκειας επτά ετών, φανερώνει την εμπιστοσύνη των κατόχων των συνολικά 120.000 ομολογιών στις προοπτικές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία με επιτόκιο 3,95% πέτυχε να αντλήσει ρευστότητα ύψους 120 εκατ. ευρώ.

  Τα εταιρικά ομόλογα αποτελούν ολοένα και περισσότερο δημοφιλή επενδυτική λύση (παρότι οι αποδόσεις δεν είναι εγγυημένες), καθώς τα επιτόκιά τους είναι πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με αυτά των προθεσμιακών καταθέσεων.

  Οι επενδύσεις

  Ο όμιλος, που έχει το καλό προηγούμενο της υπερκάλυψης κατά 2,7 φορές του πράσινου ομολόγου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει επενδύσει 2 δισ. ευρώ εν μέσω κρίσης. Τα κεφάλαια που άντλησε θα κατευθυνθούν σε νέες και υφιστάμενες επενδύσεις, στην προπληρωμή τραπεζικού ομολογιακού κεφαλαίου και στην κάλυψη των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.

  Στρατηγικός στόχος της εισηγμένης είναι η διαφοροποίηση της δραστηριότητας, η απεξάρτηση από τον κλάδο των κατασκευών και η έμφαση στις παραχωρήσεις, στα έργα περιβάλλοντος και τα ενεργειακά έργα.

  Σήμερα, στους τομείς των παραχωρήσεων, η εισηγμένη συμμετέχει με ποσοστά πλειοψηφίας στους αυτοκινητοδρόμους Νέα Οδός - Ιόνια Οδός και την Κεντρική Οδό, ελέγχοντας με 17% την Ολυμπία Οδό.

  Το "στόρι" της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που διαθέτει ανεκτέλεστο 1,8 δισ. ευρώ (χωρίς να συμπεριληφθούν νέες συμβάσεις 1,3 δισ.), αναμένεται να τροφοδοτηθεί με ώριμα προς υπογραφή μεγάλα έργα.

  Σε αυτά ανήκουν το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης (480 εκατ. ευρώ) που θα υλοποιήσει κοινοπρακτικά με την ινδική GMR, όπως και η Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου (150 εκατ. ευρώ), έργο που θα υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

  Αρχές Φεβρουαρίου η εταιρεία ανέλαβε τη δεύτερη φάση της κατασκευής της μαρίνας Αγίας Νάπας (164 εκατ. ευρώ) στην Κύπρο, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την έναρξη κατασκευής του νότιου τμήματος (Λαμία - Ξυνιάδα) του αυτοκινητόδρομου Ε65, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων