Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Μαρ-2018 08:16

  Χρονιά σημαντικών αποφάσεων το 2018 για τη Συστήματα Sunlight

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Χρονιά σημαντικών αποφάσεων το 2018 για τη Συστήματα Sunlight

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Η περαιτέρω διείσδυση στις μεγάλες αγορές μπαταριών έλξης (traction) της Ευρώπης και της Αμερικής αποτελεί τον κύριο στόχο της Συστήματα Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia, για το 2018.

  Η εταιρεία έχοντας εστιάσει στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και λύσεων, πέτυχε να διευρύνει στο προηγούμενο διάστημα το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της, πετυχαίνοντας την επέκτασή της σε νέες γεωγραφικές περιοχές. Σε ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους των media, η διοίκηση της Sunlight ανέφερε πως για να ισχυροποιήσει τη θέση της στις δυναμικές αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, πέρυσι εστίασε στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και λύσεων, τόσο στην κατηγορία των Μπαταριών Έλξης, όσο και στην κατηγορία των Μπαταριών Εφεδρικής χρήσης.

  Ειδικά στην αγορά των μπαταριών έλξης (η συγκεκριμένη κατηγορία μαζί με της μπαταρίες εφεδρικής χρήσης αποφέρουν το 75% των πωλήσεων), η εταιρεία ενέτεινε τις προσπάθειες διείσδυσης στην αγορά της Αμερικής αυξάνοντας το δίκτυο διανομής της και τις πωλήσεις της. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight κ. Β. Μπίλλης, "η αγορά της βορείου Αμερικής αποτελεί στόχευση στρατηγικά και τακτικά, καθώς διαβλέπουμε σημαντικές ευκαιρίες δραστηριοποίησης”.

  Για την αμερικανική αγορά, οι επικεφαλής της Sunlight βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης των επιλογών με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας σε μια αγορά το μέγεθος της οποίας ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια στοιχεία. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα αποσαφηνιστεί το το μοντέλο και το πλάνο που θα επιλεγεί. Ήδη η εταιρεία έχει προσαρμόσει προϊόντα της στις αμερικανικές προδιαγραφές μπαταριών, προκειμένου να διευκολυνθεί η διεύρυνση του αποτυπώματος της στην εκεί αγορά.

  Hub στην Ιταλία

  H Sunlight προχώρησε παράλληλα σε μια σημαντική κίνηση που θα επιτρέψει την περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας της στις αγορές της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης. Από τον περασμένο Δεκέμβριο σύστησε θυγατρική στην Ιταλία (Reliable Battery Solutions Srl) υπό την οποία θα τεθεί σε λειτουργία hub για τη συναρμολόγηση και εμπορία μπαταριών βιομηχανικού τύπου, ώστε να υποστηριχθούν οι πελάτες του ομίλου στις αγορές της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης. "Η απόσταση από το Νέο Όλβιο Ξάνθης, όπου βρίσκεται η μονάδα παραγωγής μας, πολλές φορές αποτελούσε εμπόδιο για να εξυπηρετηθούν μεγάλοι πελάτες, υφιστάμενοι και νέοι. Με τη δημιουργία του hub στη Βερόνα, θα πετύχουμε καλύτερη τροφοδοσία για τα μεγάλα εργοστάσια της Ευρώπης”, ανέφερε ο κ. Μπίλλης. Το νέο κέντρο διανομής και συναρμολόγησης προϊόντων θα είναι έτοιμο τον προσεχή Μάιο και η λειτουργία του αναμένεται να ενισχύσει τα μεγέθη της εταιρείας.

  Σε ό,τι αφορά στη μονάδα της εταιρείας στη Ξάνθη που αποτελεί το μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών, οι επενδύσεις 4,3 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν σε νέο, αποδοτικότερο εξοπλισμό, οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής κατά 24%, με την ετήσια παραγωγή να σημειώνει ιστορικό υψηλό 1,9 εκατ. στοιχείων (2017). Οι επενδύσεις αυτές ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας στη διεθνή αγορά, επιτρέποντας τη διάθεση του προσφερόμενου προϊόντος σε χαμηλότερο κόστος. Για το 2018, το ύψος των επενδύσεων αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα. Συνολικά, η εταιρεία έχει υλοποιήσει επενδύσεις 24,6 εκατ. ευρώ την τελευταία 5ετία.

  Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της Sunlight σε χρηματιστηριακή αγορά, έπειτα από την έκδοση ομολογιακού δανείου 50 εκατ.ευρώ, οι ομολογίες του οποίοι διαπραγματεύσονται στο Χ.Α., ο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight ανέφερε ότι ο όμιλος Olympia γνωρίζει καλά το project ενός listing, όπως επίσης και το Χρηματιστήριο Αθηνών που περιλαμβάνεται στις επιλογές της εταιρείας, όμως η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας σε κάποιο χρηματιστήριο θα εξεταστεί στο μέλλον και ανάλογα με τις ανάγκες χρηματοδότησης των επενδύσεων.

  Σημειώνεται, τέλος, ότι το 92% των πωλήσεων της εταιρείας εξάγεται. Το 2017 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Sunlight ανήλθε στα 194,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 26% σε σχέση με το 2016. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 22 εκατ, ενισχυμένα κατά 28% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ τα κέρδη προ φόρων στα 8,4 εκατ., έναντι 2,3 εκατ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου, διαμορφώθηκε στα 67,1 εκατ. έναντι 75 εκατ. την 31/12/2016. H Sunlight έχει διπλασιάσει τοι προσωπικό της την τελευταία 4ετία, φθάνοντας σήμερα τους 820 εργαζόμενους. Να αναφερθεί ότι ο αριθμός του προσωπικού αυξήθηκε κατά 74 άτομα το 2017 σε σχέση με το 2016.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων