Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Μαρ-2018 14:31

  Goldman Sachs: Τι "κράτησε" από τις συναντήσεις με τις ελληνικές τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Goldman Sachs: Τι "κράτησε" από τις συναντήσεις με τις ελληνικές τράπεζες

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:26

  Ενθαρρυντικά σημάδια βλέπει η Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες σε έκθεσή της με ημερομηνία 8 Μαρτίου, μετά από συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τραπεζίτες, διαχειριστές κόκκινων δανείων καθώς και εκπροσώπους των τοπικών και διεθνών θεσμών.

  Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, "το feedback από τις συναντήσεις μας καταδεικνύει περισσότερα εποικοδομητικά στοιχεία για την ποιότητα των asset, ένα επιφυλακτικά αισιόδοξο outlook για την έκβαση των stress test και περαιτέρω ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης".

  Οι συζητήσεις των στελεχών της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ανέδειξαν επίσης την ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις του κόστους με στόχο την αντιστάθμιση των πιέσεων στα έσοδα και τους κινδύνους αναφορικά με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας.

  Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση buy για την Alpha Bank, λόγω της εικόνας που έχει για το χαμηλότερο προφίλ ρίσκου, που οδηγεί στη βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών, και στην πρόοδο σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση των NPE’s.

  Stress test: Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, οι συναντήσεις που είχε στην Αθήνα υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά, τράπεζες και αρχές, παραμένουν ευρύτερα εποικοδομητικοί για το πιθανό αποτέλεσμα των stress test των ελληνικών τραπεζών, με τους βασικούς κινδύνους να αφορούν τα μοντέλα IFRS9 και την πολιτική διάσταση της δοκιμασίας.

  Από τις συζητήσεις η Goldman Sachs ξεχώρισε ότι "οι συνομιλητές μας επισήμαναν (1) μια πιο ευνοϊκή δέσμη μακροοικονομικών μεταβλητών, ιδιαίτερα στο δυσμενές σενάριο, (2) στο ότι για τις συστημικές ελληνικές τράπεζες θα ξεκινάνε από υψηλότερη κεφαλαιοποίηση (τα τεστ) και (3) στη λιγότερο αυστηρή μεθοδολογία των tests σε σχέση με την προηγούμενη το 2015.

  Οι τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από τη σταδιακή εισαγωγή (30% στην περίοδο του test) της εμπροσθοβαρούς επίπτωσηςτου IFRS9 (έως 8-10 μονάδες βάσης της κάλυψης) στους μεταβατικούς κεφαλαιακούς δείκτες και από το ότι δεν θα υπάρχει ρητό όριο το οποίο θα πρέπει να ξεπεραστεί (αν και ένα όριο του 5,5%-8% θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς, σύμφωνα με τους συνομιλητές της αμερικανικής τράπεζας.

  Από την άλλη πλευρά, οι συζητήσεις της υποδηλώνουν ένα σημαντικό κενό μεταξύ των τωρινών μοντέλων του IFRS9 και των δεδομένων που είναι ως σημείο αναφοράς από τους ΕΒΑ/SSM, που θα χρειαστεί να προσαρμοστούν προς τα άνω.

  Ποιότητα των asset: Εν εξελίξει πρόοδος, κρίσιμη η διατήρηση του momentum
  Οι συναντήσεις της Goldman Sachs, της δίνουν την αίσθηση μιας προόδου σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, "πολυαναμενόμενη και πολύ αναγκαία", καθώς και βελτίωση του momentum πίσω από τις πωλήσεις των NPLs. Ο σχηματισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι καλύτερος, με την εκτεταμένη κάλυψη των εκκρεμών πωλήσεων collateral να υποστηρίζει την πειθαρχία στις πληρωμές ("Οι συνομιλητές μας εκτιμούν ότι οι "στρατηγικοί" κακοπληρωτές θα μπορούσαν να είναι περίπου το 30%-40% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων").

  Οι τράπεζες εκτιμάται ότι πέτυχαν τους στόχους για το τέλος του έτους από τον SSM και συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο προς τους πιο φιλόδοξους στόχους του 2018 τους επόμενους μήνες. Ωστόσο υπήρξε μικρότερη πρόοδος σε άλλα θέματα, όπως στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στην αντιμετώπιση κάποιων υποθέσεων πτώχευσης στο δικαστικό σύστημα.

  Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Δειλή έναρξη, υψηλές ελπίδες
  Μετά την αρχική καθυστέρηση και την ισχυρή πίεση από τις αρχές/θεσμούς, η πλατφόρμα είναι τώρα λειτουργική και αναμένεται να διεξαχθούν 2.000 περίπου πλειστηριασμοί ακινήτων (αναμένεται να ανέλθουν σε 8.000-10.000 το 2018). Οι πωλήσεις αρχικά αναμένεται να επικεντρωθούν σε μεγάλης αξίας ακίνητα (συχνά άνω των 300.000). Ο ρυθμός αναμένεται να αυξηθεί και οι τιμές των ακινήτων να μειώνονται όσο προχωρούμε στους επόμενους γύρους των πλειστηριασμών. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της Goldman Sachs, οι τράπεζες είναι έτοιμες να επανακτήσουν ακίνητα προκειμένου να υποστηρίξουν τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς ακινήτων, τηρώντας τους προϋπολογισμούς που προβλέπονται από τους στόχους του SSM.

  Πωλήσεις NPL: Πιο μεγάλος ο "αγωγός", με μεγαλύτερη ποικιλία
  Από τις συναντήσεις της Goldman Sachs προκύπτει ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρήσει σε περαιτέρω πωλήσεις NPLs κατά τη διάρκεια του 2018. Για αυτό το έτος προβλέπονται πωλήσεις 5 δισ. ευρώ (έναντι 1,5 δισ. ευρώ πέρυσι). Οι τιμές αναμένεται να είναι εντός των προϋπολογισμών των τραπεζών για τις ζημιές που έχουν καταθέσει στον SSM, πιθανώς λαμβάνοντας περαιτέρω ώθηση από το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών που εξυπηρετούν NPLs.

  Λειτουργικές τάσεις: Βελτιώνεται το outlook αλλά παρατείνεται η ανάκαμψη
  Η ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου θεωρείται ευρέως μια παρατεταμένη διαδικασία, παρά τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Το feedback που είχε η Goldman Sachs από τις συζητήσεις της στην Αθήνα για το outlook του 2018, υποδηλώνει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να δουν μια σταθεροποίηση των όγκων και υποχώρηση των απομειώσεων αλλά είναι επίσης πιθανό να βιώσουν πιέσεις στα έσοδα που θα αντισταθμίζονται εν μέρει από τα περαιτέρω μέτρα μείωσης του κόστους. Η ρευστότητα αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, με την επιφύλαξη ενός περιβάλλοντος σταθερής αγοράς.

  Ασθενής η πιστωτική ζήτηση, πιέζονται τα έσοδα: Από τις συναντήσεις προκύπτει ασθενή ζήτηση για πίστωση από τα χαρτοφυλάκια λιανικής, με λίγα μόλις σημεία ανάπτυξης (στον τουρισμό, τις μεταφορές). Οι συνομιλητές της Goldman Sachs τόνισαν πως αναμένουν η πίεση στα έσοδα να είναι πιο ορατή φέτος και να έρθει στο πλαίσιο περαιτέρω εξομάλυνσης του χρηματοδοτικού μείγματος και συνέχισης της αναδιάρθρωσης των NPLs.

  Δεν έχουν τελειώσει οι προσπάθειες μείωσης του κόστους, στόχος η αντιστάθμιση των χαμένων εσόδων: Το feedback από τις συναντήσεις υποδηλώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να με περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση του κόστους .  Αυτές περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται, περαιτέρω γύρους σχημάτων εθελουσίας εξόδου, περαιτέρω βελτιστοποίηση του δικτύου των καταστημάτων και (σε κάποιο βαθμό) τις εν εξελίξει τάσεις προς τις ψηφιακές πλατφόρμες.

  Θα επιβραδυνθεί η μείωση του cost risk: Από τις συναντήσεις της Goldman Sachs προκύπτει ότι η μείωση του κόστους-κινδύνου είναι πιθανό να είναι σταδιακή, με το 2018 να είναι μια χρονιά που παραμένει "πάνω από τον κύκλο" και οι απομειώσεις θα φθάσουν σε πιο βιώσιμα επίπεδα (περίπου 100 μονάδες βάσης) μόνο μετά από κάποια έτη (με την προϋπόθεση ότι θα μειωθούν με επιτυχία τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα).

  Υποστηρικτές μακροοικονομικές συνθήκες, "κλειδί" η πειθαρχία μετά το πρόγραμμα
  Από τις συναντήσεις της Goldman Sachs προκύπτει μια βελτιωμένη μακροοικονομική εικόνα για την Ελλάδα, υποστηρίζονται από την αύξηση των επενδύσεων αντί των υψηλότερων καταναλωτικών δαπανών. Το μεγαλύτερο ρίσκο σε αυτό το στάδιο, όπως εκτιμούν οι συνομιλητές της, έχει να κάνει με την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και την πειθαρχία μετά από το πρόγραμμα. 

  "Ο κατάλογος με τα εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν Ελλάδα και θεσμοί πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, παραμένει εκτεταμένος (υγεία του τραπεζικού κλάδου, μελλοντικές μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, όροι για την ελάφρυνση του χρέους καθώς και στόχοι και εποπτεία μετά από το πρόγραμμα). Μεσοπρόθεσμα, θεωρείται μεγάλος κίνδυνος η υπαναχώρηση από τις μεταρρυθμίσεις ύστερα από την έξοδο από το πρόγραμμα, ενώ οι προγραμματισμένες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2019 θεωρούνται πιθανός καταλύτης".

  Έφη Ευθυμίου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων