Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Μαρ-2018 07:39

  Ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών για την ΑΜΚ της Praxia Bank

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτών για την ΑΜΚ της Praxia Bank

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Ισχυρό ενδιαφέρον για το εγχείρημα της Praxia Bank από πλευράς ξένων επενδυτών, δείχνουν οι πρόσφατες επαφές της διοίκησης της τράπεζας στο εξωτερικό. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στον πρώτο γύρο επαφών που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο του road show για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Praxia Bank, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με 45 μεγάλα funds του εξωτερικού. Οι επαφές πραγματοποιήθηκαν σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βοστώνη, ενώ στις αρχές Απριλίου το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί, με τους ενδιαφερόμενους που θα προχωρήσουν στη φάση του due diligence. 

  Υπενθυμίζεται ότι η Praxia Bank στοχεύει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 200 – 250 εκατ. ευρώ. Στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας προτίθεται να συμμετάσχει με ποσό 40 – 60 εκατ. ευρώ και ο Bob Diamond, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Atlas Merchant Capital που είναι ο βασικός μέτοχος της Praxia Bank. Σύμβουλοι για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι η Citi και η Axia.

  Από τις επαφές με τους ξένους επενδυτές διαπιστώνεται μεγάλο ενδιαφέρον και θετική ανταπόκριση τόσο ως προς την ιδέα του μοντέλου λειτουργίας της Praxia Bank, όσο και ως προς τη διοικητική της ομάδα. 

  Σύμφωνα με την παρουσίαση των συμβούλων προς τους διεθνείς επενδυτές, η Praxia Bank θα στοχεύσει σε χρηματοδοτήσεις τομέων της αγοράς, οι οποίοι εκτιμάται ότι τα προσεχή χρόνια θα χρειαστούν νέα χρηματοδοτικά κεφάλαια από την αγορά, ύψους 30 δις. ευρώ. Όπως επισημαίνεται, η εστίαση της τράπεζας στις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στα καταναλωτικά δάνεια γίνεται καθώς οι συγκεκριμένοι τομείς προσφέρουν πολύ καλύτερες αποδόσεις συγκριτικά με άλλες αγορές της ευρωζώνης και μπορούν να αποφέρουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων μεγαλύτερη του 20%. 

  Το σχέδιο ανάπτυξης της Praxia Bank εστιάζει στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και λιανικής τραπεζικής με παράλληλο  στόχο την αποτελεσματικότητα του κόστους λειτουργίας και τη χρήση της ψηφιοποίησης. Η Praxia Bank θα λειτουργήσει με περιορισμένο αριθμό υποκαταστημάτων, αναπτύσσοντας κυρίως την τεχνολογία για την προσέλκυση καταθέσεων. Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός προβλέπει 4 business centers (hubs) και περίπου 40 καταστήματα (kiosks) σε όλη την Ελλάδα.

  Ο σχεδιασμός με επίκεντρο τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs) απορρέει από την εκτίμηση της διοίκησης της Τράπεζας ότι αυτός θα είναι ο τομέας που θα πρωταγωνιστήσει στην επανεκκίνηση της ελληνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα τράπεζα έχει τη δυναμική να προχωρήσει σε χορηγήσεις περί τα 2,5 δις. ευρώ, ενώ σε δεύτερη φάση, θα δραστηριοποιηθεί και στη χρηματοδότηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων (SBBs). Ειδικότερα, οι χρηματοδοτήσεις της Praxia Bank θα κατευθυνθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη χρηματοδότηση αυτοκινήτου και στην καταναλωτική πίστη. Η χρηματοδότηση της ίδιας της τράπεζας θα προέλθει από καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων.

  Παρουσιάζοντας στους ξένους επενδυτές τις επενδυτικές και χρηματοδοτικές προοπτικές που διανοίγονται στην ελληνική Οικονομία μετά από οκτώ κρίσης, οι σύμβουλοι για την ΑΜΚ της Praxia Bank επισημαίνουν ότι διαμορφώνεται μία μοναδική ευκαιρία για την Praxia Bank να αναδειχθεί ως η πρώτη Challenger Bank στην ελληνική αγορά. Challenger Bank ονομάζονται οι τράπεζες που αναπτύσσονται στη βάση μοντέλου που χαρακτηρίζεται από μικρό μέγεθος, ψηφιοποίηση, δραστηριότητα σε εξειδικευμένα κομμάτια της αγοράς και επικέντρωση στον πελάτη. Ατού των τραπεζών αυτών, όπως και στην περίπτωση της Praxia Bank, είναι το ότι είναι απαλλαγμένες από την κληρονομιά των "κόκκινων" δανείων που βαραίνει τις μεγάλες τράπεζες. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων