Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Μαρ-2018 08:24

  Το σήμα από το deal Alpha Bank-B2Holding για τα ελληνικά NPLs

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το σήμα από το deal Alpha Bank-B2Holding για τα ελληνικά NPLs

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τα distressed δάνεια των ελληνικών τραπεζών, το οποίο "χτίζεται" σε υψηλότερες προσφερόμενες τιμές όσο αυξάνουν οι συναλλαγές, πιστοποιεί η χθεσινή οριστική συμφωνία της Alpha Bank με τον επενδυτικό όμιλο B2Holding για την πώληση του χαρτοφυλακίου καταναλωτικών NPLs 2 δισ. ευρώ.

  Πρόκειται για την δεύτερη συναλλαγή πώλησης NPLs που διενεργείται στην ελληνική αγορά και πρώτη από πλευράς Alpha Bank. Το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων και άνευ εξασφαλίσεων δανείων λιανικής, με την επωνυμία Venus, της Alpha Bank είναι συνολικού υπολοίπου 3,7 δισ. ευρώ και συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ με ημερομηνία αναφοράς την 30ή/6/2017. Το τίμημα της συναλλαγής που θα ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα, ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 4,5% επί του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου. Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου έχει αναλάβει η Cepal, θυγατρική της Alpha Bank και της Aktua. 

  To deal της Alpha Bank έρχεται πέντε μήνες μετά από το opening των πωλήσεων NPLs που έκανε η Eurobank τον Οκτώβριο του 2017. Η Eurobank είχε πωλήσει στη σουηδική Intrum "πακέτο" καταναλωτικών NPLs 1,5 δις. ευρώ στο 3% της ονομαστικής του αξίας, εισπράττοντας 45 εκατ. ευρώ. 

  Η ενίσχυση του προσφερόμενου τιμήματος για αντίστοιχης δομής μη εξυπηρετούμενα δάνεια πέντε μήνες μετά είναι ενδεικτική αφενός της σταδιακής ωρίμασης της αγοράς, η οποία επιτρέπει και μεγαλύτερου ύψους πωλήσεις χαρτοφυλακίων, αφετέρου του εντεινόμενου ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για distressed ελληνικά assets. 

  Το ενδιαφέρον αυτό αποτυπώνεται και στο μέγεθος των ξένων "παικτών" που μπαίνουν στην ελληνική αγορά, αφού τόσο η Intrum, όσο και η B2Holding, είναι κολοσσοί στη διαχείριση NPLs. 

  Σε συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στο Capital.gr, ο κ. Olav Dalen Zahl, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου B2Holding, έχει επισημάνει ότι η  B2Holding αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ομίλους διαχείρισης οφειλών στην Ευρώπη, με έδρα τη Νορβηγία (οι μετοχές του ομίλου είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Όσλο) και παρουσία σε 19 χώρες, στη Βόρεια, την Κεντρική και τη ΝΑ Ευρώπη, καθώς και στην Πολωνία. Σύμφωνα με τον CEO  της B2Holding, η Ελλάδα αποτελεί αγορά - "κλειδί" και βασικό κόμβο για τις δραστηριότητες του ομίλου στην ΝΑ Ευρώπη.

  Όσο για τον τρόπο με τον οποίο κινείται η εταιρία για τη διαχείριση NPLs, o CEO  της B2Holding έχει αναφέρει στο Capital.gr ότι αξιοποιεί μία σειρά "βέλτιστων πρακτικών" προσφέροντας: α)  φιλικό διακανονισμό, β) πολλές εναλλακτικές για τη διευθέτηση της οφειλής (π.χ. εξόφληση στη λήξη, διαγραφή μέρους ή του συνόλου  (συνεκτιμώντας τα πραγματικά δεδομένα κάθε οφειλέτη), γ) ευελιξία στη διαμόρφωση εξατομικευμένων λύσεων που ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και δυνατότητες των πελατών της. "Είμαστε ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις που θα μας επιτρέψουν να ανακτήσουμε το μέρος της συνολικής οφειλής που μπορεί ρεαλιστικά να πληρωθεί", είχε αναφέρει ο κ. Zahl στο Capital.gr, σημειώνοντας επίσης ότι το "κούρεμα" μιας οφειλής δεν αποτελεί συνήθη πρακτική στην Ευρώπη και η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην Οικονομία.

  Υπενθυμίζεται ότι στο γ΄ τρίμηνο 2017 η Alpha Bank είχε πωλήσει σε θυγατρική της B2Holding χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής στη Ρουμανία, ύψους 50 εκατ. ευρώ. 

  Σημειώνεται επίσης ότι η θυγατρική του ομίλου B2Holding, B2Kapital, έχει λάβει από την ΤτΕ  άδεια διαχείρισης ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, για το χαρτοφυλάκιο των καταναλωτικών NPLs της Alpha Bank που πωλήθηκε στην B2Holding εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από περίπου 15 funds. Κατόπιν αυτού, η Τράπεζα σχεδιάζει και follow up στο "πακέτο" Venus μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ στην παρούσα φάση έχει ξεκινήσει την προεργασία για την πώληση χαρτοφυλακίου με εξασφαλίσεις (χαρτοφυλάκιο "Jupiter" μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων, ίσως και μεγαλύτερων επιχειρήσεων), ύψους μεταξύ 1 – 2 δις. ευρώ.  

  Το πρώτο deal πώλησης εξασφαλισμένων NPLs θα ολοκληρωθεί προσεχώς από την Τράπεζα Πειραιώς (project Amoeba, ύψους 1,6 δις. ευρώ). Η Τράπεζα θα ολοκληρώσει σύντομα και την πώληση ανεξασφάλιστων NPLs 2,3 δις. ευρώ (χαρτοφυλάκιο Arctos).

  Τέλος, εντός του Μαρτίου αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο "Earth" της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει ανεξασφάλιστα δάνεια ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ (που φτάνουν τα 5,2 δις. ευρώ συνυπολογιζομένων των τόκων).  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων