Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Μαρ-2018 08:07

  Veldkamp: Ακολουθήστε το παράδειγμα της Ολλανδίας στις startups

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Veldkamp: Ακολουθήστε το παράδειγμα της Ολλανδίας στις startups

  "Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να μείνουν στα χαρτιά, αλλά να γίνουν πράξη. Χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη φιλοδοξία, σίγουρα από το κράτος, αλλά επίσης και από τον ιδιωτικό τομέα”. Ο Ολλανδός πρέσβης στην Ελλάδα, Caspar Veldkamp κατά την ομιλία του σε συνέντευξη Tύπου με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Hellenic Innovation Forum, στο οποίο φέτος τιμώμενη χώρα θα είναι η Ολλανδία (μετά το Ισραήλ πέρυσι), τόνισε πως η επιχειρηματικότητα μέσω των startups μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας, αρκεί- όπως είπε- το ελληνικό περιβάλλον να γίνει πιο ανταγωνιστικό, αλλά και πολύ πιο φιλικό για τους υποψήφιους επενδυτές.

  Η Ολλανδία θεωρείται πρωτοπόρος στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ενώ κρατικοί φορείς, πανεπιστήμια και ιδιωτικές επιχειρήσεις στηρίζουν τα βήματα των startups εντός και εκτός χώρας. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε ο Ολλανδός πρέσβης, πως 70 χιλ. θέσεις εργασίας έχουν προκύψει από αυτές. Μάλιστα το "YES!Delft incubator", το "εκκολαπτήριο" καινοτόμων ιδεών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Delft, με το οποίο συνεργάζεται το Orange Grove, αναφέρει πως οι 200 startups που στηρίζει έχουν δημιουργήσει 1.400 θέσεις εργασίας. 

  Η ολλανδική πρεσβεία λειτουργεί από το 2013 στην Ελλάδα το Orange Grove, μια "θερμοκοιτίδα" για την προώθηση νέων ιδεών και την ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος των startups, με στόχο τον περιορισμό της φυγής των νέων ταλέντων στο εξωτερικό και τη συνεργασία των δύο χωρών στο χώρο της καινοτομίας. 

  "Για να συνεχίσει η χώρα να βαδίζει στο μονοπάτι της ανάπτυξης, οι αλλαγές είναι απαραίτητες. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 87η θέση παγκοσμίως στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας (Global Competitiveness Index) χαμηλότερα από χώρες όπως η Ουκρανία και η Αλγερία. Αυτό δεν είναι θετικό για ένα κράτος που βρίσκεται στην ζώνη του Ευρώ" υπογράμμισε ο Ολλανδός πρέσβης, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα προώθησης και στήριξης της καινοτομίας και των νέων επιχειρηματικών ιδεών. 

  "Περισσότερη ανταγωνιστικότητα θα βοηθούσε. Πολλά προϊόντα στην Ελλάδα είναι ακριβότερα σε σύγκριση με παρόμοια στην χώρα μου, παρά το γεγονός πως εδώ οι μισθοί είναι χαμηλότεροι. Αυτό είναι ανησυχητικό. Πρέπει να σπάσουμε τα εμπόδια στην αγορά.

  Για τους ξένους επενδυτές, το να συνεχίσει η Ελλάδα να προχωρά, είναι συμβολικής και παράλληλα πρακτικής σημασίας. Είναι σημαντικό για παράδειγμα να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο. Ένας επενδυτής που θέλει να χτίσει ένα καινούργιο εργοστάσιο θα προτιμήσει να πάει στην Πορτογαλία ή τη Σλοβακία” συμπλήρωσε ο κ.  Caspar Veldkamp.

  Μέχρι σήμερα 140 startups έχουν επεξεργαστεί την ιδέα τους στις εγκαταστάσεις τις ολλανδικής πρεσβείας επί της λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου, έχοντας πρόσβαση σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, νομικές και λογιστικές υπηρεσίες και τη δυνατότητα δικτύωσης με το συνολικό δίκτυο του Orange Grove (εταιρίες, πανεπιστήμια, φορείς, άτομα, αλλά και την Ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα). Παρέχεται επίσης υποστήριξη από "μέντορες" οι οποίοι δίνουν συμβουλές σε όλα τα στάδια της επιχειρηματικής ιδέας, συμμετοχή σε bootcamps, training sessions και workshops από ειδικούς. 

  Το Hellenic Innovation Forum θα διεξαχθεί το διήμερο 19-20 Ιουνίου και στόχος είναι η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την προώθηση του οικοσυστήματος των startups, η παρουσίαση καινοτόμων εταιρειών, αλλά και η επαφή νέων επιχειρηματιών με υποψήφιους επενδυτές.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων