Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Μαρ-2018 16:58

  Μεγάλο ενδιαφέρον και ψηλά μπινταρίσματα για ΔΕΣΦΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μεγάλο ενδιαφέρον και ψηλά μπινταρίσματα για ΔΕΣΦΑ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:35

  Στο γεγονός ότι οι προσφορές στο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ ήταν πολύ κοντά μεταξύ τους οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ για υποβολή βελτιωμένων προσφορών από τις δύο κοινοπραξίες.

  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν "καλές προσφορές”, οι οποίες "ξεπερνούν κατά πολύ τα 400 εκ. ευρώ” από τις δύο κοινοπραξίες, που "δεν απείχαν πολύ μεταξύ τους”.

  Με βάση τις πληροφορίες αυτές, δεν ισχύει το ενδεχόμενο να ζητήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η υποβολή νέων προσφορών επειδή οι πρώτες υπολείπονταν της ανεξάρτητης αποτίμησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό των πωλητών και η οποία άνοιξε μαζί με τις προσφορές των δύο κοινοπραξιών.​

  Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Βελτιωμένες προσφορές και από τις δύο κοινοπραξίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ μετά το άνοιγμα των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

  Όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από το ταμείο το ΔΣ, του ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ στην αποσφράγιση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

  Το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε ότι βάσει των όρων του διαγωνισμού ζητήθηκε η υποβολή βελτιωτικών προσφορών, οι οποίες θα αξιολογηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

  Στην ανακοίνωση του ταμείου δε γίνεται αναφορά στο ύψος των προσφορών αλλά ούτε και εάν αυτές ξεπέρασαν την ανεξάρτητη αποτίμηση.

  Υπενθυμίζεται ότι μέσω του διαγωνισμού διατίθεται το 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ). Στη διαδικασία συμμετέχουν δύο (2) επενδυτικά σχήματα:

  Η κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.

  Η κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

  Τι προβλέπουν οι όροι

  Οι όροι που επικαλείται το ΤΑΙΠΕΔ, βάσει των οποίων ζητήθηκαν βελτιωμένες προσφορές και από τους δύο συμμετέχοντες, αναφέρουν ότι αυτό ζητείται σε περίπτωση που η απόσταση μεταξύ τους είναι μικρότερη του 15% ή σε περίπτωση που ανεξάρτητα από την απόσταση, και οι δύο είναι κάτω από την ανεξάρτητη αποτίμηση.

  Χάρης Φλουδόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων